Tamiya Mencabar Minda

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Tamiya Mini 4WD pernah menjadi satu fenomena suatu ketika dulu kalau tak silap saya pada tahun 1994-1995, kalau silap sila betulkan. Penangan anime Dash Yonkuro, saya dan kanak-kanak sezaman saya turut membeli sebua Tamiya Mini 4WD, model yang pernah saya main dulu adalah Boomerang, harga masa itu tidaklah mahal.

Anime Dash Yonkuro
Anime Dash Yonkuro

Dek kerana modal yang nipis, kereta Tamiya tidak di modifikasi hanya pakai standard katak saja. Main race pun dalam longkang sekolah saja. Nak beli track tidak mampu.

Tamiya Menguji Minda
Tamiya Menguji Minda – Maticfest foto by Denaihati

Kini fenomena ini kembali lagi, ramai yang zaman kanak-kanak dulu bermain sekadar suka-suka kini jadi lebih serius. Saya pun turut terjebak sama dalam fanemena ini sekarang. Sekadar melepas geram.

Model kereta pun kalau dulu boleh dapat dengan harga RM15 – RM20, sekarang harga minimum untuk body kereta sahaja tanpa enjin adalah minimun RM35 sebuah atau kalau chasis, cowl dan enjin minimum RM55 sebuah terpulang kepada¬† penjual dan barangan itu sendiri. Kalau model itu adalah katagori ‘Rare’ atau buatan Jepun harganya boleh mencecah ratus ringgit, ada sebuah model kereta Tamiya berharga sehingga RM500.

Itu belum lagi dengan alat-alat untuk tune-up sebuah kereta Tamiya. Untuk perlatan tune up adalah pula gred nya, ada yang High-Grade dan ada yang Low-Grade, terpulang kepada pengguna untuk membuat pilihan. Jangan terkejut untuk lengkapkan sebuah kereta Tamiya untuk masuk race boleh mencecah minimum RM250.

Ini antara koleksi yang saya ada - MAH Shopz
Ini antara koleksi yang saya ada – MAH Shopz

Pasti ada yang cakap tua-tua main permainan kanak-kanak? Atau Tamiya permainan bodoh? Apapun, cakap orang bagi saya permainan Tamiya mencabar minda. Kalau tak percaya boleh cuba.

Sebenarnya bukan mudah untuk habiskan perlumbaan walaupun satu lap, ada pelumba yang tak lepas walau satu lap pun. Untuk menyertai mana-mana perlumbaan Tamiya, pelumba perlu kreatif menyesuaikan setting kereta mereka dengan litar yang disediakan. Maknanya setiap kali race pelumba mungkin perlu mengubah setting kereta mereka, mungkin mereka perlu mengurangkan pemberat, mungkin juga mereka perlu menukarkan enjin, mungkin juga mereka perlu menukarkan saiz tayar dan sebagainya. Kelajuan bukan pengukurnya sebenarnya, kalau silap setting memang gagal jawabnya.

Tamiya mencabar minda bagi setiap pelumbanya. Ia juga sesuai untuk dijadikan aktiviti riadah seisi keluarga. Mungkin dengan cara perlumbaan Tamiya boleh mengeratkan hubungan kita seisi keluarga. Jom layan Tamiya.

PS: Terima kasih kepada Tuan Denaihati

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Setiap orang ada hobi yang tersendiri, ada minat
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya masa comel bersama
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Dalam minggu ini kita dikejutkan oleh beberapa siri
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Pengalaman adalah satu pembelajaran yang paling berguna dalam

Hobi Yang Mahal

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Setiap orang ada hobi yang tersendiri, ada minat yang tersendiri. Semua kegilaan ini adalah untuk kepuasan sendiri. Pelbagai cara untuk mencapai kepuasan ini. Ada mereka yang memilih hobi yang tanpa kos ada juga hobi yang mahal.

