Tag Archives: dunia blog

Bajet 2014 Dan Saya

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Bajet 2014 : Bajet terbaik

Bajet 2014 : Bajet terbaik

Bajet 2014 dikatakan ramai bahawa ianya adalah bajet yang terbaik yang dibentangkan, betul ke? Sebab saya lihat ramai yang update pasal Bajet 2014 ni, kalau tak percaya cuba taip keyword Bajet Terbaik 2014.

Bajet 2014, ramai yang bising gula naik sampai 30 sen. Saya pun mengeluh juga, bukan sebab harga gula naik akan menyebabkan saya tidak mampu membeli iPhone 5s, bukan. Kalau saya nak beli saya beli juga iPhone 5s tu, iPhone bukan guna gula pun. Loan kan ada? Banyak bank boleh beri personal loan, apa ada hal?

Cuma akan agak perit la untuk beli air manis di kedai selepas ini, beli air suam je la. Baik untuk seks. Amalan air suam/panas adalah baik untuk seks.

Apa pula bajet 2014 saya? Saya mahu menjadikan 2014 sebagai titik perubahan saya sempena dengan kenaikan harga gula dan harga petrol yang sudah melambung, saya juga perlukan lambungan gaji dan lambungan nilai simpanan jangka panjang saya.

Bajet 2014 : ini realiti

Bajet 2014 : ini realiti

Insyallah, pada 2014 saya akan menamatkan dunia siswa saya buat setakat ini. Kalau ada rezeki akan kembali lagi saya menjadi siswa tapi tidak tahu lagi bila dan dimana. Selepas menamatkan zaman siswa ini harapnya saya boleh memberi lebih tumpuan kepada tugasan lain saya sebagai penulis blog, agen unit amanah dan insyallah satu projek baru yang masih lagi dalam pembikinan.

Harapnya selepas ini saya boleh aktif dalam komuniti blogger seperti Blooggers dan Denaihati Network, harapnya masiha ada ruang untuk penulis amatur seperti saya dnegan 100uv sahaja. Semoga Allah swt akan mengurniakan saya kecergasan badan dan kecerdasan mental untuk terus menulis dan berkongsi idea di medan ini.

Itu adalah antara Bajet 2014 saya. Ok tak macam ni? Saya pun tak tahu ini bajet ke azam. Ada saya kisah? Heheheh…

Tiada orang lain yang akan ubah saya kalau bukan saya sendiri.

Tip Blogging : Pentingnya Jaringan Blog

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Semalam sempat meluangkan sedikit masa untuk berbual dengan dua orang kuat Blooggers Dot Com iaitu MrJocko dan Sohoque. Memang kedua orang hebat ini saya kenal dan pernah beberapa kali bersua muka dan ini kali berkesempatan berbual tentang projek mereka iaitu Blooggers Dot Com.

BIna Jaringan Blog

BIna Jaringan Blog

Sejujurnya saya dapat lihat prospeks yang besar dalam projek yang sedang mereka bangunkan. Dari apa yang diterangkan mereka tujuan utama mereka membuat projek ini adalah untuk membina jaringan blog secara online dan offline. Hebat bukan?

Bukan senang untuk membina jaringan blog sebenarnya, tapi jika ada satu komuniti yang aktif ia bukan satu perkara yang mustahil. Bukan semua bloggers berada disekitar Lembah Klang malah ramai juga yang dari luar Lembah Klang, dan bloggers hanya mengenali dalam dunia maya tapi dengan ada komuniti ini tidak mustahil perkenalan dunia maya akan dibawa ke dunia realiti. Kekadang jiran tetangga kita blogger pun kita tak kenal tapi dengan peluang ini mugkin kita akan kenali mereka.

Dengan adanya komuniti seperti ini bakal dapat membantu blogger amatur seperti saya yang tidak dikenali ini untuk mendapat lebih rezeki. Peluang untuk mendapat lebih jobs advertorial juga akan lebih terbuka selepas ini. Komuniti ini akan memberi peluang kepada ahli mereka untuk merasai advertorial seperti review produk seperti projek Megi Ketam.

