Tag Archives: duit

Demi Sekeping Kertas

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Siang malam bekerja memerah keringat demi sekeping kertas. Tidak kira masa dan suasana segalanya akan manusia sanggup lakukan demi sekeping kertas. Ada yang menggunakan cara halal, ada yang menggunakan cara haram. Ada kawan sanggup bergaduh deminya, ada keluarga pecah belah kerananya. Ya, segalanya sanggup manusia lakukan demi WANG. Kuasa wang amat besar pada hari ini.

Demi sekeping kertas - Ayuh bersedekah

Demi sekeping kertas – Ayuh bersedekah (sumber)

Beberapa hari lepas sempat berkongsi dengan seorang sahabat tentang ini. Aku meluahkan rasa penat dalam dunia ‘Rat Race’ ini. Pelumbaan tanpa batasan untuk mengejar kesenangan untuk mendapatkan wang.

Kawan saya menjawab satu jawapan yang amat bernas bagi saya, katanya ‘Sebab itu kita kena perbanyakkan sedekah, kerana itu adalah hak milik kita. Wang yang dikumpul belum tentu milik kita. Apabila kita mati wang dan harta akan kita tinggal untuk waris kita, hanya sedekah yang kita bawa bersama.’

Benar kata sabahat saya itu, sebenarnya tiada apa dalam dunia ini milik kita semuanya hanyalah pinjaman dari Allah swt yang di bila-bila masa saja akan di ambil kembali. Ya, sedarlah bertapa kerdil nya kita.

Hidup ini bukanlah hanya untuk sekeping kertas, jangan letakkan sekeping kertas sebagai matlamat utama kita. Menyumbanglah kepada masyarakat, bantulah masyarakat. Tiada wang tidak mengapa mungkin kita boleh sumbangkan tenaga dan buah fikiran. Insyallah hidup kita lebih berkat dan bahagia.

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging? Ni memang soalan maut ni, kalau keluar soalan ni dalam Peperiksaan SPM 2013 bagus juga ni. Soalanya berbunyi begini sila buatkan satu karangan panjangnya 300 patah perkataan yang bertajuk ‘Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging?’

Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging

Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging

Percubaan Buat Duit Dengan Blog

Sememangnya saya letakkan DUIT sebagai sasaran utama saya menulis blog pada permulaan saya blogging dulu dengan blog lama pada tahun 2009. Yes, i love money and likes to make money. Money is everything and i will do anything for it. Ini mindset saya pada masa itu.

Setiap cerita hangat saya kongsikan, setiap gambar panas saya siarkan, bahasa jangan cerita pung pang bagai cakap keluar api. Apa saja saya lakukan demi dapat tarik trafik ke blog. Sebab saya tahu advertorial suka trafik. Itu yang penting bagi mereka untuk menjual produk mereka. Ya saya dapat duit yang tidak seberapa, tapi saya rasa saya lebih dapat dosa yang bertimpa.

Ini adalah silap saya demi cari duit dengan blog. Bila ilmu yang salah saya praktikkan, semuanya akhirnya hancur dan saya kuburkan blog itu kerana saya gagal mengawalnya dan untuk membentuknya kembali sudah sukar bagi saya.

Pengalaman Buat Duit Dengan Blog

‘Melentur buluh biar dari rebungnya’ memang benar kata orang tua. Dari kegagalan dulu, saya buatkan blog daddydee.net ini. Dengan buta ilmu wordpress dan SEO, saya nekad untuk membangunkannya dengan meletakkan matlamat utama ‘Knowledge is Power’ dan Perkongsian Ilmu. Duit saya letakkan sasaran kedua.

Ada juga kesilapan yang saya lakukan dan alhamdulillah guru saya, Sohoque.com ada menegur saya. Dengan teguran itu saya ingat sampai hari ini, dan saya terapkan dalam blog ini. Dengan panduan yang saya dapat dari blog kawan-kawan dan Ebook SEO Merah Jambu, Alhamdulillah rezeki yang dijemput mendatang juga.

