Medidik Dalam Filem : Perginya Seorang Lagenda

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Saya membesar dalam filem lakonan beliau. Dari saya mula pandai melihat television sehingga sekarang saya masih menonton filem lakonan beliau, Allahyarham S. Shamsuddin. Al Fatihah buat Allahyarham S. Shamsuddin yang telah kembali ke Rahmatullah. Semoga Allahyarham akan ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

Lagenda yang mendidik dan menghiburkan
Lagenda yang mendidik dan menghiburkan

Saya akui saya amat menggemari filem arahan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee terutama filem legasi Bujang Lapok. Memang amat saya gemari. Jika dulu saya menonton dengan sekadar ingin berhibur dengan filemnya yang lawak dan best, tapi seiring dengan usia saya yang meningkat  saya mula sedari filem-filem lagenda ini sebenarnya mendidik saya dalam sedar atau tidak. Banyak isu moral yang digarapkan dalam setiap filem nya. Banyak garapan skrip nya adalah membidas orang Melayu untuk mendidik.

Ingin menjadi pakat internet

WTF! Rahsia menjadi Jutawan Hartanah

Sebagai dalam filem Pendekar Bujang Lapok, kalau kita ingat sekolah orang tua yang diselitkan dalam cerita tersebut adalah menyedarkan kita bahawa ilmu perlu dituntut sehingga akhir nyawa. Dan jangan sombong dan malu dalam menuntut ilmu kerana ilmu saja boleh mengubah kita.

Saya sering mengharapkan akan lahir generasi baru yang mampu berbuat apa yang pernah lagenda ini lakukan. Iaitu mendidik dalam filem. Bukan sekarang menghiburkan. Kalau dulu lagenda ini mendidik dalam filem dengan kiasan dan sindiran sinis. Tapi cara orang kita sekarang adalah mendidik melalui unsur negetif untuk kita jadikan sempadan. Ya, itu bagi mereka yang berfikir? Bagi yang tidak befikir dia mengambil yang negetif ini sabagai panduan bukannya sempadan. Fikir-fikir kan?

Sekali lagi, Al-fatihah buat Allahyarham S. Shamsudin. Semoga allahyarham ditempatkan di golongan orang yang beriman.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tahniah buat PDRM kerana berjaya memberkas antara penjenayah
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Kering idea punya pasal, jadi saya nak riak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Terima kasih buat para
Guru, terima kasih atas pengorbanan mu selama ini dalam mendidik aku sehingga aku berada di

Rentak Menulis

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Sudah 3 hari kita melalui tahun 2013, bagaimanakah permulaan tahun 2013 saudara sekalian? Permulaan saya agak huru-hara. Sekejap kacak sekejap selebet, sekejap corot sekajap naik. Ada saja perkara yang best dan tak best yang terpaksa saya dengar dalam 3 hari ini.

Rentak Menulis
Rentak Menulis

Rentak menulis blog juga agak perlahan di awal tahun 2013 ini. Susah juga nak dapatkan kembali rentak menulis yang seperti dulu. Mencungkil idea juga bukan senang, itu sememang saya akui. Sukar untuk menulis untuk menarik para pembaca semua.

Bak kata tuan Titan, ‘Menulis dengan jiwa’. Itu adalah antara yang paling sukar. Untuk menjiwai tulisan itu. Saya masih belum berada di tahap itu.

Setakat ini saya masih menulis pengalaman saya dan perihal yang boleh saya kongsikan dengan pembaca, mencuba sebaiknya untuk menyampaikan setiap maklumat. Diharap maklumat disampaikan adalah tepat. Dan yang paling penting adalah cuba untuk mengelakkan ‘fitnah’.

Harapnya saya akan segera mendapat rentak untuk menulis kembali dengan segera. Harap dapatlah nanti tersenarai sebagai 10 blogger terbaik Malaysia.

9 Mei 2018 yang lalu jadi tanggal penting dalam sejarah Negara Malaysia apabila Parti Barisan
Filem Deadpool 2 sudah mula di tayangkan pada Selasa. Dan pasti ramai yang menunggu untuk

Wordless Wednesday : Kanak-Kanak memang Pintar

2017 dah melabuhkan tirainya. Dan 2018, langkah baru akan mulakan dengan rentak baru. Sejarah hanya
Bila sebut Jumanji aku teringat zaman tonton guna VHF. Memang best filem Jumanji akibat satu
Hari ni pergi RHB Bank, pasal kad dah kena block. Rupanya dah kena tukar kad
Satu ketika dulu di bengkel M ‘Bang, abang punya arm ni lari sikit. Alignment dah