Untuk Dijual : Tuan Baru Diperlukan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Tuan baru diperlukan bagi  barang DSLR Canon iaitu Lens Sigma 30mm f/1.4 dan Speedlight Nissin Di622. Dua barang ini memang saya jagai selama ini, tepaksa saya labelkan untuk dijual kerana telah kurang saya guna pakai.

Harga untuk dua barang ini adalah:

  • Sigma 30mm f/1.4 – RM 1,100 (nego)
  • Speedlight Nissin Di622 – RM 350 (nego)
Sigma 30mm f/1.4
Sigma 30mm f/1.4
Nissin Di622
Nissin Di622

Pada yang berminat untuk dapatkan dua barang ini boleh hubungi saya melalui emel atau tinggalkan komen saya akan hubungi dengan kadar segera.

Dua barang ini sudah habis warantinya tapi masih dalam keadaan baik dan saya jaga dengan baik. Lens bebas dari kulat dan fungus. Terdapat kesan penggunaan pada speedlight.

Contoh gambar yang saya ambil dengan dua barang ini:

Cepat-cepat barang ini untuk dijual selagi ada saja. Siapa cepat dia dapat.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Dua minggu lepas saya ambil dua lens baru
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Kalau sebelum ini, saya ada menulis tentang speksifikasi Samsung
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Canon telah mengumumkan dua lagi baby DSLR nya

Tips DSLR : Viewfinder Jadi Blur

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya di Taman Jaya, PJ saya dapati viewfinder jadi blur. Saya dah gelabah, takkan dah buat hal DSLR ni. Kalau nak ada masalahpun janganlah masa dekat dengan musim Raya ni. Baru plan nak tangkap gambar Si Kecil saya beraya buat kali ke-2 guna DSLR tu. Ingat boleh lah melaram dengan dua geng baru.

VIEWFINDER
VIEWFINDER

DSLR kalau meragam dia punya kos servis pun boleh tahan juga. Mula terbayang-bayang duit akan terbang untuk baiki DSLR ni.

Teknik SEO Merah Jambu
Pelaras untuk viewfinder
Pelaras untuk viewfinder
Biar DR FB Membantu anda

Tapi alhamdulillah selepas saya cari sedikit info pasal DSLR ni saya akhirnya saya temui masalahnya. Dan nasib baik penyelesainya pun juga senang iaitu dengan laraskan sahaja pelaras (saya bulatkan) yang dekat dengan eyepiece viewfinder. Laras sehingga viewfinder jelas.

Kalau viewfinder jadi blur cubalah laraskan pelaras sebelah eyepiece. OK thanks.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang

Lens Baru DSLR: 50mm 1.4 dan 28mm 1.8

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Dua minggu lepas saya ambil dua lens baru DSLR saya, tambahlah lagi dua lens dalam koleksi saya. Jadi sekarang ini saya ada 3 prime lens dan 1 kits lens 18-55mm.

SIGMA 30MM
SIGMA 30MM yang setia dengan saya.
Kitlens dengan convertor
Kitlens dengan convertor

Kenapa sampai banyak sangat prime lens? Semasa saya mula berjinak dengan DSLR saya membeli DSLR dengan kits lens 18-55mm. Selepas belajar sedikit ilmu DSLR ni saya mula tertarik dengan prime lens, jadi saya dapatkan Sigma 30mm 1.4. Nak beli lens Canon masa itu memang saya tidak mampu.

Teknik SEO Merah Jambu
Buat Duit Dengan Baju Kurung
LENS 50MM DAN 28MM
LENS 50MM DAN 28MM

Memang saya sering gunakan prime lens daripada zoom lens. Saya lebih suka hasil dari prime lens cuma kelemahanya adalah tak boleh zoom. Dan disebabkan dapat offer harga yang menarik untuk Canon 50mm 1.4 dan Canon 28mm 1.8 saya terus tak tunggu lama. Terus sambar dua lens ini.

Sekarang tengah timbang-timbang nak tukar theme blog pula, ada idea tak?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua saudaraku.... Sedikit gambar yang saya sempat bidik dari Bandar
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya mahu jadi jutawan, ya saya menyimpan cita-cita

Preview : Canon PowerShot N

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Kalau sebelum ini, saya ada menulis tentang speksifikasi Samsung Galaxy Camera yang bakal memudahkan para blogger dan pengguna sosial lain untuk upload terus gambar ke interner kerana kemudahannya yang menyokong pelan data. Kini satu lagi kamera compact yang menarik minat saya iaitu Canon PowerShot N, walaupun tiada sokongan pelan data kamera ini mempunyai sambungan WIFI. Jadi setiap foto tetap boleh diambil boleh di upload terus ke internet ataupun smartphone anda. Hebat bukan?