Hobi yang mahal : RC Drift car
Hobi yang mahal : RC Drift car (sumber: speedhunter.com)

Ada yang sanggup menghabiskan beribu-ribu ringgit dilaburkan untuk hobi mereka. Duit bukan lagi satu penghalang untuk mencapai kepuasan dalam diri ini. Pelbagai cara dilakukan untuk mengumpul dana bagi memenuhi minat dan hobi seperti mencari duit dengan blog.

Ada hobi yang memerlukan modal yang besar antaranya main motosikal kuasa tinggi, drift car, drag racer dan juga pemainan remote control. Tetapi ada juga hobi yang boleh menjana duit seperti blogging, menjahit, memasak dan juga menulis.

Hobi yang mahal : Hobi zaman kanak-kanak
Hobi yang mahal : Hobi zaman kanak-kanak

Saya akui saya juga mempunyai hobi yang mahal iaitu photografi. Semenangnya photografi memerlukan modal yang agak tinggi tapi ia juga mampu memberi pulangan yang tinggi jika kena pada caranya. Banyak cara untuk jana duit dengan photografi seperti jadi wedding photografer. Tapi saya masih lagi di tahap amatur.

Manusia sanggup lakukan apa saja untuk mencapai kepuasan. Duit bukan rintangan demi mencapai apa yang di impikan. Apa hobi saudara?

Nota kaki : Tengah memenuhi hobi zaman kanak-kanak yang tidak tercapai dulu.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tamiya Mini 4WD pernah menjadi satu fenomena suatu
Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Sekalung ucapan tahniah saya ucapkan pada pasukan bola
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata

Bila Anak Sudah Besar : Hobi Baru Tuan Kecil

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Bila anak sudah besar, inilah jadinya sudah ada hobi baru tuan kecil saya ini. Celik mata ‘obot obot’, nak tidur ‘obot obot’, memang tak boleh berpisah dengan ‘obot obot’ nya.

Hari Ahad lepas bawa tuan kecil ke Tesco Scott Garden, Jalan Klang Lama untuk membeli robot baru nya. Sampai saja di kawasan jualan toy memang rambang mata tuan kecil. Kejap dia pegang kereta kejap pegang robot.

Kami buat keputusan untuk beli Robot Bumblebee untuk tuan kecil. Temankan Optimus Prime yang sudah kami beli. Kni sudah dua buah robot Transformers tuan kecil, Bumblebee dan Optimus Prime. Main robot adalah hobu baru tuan kecil selain daru menunggang.

Hobi Baru Tuan Kecil
Hobi Baru Tuan Kecil

Saya juga menumpang hobi baru tuan kecil. Almaklum lah dari kecil sampai besar saya minat Transformers tapi tak mampu miliki permainannya. Kini tumpang main tuan kecil punya la. Hehehe

Sebenarnya, sebagai bapa melihat anak gembira adalah satu kepuasan.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Capatnya masa berlalu, dua permata saya sudah makin
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tips Hidup Berjauahan dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Tengahari semalam, selepas saya melakukan rutin kerja saya,
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Biasa kita dengar ayat 'Disebalik kejayaan seorang lelaki

Yeahh….PortaWifi Celcom Dalam Genggaman Boleh Berinternet Semasa Balik Kampung

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Usai Solat Jumaat, saya terus ke Publika Dutamas untuk menuntut PortaWifi Percuma di Celcom Bluecube. Ini baru kali ke-2 saya masuk ke Publika ini. Tidak dinafikan susun atur dan reka bentuk nya memang amat menarik dan amat mudah untuk saya mencari Celcom Bluecube walaupun baru kali ke-2 ke sini.

Dengan bebekalkan flyer PortaWifi Percuma Celcom dengan wajah selamba saya masuk ke dalam Celcom Bluecube Publika, dan bertanyakan tentang PortaWifi Percuma kepada awek comel Celcom sambil menunjukkan flyer yang dibawa. Malu juga nak minta barang free dari awek comel ni, tapi tak mengapa sebagai lelaki idaman Malaya saya tetap redah.