Akhirnya, ada beberapa advertorial menyuarakan hasrat untuk bekerjasama dengan saya, dan saya sambut tawaran mereka dengan hati yang terbuka. Walaupun tidak sekencang blogger hebat, sekurangnya ada daripada tiada. Rezeki dengan affiliate juga mula menujukkan hasil dan dengan Nuffnang juga. Syukur alhamdulillah.

Itulah serba sedikit pengalaman saya buat duit dengan blogging.

“Mini contest ini mendapat sokongan penuh blogger Pakar iaitu Titan, Juan dan Suri.”

Cara mendapatkan pendapatan tambahan : Kenapa Saya Pilih Jobdirumah?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Ingat lagi pada tahun 2007 semasa saya mula melangkah ke alam pekerjaan. Saya mencari peluang untuk mencari pendapatan tambahan kerana gaji saya pada masa itu tidak mencukupi. Gaji yang diterima tidak sebesar mana cukup untuk makan pakai saja untuk mewah memang taknlepas. Gaji yang diterima juga digunakan untuk buat kerja semula. Kewangan memang tunggang langgang pada masa itu.

Fikirkan cara untuk jana pendapatan tambahan

Fikirkan cara untuk jana pendapatan tambahan

Duit hutang dari PTPTN masih ada bersisa, tapi bukan untuk berjoli sakan. Duit itu adalah untuk waktu kecemasan yang tidak menentu. Kerja di tapak bina dan hidup membujang di tempat orang banyak dugaan, jadi duit waktu kecemasan itu perlu.

Waktu saya pada masa mula-mula kerja banyak masa lapang kerana kerja, tidur, makan, pakai dan mandi semuanya di pejabat. Pejabat adalah rumah saya. Jadi pada waktu malam banyak masa terluang saya luangkan dengan mengadap komputer dan mencari infomasi di internet.

Mencari maklumat tentang peluang-peluang untuk mencari pendapatan tambahan, selain untuk kocek sendiri untuk membeli pakaian baru dan makan sedap, saya juga berniat untuk membantu keluarga.

Duit internet pada masa itu memang ada. Peluang untuk menjana pendapatan dari internet memang ada pada masa itu. Tapi banyak juga kekangan yang tidak dapat saya tangani dan menyulitkan saya. Antara kekangan saya pada masa itu adalah:

    • Syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini kebanyakan adalah dari luar negara bukan dari Malaysia. Bahasa English bukan masalah tapi bagaimana tahap keberkesanan? Sihat ragu-ragu yang amat menebal dalam diri.
    • Paypal memerlukan kad kredit pada masa itu. Kad debit masih tidak boleh diguna pakai kerana masih baru. Saya memang tiada kad kredit sehingga sekarang pun. Sekarang Paypal sudah ada di Malaysia dan kad debit juga diterima. Memang mudah nak berurusan.
    • Buat duit dengan blog? Saya masih buta ilmu SEO pada masa ini. Blog saya ketika ini adalah amat carca marba sekali kerana saya bangunkan blog dengan ilmu blog dan SEO yang kosong. Tiada guru tiada petunjuk.
jana duit internet

jana duit internet

Memang agak sukar untuk saya sertai sebarang program jana duit internet untuk pendapatan tambahan saya. Masalah utama adalah kerana kebanyakan produk pada masa itu adalah dari luar negara. Antara yang menarik minat saya pada masa itu adalah VemmaBuilders. Apa itu Vemma silalah google. Tapi saya tidak sertainya apabila tahu Vemma adalah MLM.

Semasa itu peluang untuk dapatkan pendapatan tambahan seperti jobsdirumah juga tiada. Sekarang ini sudah ada jobsdirumah yang dihasilkan oleh anak tempatan. Satu platform yang menyediakan kita satu peluang untuk menjana duit sampingan. Duit tambahan untuk menampung kos sara hidup kita seharian. Nilai duit dijana adalah bergantung kepada kerajinan kita. Sejujur saya katakan kalau tika itu ada jobsdirumah pasti saya antara pelanggan pertama.

Jangan tunggu sehingga orang lain mendahului kita, mulakan sekarang dengan jobsdirumah.

Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Duit raya oh duit raya… mana nak cari duit raya nak sedekah buat sanak saudara? Misi mencari duit raya tetap saya teruskan menggunakan pelbagai cara, cara yang saya sebutkan sebelum ini dan cara ini, dengan sertai Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!

Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!

Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!

Ok sedikit info yang ingin saya kongsikan, fuh.my sedang menganjurkan Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!, banyak duit raya akan diberikan.

Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi

  • Tempat pertama – Wang tunai RM500
  • Tempat Kedua – Wang tunai RM300
  • Tempat Ketiga – Wang Tunai RM100
  • Tempat Keempat – Topup/ Wang Tunai RM50
  • Tempat Kelima – Topup/ Wang Tunai RM30
  • Tempat Keenam – Topup/ Wang Tunai RM20
  • Tempat Ketujuh Hingga Ke 16 – Topup/ Wang Tunai RM10
  • 50 Pemenang Bertuah x Topup/ Wang Tunai RM10
  • Jumlah Hadiah RM1,500 dimana seramai 66 orang layak memenangi hadiah berupa wang tunai atau topup

Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi

  • Tempat pertama – Wang tunai RM500
  • Tempat Kedua – Wang tunai RM300
  • Tempat Ketiga – Wang Tunai RM100
  • Tempat Keempat – Topup/ Wang Tunai RM50
  • Tempat Kelima – Topup/ Wang Tunai RM30
  • Tempat Keenam – Topup/ Wang Tunai RM20
  • Tempat Ketujuh Hingga Ke 16 – Topup/ Wang Tunai RM10
  • 50 Pemenang Bertuah x Topup/ Wang Tunai RM10
  • Jumlah Hadiah RM1,500 dimana seramai 66 orang layak memenangi hadiah berupa wang tunai atau topup
Duit Raya

Duit Raya

Tekaan saya untuk nilai duit syiling di atas ni adalah:

RM 225.25

Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net

Beri Duit Raya Untuk Bersedekah Atau Menunjuk

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Hari Raya bakal menjelma tidak sampai lagi 10 hari, saya dengan bank pun sudah buka untuk pertukaran duit raya. Kawan-kawan pejabat pun sibuk berbicara tentang duit raya. Berapa peruntukan duit raya untuk tahun ini? Berapa peruntukan duit raya suadara untuk tahun ini?

Saya melihat tradisi ini semakin menjadi satu kemestian, saya pun tidak tahu dari mana asal ‘beri duit raya’ ini sendiri. Sebab apa yang saya tahu adalah amalan bersedekah untuk berkongsi di musim perayaan.

Beri duit raya - Guna duit siling ok tak?

Beri duit raya – Guna duit siling ok tak?

Kadang-kala sedih juga apabila ada kawan-kawan yang datang bercerita yang duit gaji mereka habis buat berlanja hari raya. Antara peruntukkan tertinggi adalah peruntukan duit raya sebab nak bagi sentanding dengan adik beradik dan ipar duai. Apa yang lagi sedih adalah apabila terpaksa buat hutang untuk musim perayaan ini, hutang yang ada pun tidak terbayar satu bulan sebab hari raya.

Bagi saya, sebaiknya selesaikan semua hutang dahulu baru fikirkan untuk persiapan hari raya. Persiapan ala kadar cukup, tidak perlu terlalu terikut ikut dengan orang lain. Kita ber ‘hari raya’ untuk gembira dan ceria bersama sanak saudara bukan untuk LEMAS dalam hutang.

Beri Duit Raya Untuk Bersedekah Atau Menunjuk??