Canon PowerShot N
Canon PowerShot N

Saiz Canon PowerShot N iaitu 79 x 60 x 29 mm, pastinya memudahkan ianya dibawa kemana saja. Dan dijadikan teman mesra dimana saja anda berada. Skrin LCD yang boleh di condongkan (tilt), akan membantu kita menyerlahkan lagi kreativiti semasa menangkap gambar di sudut-sudut yang sukar. Pasti ianya suatu yang menyeronokan.

Canon PowerShot N
Canon PowerShot N

Speksifikasi Canon PowerShot N adalah seperti berikut:

  • Max Resolution : 4000 x 2248
  • Effective Pixels : 12.1 mega pixel
  • Sensor Typer : CMOS
  • Processor : DIGIC 5
  • ISO : Auto, 80-6400
  • File Format : JPEG 2.5
  • Focal Length : 28 – 224 mm
  • Optical Zoom : 8x
  • LCD : Tilting
  • Screen Size : 2.8 in
  • Max Aperture : F3.0-F5.9
  • Max Shutter Speed : 1/2000 sec
  • Built In Flash : Yes (LED)
  • USB : 2.0
  • Wireless : Built In

Canon PowerShot N memang menarik bagi saya kerana kemampuannya untuk mengambil gambar dari sudut sukar. Lagi pula, dengan saiz nya yang kecil memang banyak membantu. Walaupun ramai mengatakan DSLR mampu menyerlahkan kreativiti kita pada tahap optimum, tapi tidak selalu kita berjalan dengan membawa DSLR. Jadi kamera compact seperti Canon PowerShot N sudah pasti menjadi pilihan hati.

Saya bukanlah photographer tapi sekadar minat mengambil gambar, terutama potret keluarga. Saya belum lagi handal seperti blogger ini, blogger ini dan blogger ini. Saya masih belajar. Sekadar sedikit perkongsian dari saya.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Canon telah mengumumkan dua lagi baby DSLR nya
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Majlis Perkahwinan Khairul dan Nita di Tanjung Api,

Lens Terbaru Canon : EF 24-70mm f/4L IS USM dan EF 35mm f/2L IS USM

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Canon telah mengumumkan dua lagi baby DSLR nya yang akan berada di pasaran. Dua lens terbaru Canon itu adalah EF 24-70mm f/4L IS USM dan EF 35mm f/2L IS USM. Tengok dua lens terbaru Canon ini memang menggugat iman saya untuk dipadankan dengan DSLR EOS saya terutama sekali EF 24-70mm f/4L itu. Sebabnya saya sudah ada satu prime lens keluaran Sigma.

Lens Terbaru Canon
Lens Terbaru Canon – EF 24-70mm f/4L IS USM dan EF 35mm f/2L IS USM

Speksifikasi bagi lens terbaru Canon ini adalah seperti berikut :

24-70mm f/4L IS USM
24-70mm f/4L IS USM

EF 24-70mm f/4L IS USM

A versatile standard zoom well suited to full-frame EOS cameras and a variety of subjects

A versatile 24-70mm f/4 L-series lens with macro mode for up to 0.7x magnification. Ultrasonic AF provides fast, near-silent focusing. UD and aspherical elements deliver superb image quality.

  • Versatile zoom range for a variety of subjects
  • Macro mode for up to 0.7x magnification
  • Up to four-stop Image Stabilizer
  • Two aspherical and two UD lens elements
  • Fast ultrasonic AF
  • Sealed against dust and moisture
  • Nine-bladed aperture for soft bokeh

.

35mm F/2L IS USM
35mm F/2L IS USM

EF 35mm f/2 IS USM

A fast 35mm prime lens for photographers shooting hand held in low light

A 35mm prime lens with a four-stop Image Stabilizer and f/2 maximum aperture – ideal for low-light photography. Ultrasonic AF is fast and accurate. An aspherical lens element boosts image quality.

  • Up to four stops of image stablisation
  • Fast f/2 maximum aperture
  • Ultrasonic AF for quick and accurate focusing
  • Compact, lightweight design
  • Eight-bladed aperture for smooth bokeh
  • Moulded glass elements for consistent sharpness
  • 0.24m minimum focus distance

 

Harga Lens Terbaru Canon

Harga bagi pasaran Malaysia masih lagi belum di umumkan tetapi dari sumber yang saya perolehi harga di pasaran Eropah adalah seperti berikut:

  • EF 24-70mm f/4L IS USM – $1,499.00
  • EF 35mm f/2L IS USM – $849.99

PS: Memang kena tahan nafaslah kalau nak beli dua baby ni.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Inilah kerja saya kalau bosan, tiada apa yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Kalau sebelum ini, saya ada menulis tentang speksifikasi Samsung
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Majlis Perkahwinan Khairul dan Nita di Tanjung Api,