Lelaki Ini Memenangi Pertandingan Fotografi Nikon, Walaupun Menggunakan Photoshop

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Semalam heboh kat Facebook satu otai Fotografer pasal Nikon bagi menang pada gambar yang diedit dengan photoshop. Dan ramai lah mula bertekak semalam bukan pasal gambar tapi pasal brand.

Memenangi Pertandingan Fotografi Nikon
Memenangi Pertandingan Fotografi Nikon

Continue reading “Lelaki Ini Memenangi Pertandingan Fotografi Nikon, Walaupun Menggunakan Photoshop”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Teringat komen mamamurai dalam entri saya sebelum ini iaitu
Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Melihat dari sudut pandang yang berbeza adalah amat
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku...
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku.... [caption id="" align="alignleft" width="192"] Sukan untuk perpaduan Sukan

Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Hari terbaca satu post di laman sosial yang mana seoran kawan bertanya ‘Buruk Baik Berkahwi Zaman Belajar?’. Topik ini dah banyak kali diperdebatkan dan kali ini saya saja nak berkongsi dari sudut pandangan saya.

Kita lari sikit dari topik kewangan hari ini. Kita ke arah soal hati dan perasaan.

Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar?

Cinta itu buta. Cinta tidak kenal siapa.

Itu unggapan yang selalu kita dengar, sesuatu yang benar. Tak dapat disangkal dan dinafikan.

Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar
Buruk Baik Berkahwin Zaman Belajar

Baik dari zaman sekolah, zaman cinta monyet atau zaman belajar di kolej atau universiti lagilah tebal dugaan bercinta ini. Saya percaya lebih dari 50% pelajar bercinta.

Kalau dibuat soal selidik pasti ramai yang menjawab pernah bercinta sama ada bercinta sebelah tangan atau tidak. Kan?

Berbalik kepada persolan Buruk Baik Berkahwin Zaman belajar di sini saya kongsikan beberapa hujah yang boleh di rungkaikan lagi

Persoalan yang perlu ditanya sebelum berkahwin zaman belajar

  • Mana sumber kewangan kita?
  • Bagaimana persediaan mental kita?
  • Sudah bersedia untuk memimpin dan memikul tanggungjawab?
  • Sudah memikirkan baik buruknya?

Keburukan Berkahwin Zaman Belajar

  • Kematangan akal fikiran. Zaman muda mudi biasanya akal kita masih belum matang terutama di awal 20-an. Ingat ramai yang menjanda di usia muda sekarang ini.
  • Status Kewangan? Adakah sudah mempunyai sumber kewangan sendiri jika ya teruskan. Jika tidak fikir dulu.
  • Fokus pada pelajaran. Jangan tersasar dari matlamat asal kita jadi pelajar. Untuk berjaya mendapatkan sijil yang dimahukan.

Kebaikan Berkahwin Zaman Belajar

  • Mengelakkan maksiat. Dari diangkut kesana sini berpeluk tak tentu pasal. Baik bernikah halalkan hubungan.
  • Membina masjid suatu perkara elok jadi usah tangguhkan.
  • Meramaikan umat Islam

Kalau ada yang nak tambah boleh tambah di ruangan komen. Sila-sila.

 

Bagi pasangan suami isteri bersama adalah sebahagian dari aktiviti mereka, tapi sedarkah kita walaupun sering
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Ginseng Untuk Lelaki Sebut
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Benar kata orang tua, Untuk Memikat Hati Suami
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Suami Baran? Saya juga suami yang baran di

Negetif atau Positif

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Melihat dari sudut pandang yang berbeza adalah amat penting. Bagi saya, saya mahu melangkah di tahun 2016 ini dengan lebih positif. Menjadi manusia yang berfikiran positif.

Harapnya pemikiran positif dapat kekal dalam diri saya selamanya.

Negetif atau positif (sumber: wapannuri.com)
Negetif atau positif (sumber: wapannuri.com)

Negetif atau Positif?

