10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Putera dan Puteri yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

Indahnya Cinta Selepas Nikah

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Perkenalan dalam tempoh yang lama, berkawan dalam masa yang panjang belum tentu kita betul betul mengenali seseorang yang kita sayang itu? Betul tak cakap saya? Jika anda menidakkan itu hak anda. Kan?

Indahnya Cinta Selepas Nikah

Dulu saya fikir perkenalan yang lama adalah persediaan yang cukup untuk kita mengenali hati seseorang insan yang dicinta. Kalau boleh nak bercinta lagi lama – tapi lagi lama bercinta lagi banyak onak duri dan yang paling haru adalah bila ada yang ketiga Syaitan.

Sejujurnya, hari ini saya cukup berterima kasih pada orang tua yang desak saya untuk berkahwin dulu. Berkahwin mengajar saya menjadi manusia. Menjadi manusia yang tahu memikul tanggungjawab sebagai suami dan ayah.

Apabila menjadi weekend husband, memberikan saya peluang untuk merasai nikmat rindu dan cinta. Rindu pada isteri dan anak anak memang lain rasanya. Memang satu perasaan yang hebat.

Wajah permata hati kami
Wajah permata hati kami

Cinta selepas nikah memang hebat, mengajar kita mengenal diri sendiri dan pasangan kita. Bukan untuk menjadi siapa lebih hebat, bukan untuk tunjuk siapa lebih kuat.

Tapi untuk saling membantu. Saling naik ke atas mendaki puncak jaya, suami isteri mesti harus bantu membantu. Kejayaan seorang lelaki (suami), adalah kerana seorang isteri di belakang nya. Memang benar, apa yang saya capai hari ini adalah kerana adanya isteri saya yang sentiasa menyokong, memberi semangat.

Indah cinta selepas nikah –  apa yang kita suami isteri lakukan adalah satu matlamat yang sama. Merangka dan berjalan dengan satu visi – ‘Mencapai kejayaan di dunia dan akhirat’. Menjadi pasangan romantik di dunia dan insyallah di akhirat nanti.

Suami isteri adalah pasangan saling melengkapi. Suami pemimpin yang tegas tapi isteri menjadi permaisuri yang penyayang. Kalau suami tengah marah berapi, isteri jadilah air yang menyejukkan api kemarahan itu. 

Itulah hidup dalam rumah tangga. Indah teramat indah.

PS: Terima kasih buat isteri yang tersayang yang sentiasa menyokong. 

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang

Siapa yang bodoh Siapa yang tidak bodoh?

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…..

Siapa yang bodoh dan siapa yang tidak bodoh? Bagaimana kita nak bezakan orang yang bodoh dan yang tidak bodoh? Apakah kayu pengukur untuk kita ukur bodoh dan pandai seseorang?

Tidak Bodoh - Bagaimana untuk ukur bodoh pandai seseorang?
Tidak Bodoh – Bagaimana untuk ukur bodoh pandai seseorang?

Seorang pelajar yang telah belajar bersungguh sunguh. Dia telah tumpukan perhatian semasa dalam kelas, selepas kelas dia telah ulang kaji pula pelajaran di rumah. Setiap malam dia tidak lupa solat hajat, dia inginkan yang terbaik. Tapi dia tetap gagal mendapat keputusan cemerlang dalam SPM. Adakah dia bodoh?

Seorang makcik berkerja sebagai tukang cuci. Setiap hari kerjanya menjaga tandas awam. Tandas dibersihkan demi keselesaan orang lain. Suatu hari dia terjumpa beg, satu dompet berisi wang tunai RM100, 000 dan barang berharga lain. Dengan duit itu makcik itu tidak lagi perlu tandas awam. Makcik itu akan kaya, tapi makcik itu memilih untuk memulangkan beg itu kepada pihak pengurusan bangunan. Bodohkah makcik itu berbuat demikian?

Bagi saya bodoh dan pandai seseorang itu bukan sebab tingginya pelajaran, besar jawatannya, banyak nya harta atau berapa besar kereta tatapi sebaliknya diukur melalui ATTITUD seseorang itu. Seseorang yang mempunyai attitud yang baik akan mempunyai keperibadian akhlak yang tinggi. Mereka yang berpekeperibadian akhlak tinggi adalah yang terbaik.

Jika tinggi jawatannya tapi tidak mempunyai attitud yang buruk tiada maknanya juga. Seseorang yang memiliki keperibadian yang tinggi pasti akan dikagumi dan dihormati dalam masyarakat. Betul tak?

Posted from WordPress for Android

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Budak Kampung Yang 'Bodoh'... 'Bodo mung' dah lali
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara yang ke 57. Alhamdulillah
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Lama sudah saya menyepi, tidak sebegitu aktif lagi

Salam Merdeka : Merdeka kah Kita?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 56
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 56

Salam Merdeka, Hari ini 31 Ogos kita akan menyambut Hari Kemerdekaan Negara buat kali ke 56. Sudah 56 tahun kita mencapai kemerdekaan. Negara kita Malaysia sudah gah 56 tahun merdeka, tapi sudahkah kita merdeka?

Merdeka kah kita? Sudahkan kita bebas sebenarnya? Bebaskah masyarakat kita hari ini? Bebas bukan sekadar penjajahan fizikal tapi juga penjajahan minda?

