Jangan Takut Jadi Pelik… Be Different.

Dari dulu memang aku suka kan ‘martial art’, boleh kata dari kecil dari umur aku 7 tahun. Semua bermula dari movie, bila tengok movie Rombo, Snake In Eagle Shadow, Keris Hitam Bersepuh Emas, Satria Baja Hitam dan lain lain.

Aku cakap pada diri aku pada masa itu ‘Aku perlu pandai berlawan untuk lindung orang yang aku sayang’.

Aku juga kagum dengan senjata. Walaupun aku tak collect senjata tapi aku minat senjata, terutama kerambit.

Tapi apa kan daya keadaan ekonomi keluarga aku tak mengizinkan. Bukan ingin mengeluh nasib tapi aku syukur kerana semua itu mengajar aku.

Continue reading “Jangan Takut Jadi Pelik… Be Different.”

Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan
Dulu aku rasakan memang sukar untuk turun berat badan. Selera makan aku pun memang lain
Sebelum ini banyak saya melakukan pembelian atas talian baik dari dalam Malaysia dan juga luar
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia

Aksi Berani Mati : Salute Pada Alpha Parkour

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Parkour adalah satu seni yang berasal dari Perancis yang bermaksud pergerakan antara 2 titik secepat dan sepantas mungkin dengan menggunakan semua kebolehan badan. Parkour ni di asaskan oleh David Belle – beliau bergandingan dengan Paul Walker dalam filem Brick Mansion. Antara filem lain beliau adalah B-13 dan B-13: Ultimatum.

Aksi Berani Mati: David Belle Pengasas parkour
Aksi Berani Mati: David Belle Pengasas parkour

Saya mula minat seni parkour ni sejak menonton filem Yamakasi dan kemudian filem B-13. Memang mengujakan cara permainan mereka. Nyata bukan senang.

Ada juga pernah terfikir nak join sukan parkour ni, tapi bila memikir kan yang badan saya yang keras bagai batu konkrit yang boleh jatuh berderai, retak seribu. Dan berat badan umpama keluli besi yang padu, saya rasa elok saya lupakan saja impian.

Dan tidak saya sangka seni parkour juga dah pesat berkembang di Malaysia, salah satu ialah Alpha Parkour. Memang mengujakan, mendadak mereka berkembang. Bagi saya ia sesuatu yang sihat.

Antara aksi Alpha Parkour yang mengujakan adalah di bangunan terbiar ini:

Tapi aksi berani mati, mereka yang memang saya salute adalah di Jambatan Putrajaya ini:

Memang terbaik. Salute. Yang berminat boleh tengok banyak lagi aksi Alpha Parkour di page mereka.

Ingat, mereka ini terlatih dan profesional jangan sewenangnya tiru mereka.

Saya memang tak sebab takut pada ketinggian.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Sekalung ucapan tahniah saya ucapkan pada pasukan bola
Assalamualaikum dan salam Inspirasi buat semua saudaraku... Arsenal English Premier League (EPL) sudah
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia