Beza Kaya Dan Miskin

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Orang perempuan Malaysia mungkin tak seperti dalam video ini kan? Materialistik. Hehehe…

Tapi ini adalah realiti kehidupan, saat senang dan ada kepentingan kita akan didatangi orang ramai orang, saat kita susah tinggallah bersendirian.

Renungkan.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku...
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hidup ini mesti ada matlamat, sama juga dalam
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Entri kali ini adalah bagi menjawab persolan yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... [caption id="" align="aligncenter" width="360"] Agihan Pendapatan ASN 1.23

Rintihan Rakyat Bawahan

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Saya memang tidak berminat untuk bicara perihal politik Malaysia bukan kerana takut tapi kerana letih dengan ragam politik yang memang haprak. Memang sana sini sama saja, parti A ke parti B sama je.

Tapi pemerintahan 2015, di bawah Perdana Menteri sekarang memang meloyakan bagi saya. Paling teruk bagi saya sepanjang umur saya hidup.

Lagi bosan bila melihat senarai jemaah Menteri yang hampir semuanya ‘kaki bodek’.

Rintihan Rakyat Bawahan
Rintihan Rakyat Bawahan

Apakah maksud Wakil Rakyat? Tolong jelaskan.

Mereka dipilih oleh rakyat untuk mewakili rakyat bawahan, untuk bawa suara kecil rakyat bawahan ke atas. Memperjuangkan nasib rakyat yang pilih mereka sebagai pemimpin.

Tapi adakah mereka membantu rakyat bawahan sekarang ini?

Saya lihat rakyat bawahan semakin tertindas sekarang ini. Satu demi satu beban di tambah ke bahi rakyat.

Harga barangan bukan lagi naik setiap tahun tapi hampir setiap bulan harga barangan naik. Harga barang naik, tol naik, harga minyak naik, harga rumah memang tak terjangkau dek akal.

Bukan nak mengeluh, bukan nak merungut. Dan saya tahu ramai yang cakap ‘Rileks lah, ulat dalam batu boleh hidup’. Saya nak cakap satu je ‘Pernah tengok ulat hidup dalam batu ke?’

‘Jangan cakap hal ulat dalam batu’. Sekarang ni hal kita, kita yang nak hidup kat dunia ni. Kita nak gerak ke depan ke belakang.

Duit RM 50 dalam poket kita yang dulu boleh beli lengkap barang dapur tapi sekarang dapat apa? Fikir fikirkan.

Bukan tak nak usaha. Saya juga berusahaa. Dan saya yakin rakyat bawahan yang lain pun sama sedang berusaha bersungguh sungguh. Tiada seorang punyang goyang kaki goyang bontot. Masing-masing memerah keringat dan idea untuk mencari rezeki lebih.

Tapi dalam keadaan sekarang rakyat terus dihimpit. Wahai wakil rakyat jangan fikir pasal poket kalian saja. Tapi tenungkan perut ramai orang susah yang belum terisi.

Jadilah contoh buat kami, biar kami iringan kalian dengan doa dan pujian bukannya kejian.

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Sekarang ini masih ramai yang menilai dari warna
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) saya masih
Menjadikan pelajar sekolah sebagai mangsa politik adalah sesuatu yang kejam. Sesuatu yang tidak patut. Itu
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Pengalaman adalah satu pembelajaran yang paling berguna dalam

Ragam Si Anak

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Rindu ragam si anak, itulah satu kerugian bagi saya seorang Bapa jarak jauh atau lebih glamour ‘weekend husband’. ‘Weekend Husband’ bukan bermakna kahwin 2 hari bujang 5 hari. Status tetap sama bezanya cuma tidak dapat bersama keluarga setiap hari.

Rugi serugi ruginya… Terlepas momen terbaik untuk melihat anak membesar di depan mata memang satu kerugian. Tidak dapat nak lihat ragam si anak.

Kekadang terkedu meilhat foto-foto kiriman isteri, terutama melihat teletah si Adik yang semakin lincah dan lasak. Hanya mampu tersenyum sendiri melihat teletah Anak Dara saya yang seorang itu.

Kalau nak dibandingkan dengan Abang Haiqal dia memang lagi hebat, lagi Advance kata orang. Benar kata orang tua-tua ‘Anak Perempuan lebih lasak’, kenyataan yang tidak dapat saya sangkal apabila melihat teletah adik yang bermacam ragam.

Ragam Si Anak Dara Saya
Ragam Si Anak Dara Saya

Setiap kali hujung minggu berjumpa dengan anak-anak ada saja perkembangan baru. Ada saja teletah baru. Ada saja ragam baru.

Anak-anak memang melengkapkan hidup kami suami isteri, menceriakan dan membuat kami terenyum.

Anak juga mematangkan saya dalam kehidupan ini.

Bagi saudara diluar sana, hargai setiap detik bersama keluarga. Kerana ia adalah masa yang paling berharga.

Assalamualaikum buat semua saudaraku... Apa khabar semua saudara ku? Sihat sejahtera bahagia senantiasa hendaknya buat
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi... Nak Untung Tapi Rugi. Ini saya ingin berkongsi pengalaman saya.
Emel dan Surat....Dulu dan Sekarang..

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Putera dan Puteri yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

Lempeng Pisang Cinta Hasil Air Tangan Isteri Tersayang

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami Bukan Susah Pikatlah Perutnya. Sebab dek terpikat dengan masakan isterilah badan saya makin memontel selepas kahwin, kalau tengok gambar sebelum dan selepas memang jauh sangat bezanya dari 60kg memecut ke 95kg dalam masa 3 tahun. Hahahha

Tapi alhamdulillah sekarang ini sejak menjadi weekend husband, dan sejak mengamalkan Diet Atkins. Diet-diet jugak, makan tetap makan. Belasah tetap belasah tapi dengan cara yang betul yang ada dalam Diet Atkins tak risau lagi badan mengembang sebab alhamdulillah sekarang berat dari 95kg dah jadi 83kg. Akan cuba kekalkan diet Atkins ni sehingga capai berat 80kg. Target.

Masakan isteri bagi saya memang heaven walaupun tidak se-heaven masakan ma saya tapi air tangan isteri tetap ada bisanya. 

Hari itu saja merengek manja dengan isteri saya, minta dia buatkan lempeng. Bukan tak boleh nak makan lempeng kat kedai tapi air tangan isteri lagi sedap kan?

Isteri yang baik, saya hanya minta lempeng tapi dimasaknya Lempeng Pisang. Memula ingatkan dia ingin masakkan ‘cekodok pisang’, saja saya bertanya pada isteri

‘Masak cekodok pisang ke?’

‘Masak lempeng la ni’

‘Guna pisang?’

‘Ini Lempeng Pisang Cinta Kasih, abang’

Perghhh… Memang melting I bila isteri saya buat manja gitu.

Inilah rupa Lempeng Pisang Cinta hasil tangan isteri saya yang sangat yummy.

20150506_212707
Lempeng Pisang Cinta Hasil Air Tangan Isteri
Lempeng Pisang Cinta Berintikan Kelapa
Lempeng Pisang Cinta Berintikan Kelapa

Sepetang mengenakan Lempeng Pisang dan air kopi panas memang nikmat tak terkata. Sesekali mengenakan kuih tradisional ni memang best. Asyik dengan McDonal’s KFC Domino’s je bosan juga. Ya tak?

Ada yang nak ke resipi Lempeng Pisang Cinta ni? Kalau ada yang nak nanti saya share kan ya.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hari terbaca satu post di laman sosial yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Ginseng Untuk Lelaki Sebut
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Suami Baran? Saya juga suami yang baran di