Pilihan ada di tangan kita, kita yang menentukan. Mana yang kita mahu pilih menerima secara yang tenang terbuka atau melatah meroyan.

Sedar atau tidak, kita seringkali mengambil banyak perkara dari sudut pandang yang negetif. Betul tak?

Bila kita melihat orang seseorang dengan t-shirt pagoda dan selipar jepun masuk mall mewah, apa kata hati kita masa tu? ‘Duit tak ada masuk mall mewah?’

Jangan jangan orang itu lebih berduit dari kita. Don’t Judge Book By It’s Cover.

Bila kita tengok orang bercerita yang dia berjaya beli rumah berharga RM 4juta. Apa kita cakap?

‘Ala Riak. Allah swt nak uji kau je tu. Tengok bila kau jatuh nanti.’

Kan? Betul tak?

Kenapa kita tak doakan agar kita akan berjaya juga suatu hari nanti? Orang yang di atas hari ini ada kisah duka dan perit semasa di bawah.

Sama seperti kita jua.

Apa beza dia dan kita? X-ray lah diri. Muhasabah lah diri.

Pilihan di tangan kita, mahu negetif atau positif dalam memandang dan menerima sesuatu perkara.

USAHA, DOA dan TAWAKAL.

Semoga 2016 kita jadi insan yang lebih berjaya dan jadi Insan yang lebih maju.

Assalamulaikum dan salam inpirasi buat semua saudaraku... Adakah kita tahu? Andai
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Bagaimanakan diri kita hari ini? Adakah hari ini
Assalamualaikum dan Salam 1 Inspirasi buat Saudaraku Sekalian... Sebelum ini, saya ada membicarakan tentang angan-angan.
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Lama sudah saya menyepi, tidak sebegitu aktif lagi

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Putera dan Puteri yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

Sukan Untuk Perpaduan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku….

Sukan untuk perpaduan
Sukan untuk perpaduan

Sukan untuk perpaduan, itu adalah tujuan utama sukan diwujudkan dan diadakan. Selain dari mencari siapa kuat dan siapa juara, sukan adalah satu cara untuk mengeratkan perpaduan antara negara, negeri, bangsa, kaum dan agama.

Tapi sekarang ini saya melihat sifat penyokong bola sepak negara kita jadi sebaliknya, mereka gunakan sukan untuk medan memulakan api pergaduhan. Saya lihat cukup banyak sentimen kenegerian disebarkan secara viral dalam media sosial.

Penyokong A mengata Negeri B, Penyokong C kutuk penyokong D. Apakah semua ini?

Kita rakyat Malaysia. Satu negara yang sama, sama bangsa, sama agama pula tu. Sibuk mengata sana sini. Begaduh. Seronok sangat melihat orang bergaduh sebab apa yang kita mulakan? Hebat sangat ke?

Tak perlu nak mengata orang negeri D mencari rezeki atau merempat di negeri F untuk cari rezeki. Kata orang negeri D menumpang dia negeri B. Apakah semua ini?

Majukan minda kita, matang sikit dalam berkata atau berbicara. Usah nak bergaduh sebab bola sampai nak mengata negeri itu negeri ini. Kita rakyat Malaysia. Buangkan sentimen kenegerian yang melampau.

Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi
Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi

Jadikan sukan untuk perpaduan bukan perpecahan. Bersatu kita wahai Rakyat Malaysia, besatu kita wahai Melayu dan bersatu kita wahai Umat Islam. Utuhkan perpaduan kita, kukuhkan persatuan kita. Jangan biar kita pecah ranap.

Setakat mengata manja kepada penyokong Manchester United, Liverpool atau Arsenal tu biasalah untuk eratkan silaturrahim, sebab kami tetap lepak semeja minum kopi.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara yang ke 57. Alhamdulillah
Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Lama sudah saya menyepi, tidak sebegitu aktif lagi