Biar orang kata kita berkira, kedekut dan sebagainya janji kita tidak lemas dalam hutang. Ingat beri duit raya untuk bersedekah bukan untuk menunjuk-nunjuk. Jadi kalau ada duit lebih mari kita bersedekah kepada orang yang lebih memerlukan. Kalau kita tidak mampu, pandai-pandailah, bersedekah bukan paksaan.

Kalau saya, saya akan rancang untuk beri duit raya terlebih dahulu sebab saya adalah orang yang makan gaji bukan duit turun dari langit. Jadi cara saya gunakan adalah:

  1. Hadkan peruntukkan duit raya. Kalau saya tetapkan RM100, maka RM 100 lah saya akan agihkan. Untuk tentukan peruntukkan hari raya ini, tentukan sekali berapa hari akan kita lalui selepas hari raya sebelum gaji seterusnya.
  2. Berikan mengikut keutamaan. Keutamaan saya mestilah ibu, bapa, mak mertua, nenek dan anak-anak buah. Peruntukkan yang ada akan saya agihkan mengikut keutamaan dan portion masing-masing.
  3. Bahagikan seadil-adilnya. Saya akan bahagikan sama rata untuk setiap peruntukan mengikut keutamaan. Sebagai contoh ibu, bapa, mak mertua dan nenek akan dapat sama banyak kalau sorang dapat RM 10 semua dapat sepuluh. Dan untuk anak buah juga akan dapat sama banyak kalau seorang dapat RM 1 semua dapat RM 1. Jadi tiadalah yang berbunyi “Dia dapat banyak”.
  4. Pekakkan telinga. Ini yang paling penting, selepas dah berikan duit raya seikhlas hati pekakkan lah telinga tu. Sebab budak-budak kecil ayat mereka pun boleh tahan juga pedanya. Ayat yang biasa kita dengar ‘Rumah punya besar bagi 50 sen je’.

Itu adalah cara saya gunakan semasa nak beri duit raya. Dan sekarang ini masih ada 10 hari lagi sebelum 1 Syawal, jadi masih ada ruang untuk tambahkan duit raya. Sambil melayari internet saya buat sikit sikit duit raya.

Jangan jadikan musim perayaan sebagai satu bebanan tapi jadikan ia sebagai ruang meraikan kejayaan dan bertemu sahabat handai.

Kombinasi Hebat Untuk Buat Duit Dari Rumah

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Siapa tidak mahu duit angkat tangan? Saya rasa rata-rata pembaca blog ini mahu duit dan perlukan duit. Perlukan duit untuk menampung keperluan harian  dan simpanan masa depan.

Buat Duit Dari Rumah

Buat Duit Dari Rumah

Buat duit dari rumah kalau dahulu pasti kita memikirkan hal nak buat karipap, cekodok, bahulu, buah melaka, putu bambu dan sebagainya untuk dipasarkan dan mulakan satu bisnes sendiri. Memang satu langkah yang bagus, tak percaya boleh cuba dapatkan rahsia bisnes putu bambu hebat.

Tutup dulu cerita bisnes dan balik pada maksud asal tajuk hari ini iaitu tentang buat duit dari rumah dengan menggunakan internet. Sambil duduk lepak dirumah atau cafe sambil mengadap blog, facebook dan candy crush saga dalam masa yang sama menjana wang secara pasif? Ini suatu yang hebat. Dan ia bukan dongengan.

Jana wang sehingga RM3000 sebulan dengan hanya mengadap internet selama beberapa jam sehari. Pasti suatu yang amat marvellous.

Apa yang anda lakukan hanya dapatkan dua kombinasi hebat ini yang pasti membantu anda menjana wang dari internet iaitu Job di rumah dan Ebook Teknik SEO Merah Jambu. Dua kombinasi ini akan membantu anda menjana wang dari internet.

Jangan tunggu orang lain mendahului kita mulakan langkah pertama kita dengan melanggan dua produk terhangat di Malaysia. Mungkin dengan Job di rumah dan Ebook SEO Merah Jambu menjadi loncatan untuk empayar duit internet anda. Ayuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...