Saya sendiri belum merdeka, masih banyak yang saya perlu lakukan untuk menjadi matlamat saya untuk jadi jutawan. Jutawan ilmu dan harta, jutawan dunia dan akhirat. Saya mahu keduanya kerana saya amat tamak, tamakkan ilmu terutamanya. Sebab itulah, di ambang menjelang 3 siri ini saya masih lagi bergelar pelajar. Dan innshallah saya akan terus bergelar pelajar sampai 6 siri, itu matlamat saya. Menuntut ilmu sampai akhir nyawa.

Saya juga belum merdeka, kerana saya masih hidup dikelilingi hutang. Masih banyak hutang yang jelaskan. TIdak kiralah hutang dengan keluarga mahupun hutang dengan bank. Masih banyak saya berhutang yang perlu jelaskan. Namun syukur alhamdulillah, jerat hutang telah menarik minat saya untuk menkaji ilmu pelaburan. Menerokai selok belok dunia pelaburan yang unik.

Dalam dunia blog juga saya belum merdeka sepenuhnya, masih banyak ilmu blog yang belum saya kuasai. Makin banyak yang saya kuasai makin banyak rasanya yang saya tidak tahu. Saya cuba mempraktikan ilmu yang saya pelajari dari Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea sedikit demi sedikit.

Merdeka kah kita? Merdeka kah kita semua sebenarnya? Saya masih mencari kemerdekaan diri saya.

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-56.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Isnin lalu, saya bersama isteri pergi menonton Elysium
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku....... Semangat kekitaan yang hilang? Betul ke semangat kekitaan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku...... 31 Ogos sudah berlalu, sambutan Hari Merdeka Malaysia

Saya Mahu Jadi Jutawan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Saya mahu jadi jutawan, ya saya menyimpan cita-cita untuk jadi jutawan. Saya akan berusaha kearah itu, saya akan berikhtiar, berusaha untuk mencapai matlamat saya. Anda bagaimana?

Saya mahu jadi jutawan
Saya mahu jadi jutawan

Saya Mahu Jadi Jutawan

‘Saya mahu jadi jutawan, saya mahu kaya’  itu yang diterapkan dalam minda dan hati. Bagi saya duit adalah segalanya.

Dari hobi bermain permainan dalam talian, saya kemudian membuat duit dengan menjual senjata dan armor permainan online, membuatkan saya mampu membeli sebuah kereta. Walaupun dihalang oleh kedua ibu bapan tetap tekad untuk meneruskan kegiatan kerana minat dalam perniagaan. Ibu bapa mana pun akan lebih menggalakkan anaknya untuk belajar terlebih dahulu.

Selepas akaun pemainan online di ban kerana melakukan kegiatan salah, saya nekad untuk menjual buah berangan pula. Saya membeli sebuah mesin penggoreng. Kemudian saya mengunjungi setiap kedai yang menjual buah berangan dan saya pelajari setiap rahsia dari mereka. Saya mulakan dengan sebuah kedai di sebuah pasaraya.

Saya Mahu Jadi Jutawan : Tao Kae Noi
Saya Mahu Jadi Jutawan : Tao Kae Noi

‘Belajarlah apa itu tanggungjawab dan amanah’ itu pesan satu pengawal keselamatan kepada saya pada ketika saya ingin merasuah beliau. Dari situ saya terpukul, duit bukan segalanya tapi ia tetap tidak mengubah matlamat saya untuk kaya.

Saya mula berkira untuk kaya, saya mahu jadi jutawan. Saya kembangkan lagi cawangan buah berangan saya. Pelajaran mula saya tinggalkan, perniagaan lebih penting bagi saya.

Kemudian saya dikenalkan dengan rumpai goreng. Dari situ timbul idea untuk mencipta keropok rumpai goreng, saya mula melakukan eksperimen berkotak-kotak rumpai laut saya gunakan. Gagal, gagal dan gagal, di saat saya mulai merasakan putus asa saya, akhirnya takdir menyebelahi saya. Saya temui rahsia yang saya cari. Saya mula belajar cara untuk melakukan pakaging yang menarik untuk pasaran meluas.

Saya adalah Itthipat Kulapongvanich, billioniar muda dari Thailand yang melahirkan produk Tao Kae Noi yang sudah menjelajah ke seluruh dunia. Untuk lebih lanjut boleh menonton movie box office Thailand, The Billionaire, tentang kisah kejayaan billionair muda ini.

Pengajaran dari The Billionaire

  • Pasti boleh berjaya jika kita mempunyai keinginan
  • Kajian terperinci tentang sesuatu produk perlu dibuat sebelum memulakannya. Kaji kelemahan dan kelebihan
  • Kajian pasaran tentang bagaimana permintaan pasaran bagi produk yang ingin kita pasarkan
  • Kata penarik yang akan kita gunakan bagi menarik pembeli. Ayat promosi yang power.
  • Usaha yang tidak terkalah.

Saya mahu jadi kaya saya juga mahu jadi jutawan. Untuk sahabat penulis blog yang mahu jadi jutawan boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea, inshallah pelaburan untuk dua ebook tidak terkalah ini berbaloi.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Syukur Alhamdulillah, kita sudah hampir ke penghujung bulan