Celcom Bluecube Publika
Celcom Bluecube Publika – Hiasan dalaman yang menarik

Ternyata hasil ketampanan wajah lelaki saya berjaya mendapatkan Portal Wifi percuma daripada awek comel Celcom. Hehehe… Flyer yang diberikan membolehkan saya mendapat satu PortaWifi Percuma daripada Celcom Bluecube.

Dengan PortaWifi ini saya bolehlah melayari internet semasa dalam perjalanan pulang ke kampung halaman ketika perayaan nanti. Pasti perjalanan pulang ke kampung saya nanti lebih meriah dan ceria dengan PortaWifi ini.

Dalam set PortaWifi ini akan dibekalkan dengan 1 donggle, satu plug 3 pin dan charger untuk kereta. Jadi dengan peralatan yang dibekalkan saya bolehlah melayari di mana saja yang saya suka. Baik gunakan untuk diri saya di laptop, sebagai wifi di rumah untuk kegunaan bersama keluarga dan di dalam kereta. Sambungan wifi menggunakan portal wifi boleh sehingga 5 sambungan pada satu masa dengna mengunkan pelan data Celcom First.

Portal Wifi Dalam Genggaman
PortaWifi Dalam Genggaman

Sebelum PortaWifi ni bertukar tangan, awek comel Celcom ada berpesan kepada saya tentang kelebihan Celcom PortaWifi antaranya:

  • Boleh dikongsikan sambungan wifi sehingga 5 peranti pada satu-satu masa
  • Kelajuan adalah sehingga 21 Mbps
  • Pelan data sehingga 10 GB
  • Jaringan terbesar dan terpantas

Saya bertanya pada awek comel Celcom, ‘Kalau saya tak dapat flyer ni tak dapat ke PortaWifi percuma ni? Kawan saya pun ada yang berminat ni?’

‘Tak apa bang. Kalau tak dapat flyer PortaWifi percuma yang diedarkan di plaza tol terpilih. Abang tetap boleh dapat PortaWifi percuma. Sekarang ini Celcom sedang melancarkan promosi dimana pelanggan yang melanggan pelan Data Celcom First layak untuk menerima PortaWifi percuma dan menerima rebat tunai sehingga RM 120 dalam bil bulanan.’ terang awek comel Celcom panjang lebar sambil tersenyum manis.

Pada yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang promosi Celcom boleh klik sini.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Semalam saya mendapat satu tugasan pejabat memerlukan saya
Assaalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya sudah menjadi pelanggan YES internet hampir setahun
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya

Tips DSLR : Viewfinder Jadi Blur

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya di Taman Jaya, PJ saya dapati viewfinder jadi blur. Saya dah gelabah, takkan dah buat hal DSLR ni. Kalau nak ada masalahpun janganlah masa dekat dengan musim Raya ni. Baru plan nak tangkap gambar Si Kecil saya beraya buat kali ke-2 guna DSLR tu. Ingat boleh lah melaram dengan dua geng baru.

VIEWFINDER
VIEWFINDER

DSLR kalau meragam dia punya kos servis pun boleh tahan juga. Mula terbayang-bayang duit akan terbang untuk baiki DSLR ni.

Teknik SEO Merah Jambu
Pelaras untuk viewfinder
Pelaras untuk viewfinder
Biar DR FB Membantu anda

Tapi alhamdulillah selepas saya cari sedikit info pasal DSLR ni saya akhirnya saya temui masalahnya. Dan nasib baik penyelesainya pun juga senang iaitu dengan laraskan sahaja pelaras (saya bulatkan) yang dekat dengan eyepiece viewfinder. Laras sehingga viewfinder jelas.

Kalau viewfinder jadi blur cubalah laraskan pelaras sebelah eyepiece. OK thanks.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang