20 Rahsia Pelajar Cemerlang

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

TIPS EXAM

Tips ini adalah pengalaman peribadi sepanjang bergelar pelajar. Boleh la disesuaikan ikut cara anda.

1. Tetapkan matlamat. Contoh: sem ni cgpa 4.00. Sem ni nak 3.7. Sem ni nak try atas 3.0.

2. Susun subjek2 mengikut keutamaan. Susunan keutamaan diberikan kepada subjek yang paling susah/perlu diberi perhatian serius sehinggalah subjek yang dah mantop.

3. Jadual study. Tetapkan jumlah jam study bg setiap subjek. Study 50 minit. Rest 10. Then sambung subjek tu or tukar subjek lain ikut jadual. Subjek susah lebihkan masa. Jadual jangan padat sampai x sempat nak makan.

4. Kenalpasti masa aktif anda. Klu jenis lepas subuh tidur balik, jangan letak subjek berat anda waktu pagi. Letak subjek susah pada waktu aktif.

5. Tidur 5 jam dah memadai. Tidur kena jaga. Sebelum tidur study subjek paling susah. Bangun tidur sambung subjek paling susah tu jugak.

6. Study sambil kunyah kismis. Minum air lebih. Jika anda jenis suka study dengar lagu, pilihlah lagu yg menenangkan (lebih baik dengar bacaan Quran). Siapa jenis suka study sunyi2…cari la tempat seperti library. Study di masjid ada keberkatannya. Rumah Allah kan…

7. Elakkan study di bilik tidur atau mana2 tempat yang ada bantal or tilam or selimut. Tetiba je nanti dah berselubung.

8. Penat2 study tu…rest jap call parents. Minta doakan. Dengar suara parents ni menenangkan. Doa mereka pun dimakbulkan.

9. Siapa yang sempat balik, tatapkan muka parents tu sebelum exam. Walau nanti kwn2 perli kita rajin belajar…at least kita tahu kita nak jalankan tanggungjwb kat parents yg memberi kepercayaan pd kita.

10. Study tu kena aktifkan semua pancaindera. Baca dengan suara perlahan bagi telinga kita dengar. Tulis nota. Warnakan. Bila guna semua pancaindera, lebih kuat ingatan.

11. Lepas subuh baca yasin or mane2 surah. Lps solat, jangan malas doa. Solat hajat doa sungguh2. Bagi tenang baru start study.

12. Beri masa lebih bersama Dia (jgn rush sgt solat). Dia akan beri masanya bersama kita. Bagaimana? Misalnya kita cepat faham. Jadi banyak masa jimat. Xde la asyik ulang benda sama x faham2 dan masa terbazir.

13. Jangan bergantung pd nota kwn (dia x bg semua tu) haha. Jangan bergantung pd nota kuliah. Jangan bergantung pd soalan exam lepas. Untuk letak diri anda pada level yang berbeza dgn rakan sekelas, carilah dan tambahlah sumber berautoriti lain. Lecturer pun suka ade input tambahan.

14. Study x faham! Tanye yang faham. X faham juga tanye yg boleh memahamkan. Baca x faham. Ulang baca. X faham juga. Baca lagi. Biar jatuh biji mata. Pasang balik dan sambung baca. Jangan putus asa.

15. Kenalpasti cara study terbaik utk subjek anda. Jika study group itu terbaik, buat la study group. Klu rasa study sendiri terbaik, study la sendiri.

16. Jangan asyik sebut susah. Bila selalu sebut susah. Memang la jadi susah. Kurangkan mengeluh. Mengeluh hanya tambah masalah. Mengeluh tu sendiri pun satu musibah. Rilex. Cari solusi.

17. Cek jadual exam. Study subjek yang last dulu then baru yang awal2. Then nanti ada masa renggang ulang subjek yg last2. Utamakan juga subjek yg dekat2 harinya. Mane subjek yg ade gap tu…bole la kemudiankan.

18. Guna sticker note utk ringkasan maklumat buku dlm muka surat tertentu. Nanti laju cket baca. Terus tgk point penting kat sticker notes je.

19. Tolong kawan yang x faham. Bila kita ajar orang, kita akan lebih faham. Faham?

20. Check waktu exam bebetul. Bawa semua keperluan. Masuk dewan baca la segala doa penerang hati, surah al insyirah then baru duduk. Jangan bukak kertas soalan sblm baca doa dipermudahkan (rabbi yassir wala tu’assir). Jawab dgn tenang. Klu lupa istighfar or zikir2. Sebelum hantar kertas jawapan baca doa tawakkal. Hembus cket. Fuh! Hehe.

Sekian
Dr Mohd Istajib Mokhtar
APD 2008

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Belajar Sambilan perlu bijak
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia
Bulan puasa ramai yang cakap tiada masa untuk bersenam. Lagipun mereka katakan badan lemau dan