Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.

Ketagihan media sosial antara virus yang sedang tersebar luas dalam masyarakat di dunia hari ini. Tak kira usia, jantina, bangsa dan warganegara, semua menghadapi masalah yang sama.

Media sosial ni banyak baik nya tapi lagi banyak keburukan nya. Perhatikan kerosakan sebuah organisasi sebab media sosial, tak kurang roboh nya suatu rumah tangga sebab media sosial. Banyak hal yang telah terjadi yang dilaporkan.

mari mari tuan puan akak adik abang dengar ini cerita,
ambil teropong kaca mata tengok jenguk dipersila
nak panggil waras susah tak baik kalau gelar gila
ni kes sebelanga susu rosak akibat dua tiga tiitik nila
bila masuk kerja tak pernah on time
lepas masuk kerja dia terus on line

Lirik lagu Amboi oleh Altimet

Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.
Ketagihan Media Sosial: Laki bini tak sibuk peluk handpohone.

Continue reading “Ketagihan Media Sosial. Racun Perosak Masa Kini.”

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 'Nanti dah besar, dah ada anak, tahulah kamu.'
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Berperang dengan diri -
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Hidup saya memang saya jadikan secawan kopi jadi
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Bagaimanakan diri kita hari ini? Adakah hari ini

Yeahh….PortaWifi Celcom Dalam Genggaman Boleh Berinternet Semasa Balik Kampung

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Usai Solat Jumaat, saya terus ke Publika Dutamas untuk menuntut PortaWifi Percuma di Celcom Bluecube. Ini baru kali ke-2 saya masuk ke Publika ini. Tidak dinafikan susun atur dan reka bentuk nya memang amat menarik dan amat mudah untuk saya mencari Celcom Bluecube walaupun baru kali ke-2 ke sini.

Dengan bebekalkan flyer PortaWifi Percuma Celcom dengan wajah selamba saya masuk ke dalam Celcom Bluecube Publika, dan bertanyakan tentang PortaWifi Percuma kepada awek comel Celcom sambil menunjukkan flyer yang dibawa. Malu juga nak minta barang free dari awek comel ni, tapi tak mengapa sebagai lelaki idaman Malaya saya tetap redah.

Celcom Bluecube Publika
Celcom Bluecube Publika – Hiasan dalaman yang menarik

Ternyata hasil ketampanan wajah lelaki saya berjaya mendapatkan Portal Wifi percuma daripada awek comel Celcom. Hehehe… Flyer yang diberikan membolehkan saya mendapat satu PortaWifi Percuma daripada Celcom Bluecube.

Dengan PortaWifi ini saya bolehlah melayari internet semasa dalam perjalanan pulang ke kampung halaman ketika perayaan nanti. Pasti perjalanan pulang ke kampung saya nanti lebih meriah dan ceria dengan PortaWifi ini.

Dalam set PortaWifi ini akan dibekalkan dengan 1 donggle, satu plug 3 pin dan charger untuk kereta. Jadi dengan peralatan yang dibekalkan saya bolehlah melayari di mana saja yang saya suka. Baik gunakan untuk diri saya di laptop, sebagai wifi di rumah untuk kegunaan bersama keluarga dan di dalam kereta. Sambungan wifi menggunakan portal wifi boleh sehingga 5 sambungan pada satu masa dengna mengunkan pelan data Celcom First.

Portal Wifi Dalam Genggaman
PortaWifi Dalam Genggaman

Sebelum PortaWifi ni bertukar tangan, awek comel Celcom ada berpesan kepada saya tentang kelebihan Celcom PortaWifi antaranya:

  • Boleh dikongsikan sambungan wifi sehingga 5 peranti pada satu-satu masa
  • Kelajuan adalah sehingga 21 Mbps
  • Pelan data sehingga 10 GB
  • Jaringan terbesar dan terpantas

Saya bertanya pada awek comel Celcom, ‘Kalau saya tak dapat flyer ni tak dapat ke PortaWifi percuma ni? Kawan saya pun ada yang berminat ni?’

‘Tak apa bang. Kalau tak dapat flyer PortaWifi percuma yang diedarkan di plaza tol terpilih. Abang tetap boleh dapat PortaWifi percuma. Sekarang ini Celcom sedang melancarkan promosi dimana pelanggan yang melanggan pelan Data Celcom First layak untuk menerima PortaWifi percuma dan menerima rebat tunai sehingga RM 120 dalam bil bulanan.’ terang awek comel Celcom panjang lebar sambil tersenyum manis.

Pada yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang promosi Celcom boleh klik sini.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Semalam saya mendapat satu tugasan pejabat memerlukan saya
Assaalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya sudah menjadi pelanggan YES internet hampir setahun
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya

YES Internet selepas setahun

Assaalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Saya sudah menjadi pelanggan YES internet hampir setahun sudah. Setakat ini saya amat      berpuas hati dengan servis YES internet, walaupun 1.5 GB quota memang kecil bagi saya tapi cukuplah untuk saya melakukan kerja, blogging dan mencari bahan untuk assignment. Tonton ataupun Youtube menjadi pantang larang apatah lagi download kerana ia akan mempercepatkan proses hakisan quota YES internet saya.

Kelajuan YES internet sebelum mencecah quota yang ditetapkan memang amat memuaskan bagi saya. Apabila quota bulanan sudah cukup aktiviti surfing internet masih lagi boleh dilakukan tapi dengan kelajuan yang dikurangkan. Masa ini memang kadang kala saya pun menyumpah seranah juga kalau nak buka blog pun lama. Hehehe

Apapun, saya tetap puji YES Internet punya servis. Hari itu, dongle saya bermasalah iaitu tiada power. Jadi saya ke kiosk YES internet tapi mereka meminta saya ke service center di KL Sentral ataupun Lot 10.

Doggle saya yang kelihangan power
Yes Internet – Dongle saya yang kelihangan power

Saya memilih untuk ke Lot 10 memandangkan ianya lebih dekat dengan pejabat saya dan lebih mudah saya nak parking superbike 135 saya itu. Walaupun saya sebenarnya sudah lupa mana satu Lot 10, saya tetap redah saja. Landmark saya Low Yat Plaza kerana itu saja yang saya biasa pergi.

Yes Internet service center
Yes Internet service center – Rupa bentuk kaunter YES

Sampai di YES Internet Service Center ada beberapa pelanggan sedang menunggu giliran semuanya pun ada masalah hampir sama iaitu dengan device masing-masing. Ambil nombor giliran sementara menunggu giliran saya tiba.

Sampai saja giliran saya, saya memberitahu yang dongle saya sudah bermasalah, mereka hanya melakukan rutin check dan meminta saya mengisi satu borang. Dongle lama saya diambil dan diganti dengan dongle Yes Internet yang baru. Sekarang ini aktiviti blogging saya masih boleh diteruskan.

YES Internet
YES Internet
YES Internet
YES Internet – Papan iklan YES yang bergantungan di Lot 10

Selepas hampir setahun bersama YES Internet, saya amat berpuas hati dengan servis mereka kecuali quota yang agak kecil. Sekarang ini, memikirkan samaada untuk terus setia bersama YES Internet atau beralih kepada UniFI bagi memudahkan family saya pun surfing bersama dengan quato yang lebih besar. Fikir-fikir.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Saya adalah pengguna YES Broadband hampir setahun 3
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Hari Jumaat menjelma lagi, hari yang sememangnya ditunggu
Assalamualaikum and best wishes to all My Pals. I'm addicted. Yes, I'm already addicted. Don't