Seperti cerita yang kita pernah dengar zaman kanak-kanak dahulu, seorang bapa mengajar anak-anak mereka tentang perpaduan dengan lidi. Memula sebatang lidi diberikan untuk dipatahkan, mereka berjaya. Kemudian setiap seorang diberikan seikat lidi, mereka gagal. Kerana sebatang lidi senang untuk dipatahkan tapi sukar untuk patahkan seikat lidi.

Begitu juga dunia blog, bergerak sendirian pasti lebih sukar untuk kita mencapai puncak kejayaan kecuali anda benar-benar hebat tapi dengan ada komuniti seperti ini untuk kita mendaki puncak bersama adalah senang. Jom kukuhkan jaringan blog.

Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Saya telah menyertai program Nuffnang sejak mula saya aktif berblog iaitu sekitar tahun 2009 (dengan blog lama), kalau tidak silap. Saya tidak pernah lagi tukar ke advertorial lain. Nuffnang adalah program advertorial pertama yang saya sertai dan menjana hasil. Program kedua adalah 8share.

Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?

Kenapa Nuffnang Kedekut Dengan Saya?

Walaupun telah lama dengan Nuffnang, namun saya rasa pendapatan saya dengan Nuffnang agak sedikit. CPUV memang tiada langsung lagi dari awal tahun 2013 hingga kini. Nuffnang kedekut dengan saya. Ini adalah pengakuan jujur dari saya.

Sejujurnya saya agak cemburu dengan kawan-kawan yang dapat CPUV dan sponsor post, kadang-kala bukan satu tapi dua tiga sekali gus. Tapi saya, masih tiada rezeki dengan Nuffnang dan saya percaya ada rezeki saya di tempat lain.

Kenapa Nuffnang Kedekut dengan saya?

Saya akui ini kesilapan saya yang membuatkan Nuffnang kedekut dengan saya. Antara kesilapan saya adalah:

  • Tidak dapat nak bagi komitmen untuk sertai event Nuffnang. Event last saya pergi adalah Pelancaran LG Smart TV.
  • Jarang lepak di laman Nuffnang dan tinggalkan komen di blog Nuffnang.
  • Tidak aktif bersosial dengan Nuffnang.
  • MALAS (ini punca utama)

Ini adalah antara sebab mengapa Nuffnang kedekut dengan saya. Tapi tengok orang yang aktif kat Nuffnang seperti MrJocko. Tanya beliau bagaimana kencangnya pendapatan beliau dengan Nuffnang. Ikut nasihat MrJocko : ‘Jika ada jemputan event pergilah

Kenapa saya masih setia dengan Nuffnang? Sebab dari pengalaman saya, Nuffnang tidak ada lagi masalah pembayaran jadi buat apa saya bertukar. Lagipun ‘blogging is my passion’, saya percaya selagi saya menulis dengan ikhlas akan ada rezeki yang mendatang. Innsyallah.

Jangan malas.

Blogger Sebagai Kerjaya

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai kerjaya? Jika ditanya pada saya jawapan saya adalah tepuk dada tanya dalam diri anda. Ramai yang sudah berjaya dengan blog, dan ramai juga blogger yang sudah menjana ribuan ringgit hanya dari blog seperti Titan, Redmummy, Denaihati dan Beutifulnara

Siapa tahu dengan duit dari hasil blogging boleh buat bayar hutang PTPTN kan? Dan siapa tahu mungkin rezeki kita pula selepas ini untuk merasa duit hasil blog. Siapa tahu?

Malah ramai juga blogger-blogger hebat Malaysia mula terpampang di dada akhbar. Malah sekarang ini ramai pihak yang mula mengangkat blogger, dan mengiktiraf sumbangan blogger. Banyak anugerah yang telah diwujudkan bagi menghargai blogger-blogger Malaysia yang menjadi nadi penentu di mada depan.

Blogger sebagai kerjaya boleh ke?

Blogger sebagai kerjaya boleh ke?

>>>Rahsia Blogger Hebat<<<

Kalau dilihat peringkat antarabangsa juga ramai sudah blogger yang menjadikan blogger sebagai kerjaya mereka. Menjadikan blog sebagai sumber kewangan utama mereka. Salah satu nama yang memang tidak asing lagi adalah Seth Godin.

Sememangnya tiada yang mustahil dengan hanya menulis kita mampu menjemput rezeki. Siapa tahu kita juga mampu menjadi seperti nama-nama hebat di atas? Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu?

Blogger sebagai kerjaya -  Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang

Blogger sebagai kerjaya – Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang

Bagi saya pula blog adalah medan untuk saya menjemput rezeki. Dalam penulisan blog ini saya tidak meletakan duit sebagai sasaran utama tapi meletakkan rezeki sebagai sasaran utama saya.

Penwujudan asal blog ini adalah berteraskan ‘Knowledge Is Power’, saya wujudkan blog ini sebagai medan perkongsian ilmu. Berkongsi segala ilmu yang saya pelajari dan lalui bersama pembaca blog ini disamping menambahkan lagi ilmu saya.

Penulisan blog yang meletakkan sasaran utama adalah rezeki, memberikan saya lebih ketenangan dan kebebasan dari menulis. Ini saya pelajari melalui pengalaman lepas saya, penulisan yang tanpa arah tujuan dan haru biru kerana saya meletakkan duit sebagai sasaran saya. Walaupun, saya pernah menyertai satu projek ‘blook’ (book + blog, suatu yang pernah popular suatu masa dulu sebelum wujudnya ebook), tiada kepuasan yang saya capai.

Ya, kini saya amat puas dalam penulisan saya hari ini, walaupun traffic blog saya tidak segah mana sekadar nyawa-nyawa ikan, walaupun duit yang diperolehi dari hari blog tidak setinggi mana, saya tetap puas. Saya puas dengan rezeki ilmu yang saya perolehi hari ini.

Blogger sebagai kerjaya saya untuk berkongsi ilmu yang bermanafaat. Itulah tujuan kita ke dunia untuk menjadi khalifah di alam dunia ini.

#DuitRaya dari denaihati.

Blog Review : 1 Hari 1 Blog oleh sop.name.my

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah mengadakan kempen Blog Review: 1 Hari 1 Blog. Rajin sungguh Tuan Sop membuat review. Salute pada Tuan SOP.

Blog review ini memang bagus dalam dunia blogging kerana dapat menambahkan lagi network dalam dunia blogging. Ya lah, tak semua pembaca blog orang lain tahu tentang blog kita kan? Tapi bila blog yang kita biasa kunjungi buat review pasti kita akan baca dan kunjung ke blog yang di review itu. Kan dah bertambah visitor dan unique visitor di situ.

Sebagai contoh blog Nor Zilla Sensei. Memang sebelum ini tidak pernah saya kunjungi, tidak pernah ada link sama ada dengan bini muda atau bini tua saya. (tak faham klik sini). Tapi bila blog beliau di review oleh Tuan Sop saya sendiri telah menyinggah ke blog Nor Zilla Sensei. Dah besar sikit kita punya network. Tambah lagi seorang kawan blog. Tak ke begitu?

Selain itu, dengan blog review juga akan dapat membantu menambahkan jumlah backlink. Apa itu backlink? Klik sini untuk lebih lanjut, Tuan OhBudu ada berkongsi. Ini juga akan membantu menaikkan blog Ranking kita kat mata si awek Alexa. Bagi orang lain saya tak tahu lah tapi bagi saya satu kepuasan kalau dapat meningkatkan dan maintance ranking Alexa.

Ok lah, saya rasa itu saja untuk kali ini. Tuan Sop, sudi-sudilah review blog saya.Saudara yang berminat untuk blog nya di review boleh lah klik sini.

Blog Review oleh SOP

Blog Review oleh SOP

Bagaimana hendak sertai blog review ini?
Ikuti syarat mudah berikut untuk sertai blog review seperti berikut:

  • Buat 1 entry bertajuk “Blog Review di blog sop.name.my
  • Masukkan banner Blog Review: 1 Hari 1 Blog pada entry tersebut
  • Sertakan link entry ini pada banner atau entry
  • Tinggalkan URL entry anda di ruangan komen.

 

 

PS: Saudara sekalian sekiranya berminat untuk review blog ini adalah dipersilakan untuk turut serta dalam Giveaway Pertama Daddydee.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...