Dari Kuantan Ke Seremban: Kembara yang indah

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Selepas 10 bulan bermastautin di bumi Pahang, saya kini bemastautin pula di Seremban. Mulai bulan Disember 2015 saya mula bekerja di Seremban.

Berkhidmat untuk orang Negeri Sembilan khususnya dan orang Malaysia amnya.

Dari Kuantan Ke Seremban

Mula saya berpindah ke Seremban ramai menyangka saya adalah dari Negeri Sembilan atau Melaka. Tidak sebenarnya, saya orang Kelantan a.k.a. Awe Kelate.

Dari Kuantan Ke Seremban : Kembara ini tetap indah
Dari Kuantan Ke Seremban : Kembara ini tetap indah

Datang ke Seremban kerana tugas, kerana di tugaskan untuk berkhidmat di sini. Walaupun bukan pilihan utama saya tapi saya terima dengan hati terbuka.

Suka dalam duka juga, suka sebab dapat berpindah ke Seremban lebih dekat dengan keluarga walaupun masih lagi sebagai weekend husband. Duka sebab kena tinggalkan Kuantan, saya sudah biasa dengan Kuantan dan sudah penuh aktiviti di sana.

Duduk di Seremban, aktiviti saya masih kosong. Kebanyakan masa malam saya habiskan dengan membaca buku dan melakukan temujanji dengan prospek Unit Trust dan Takaful. 10 cara menghabiskan waktu malam sebagai weekend husband masih belum dapat di praktikkan.

Kalau di Kuantan, tiap-tiap malam saya habiskan masa di Oasis Gym. Memang best, dengan kawan-kawan yang sempoi. Di Seremban, aktiviti gym masih belum bermula. Insyallah suatu masa nanti. Mungkin saya akan beraktiviti di Kapten Gym sebab itu yang paling dekat dengan rumah sewa saya.

Memang lain sebenarnya, rasa duduk di Kuantan dan Seremban, apapun masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguap, masuk kandang rimau…

Dari Kuantan Ke Seremban… Mana pun kita dicampakkan mana pun kita ditempatkan, terima dengan hati dan minda yang positif, insyallah ada hikmahnya.

Di setiap tempat itu pasti kita akan menimba ilmu yang berbeza yang pengalaman yang lebih hebat.

Dari hari ke hari biarlah kita menjadi insan yang lebih baik. Bersedialah untuk majukan diri ke depan.

PS: Sesiapa yang berminat nak dapatkan khidmat nasihat untuk pelaburan Unit Trust atau Takaful boleh hubungi saya Kosong 18247797 Satu

Seminar Duit Pantas oleh Jootawan.com pasti suatu yang ditunggu oleh semua. Siapakah jootawan.com? Jootawan adalah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Berperang dengan diri -
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sirap limau pastinya satu minuman yang tidak asing
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Iklan percuma di blog Daddydee.net. Ya, saya ingin

Perbezaan Antara Pelaburan Dan Simpanan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

Ramai yang masih meangangap Pelaburan dan Simpanan adalah perkara yang sama. Ada yang menganggap duit simpanan itu adalah pelaburan mereka untuk masa depan. Adakah konsep ini betul?

Beza antara pelaburan dan simpanan
Beza antara pelaburan dan simpanan

Jawapan nya adalah tidak betul pemahaman ini kerana Pelaburan dan Simpanan adalah dua perkara yang berbeza. 

Maksud Simpanan dan Pelaburan:

  • Simpanan – wang yang di simpan dalam sesuatu akaun di bank atau di rumah. Biasanya wang yang disimpan ini adalah untuk tujuan tertentu dan boleh dikeluarkan apabila diperlukan. Satu kaedah terbaik menyimpan adalah dengan menetapkan sesuatu matlamat.
  • Pelaburan – wang yang diletakkan didalam satu sistem pelaburan untuk mendapatkan sesuatu pulangan. Terdapat dua jenis pelaburan iaitu jangka panjang dan jangka pendek. Biasanya duit pelaburan tidak akan diusik sehingga matlamat tercapai. Apabila menyebut pelaburan maka ada risiko disitu iaitu untung atau rugi.

Dari maksud yang saya kongsikan harap para pembaca dapat bezakan antara simpanan dan pelaburan.

Jadi yang manakah pilihan pembaca? Simpanan atau pelaburan?

Insyallah akan banyak lagi akan saya bincangkan dalam entri selepas ini.

Berminat untuk memahami pelaburan Unit Amanah boleh hubungi saya 0182477971-zaidi (call/sms/whatapps) atau emel daddydee.net[at]gmail.com. Insyallah akan saya bantu sebaiknya.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kirakan setiap sen yang
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hidup ini mesti ada matlamat, sama juga dalam
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Apabila menyebut unit amanah atau unit trust ramai

Beza Kaya Dan Miskin

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Orang perempuan Malaysia mungkin tak seperti dalam video ini kan? Materialistik. Hehehe…

Tapi ini adalah realiti kehidupan, saat senang dan ada kepentingan kita akan didatangi orang ramai orang, saat kita susah tinggallah bersendirian.

Renungkan.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku...
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hidup ini mesti ada matlamat, sama juga dalam
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Entri kali ini adalah bagi menjawab persolan yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... [caption id="" align="aligncenter" width="360"] Agihan Pendapatan ASN 1.23

Rintihan Rakyat Bawahan

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Saya memang tidak berminat untuk bicara perihal politik Malaysia bukan kerana takut tapi kerana letih dengan ragam politik yang memang haprak. Memang sana sini sama saja, parti A ke parti B sama je.

Tapi pemerintahan 2015, di bawah Perdana Menteri sekarang memang meloyakan bagi saya. Paling teruk bagi saya sepanjang umur saya hidup.

Lagi bosan bila melihat senarai jemaah Menteri yang hampir semuanya ‘kaki bodek’.

Rintihan Rakyat Bawahan
Rintihan Rakyat Bawahan

Apakah maksud Wakil Rakyat? Tolong jelaskan.

Mereka dipilih oleh rakyat untuk mewakili rakyat bawahan, untuk bawa suara kecil rakyat bawahan ke atas. Memperjuangkan nasib rakyat yang pilih mereka sebagai pemimpin.

Tapi adakah mereka membantu rakyat bawahan sekarang ini?

Saya lihat rakyat bawahan semakin tertindas sekarang ini. Satu demi satu beban di tambah ke bahi rakyat.

Harga barangan bukan lagi naik setiap tahun tapi hampir setiap bulan harga barangan naik. Harga barang naik, tol naik, harga minyak naik, harga rumah memang tak terjangkau dek akal.

Bukan nak mengeluh, bukan nak merungut. Dan saya tahu ramai yang cakap ‘Rileks lah, ulat dalam batu boleh hidup’. Saya nak cakap satu je ‘Pernah tengok ulat hidup dalam batu ke?’

‘Jangan cakap hal ulat dalam batu’. Sekarang ni hal kita, kita yang nak hidup kat dunia ni. Kita nak gerak ke depan ke belakang.

Duit RM 50 dalam poket kita yang dulu boleh beli lengkap barang dapur tapi sekarang dapat apa? Fikir fikirkan.

Bukan tak nak usaha. Saya juga berusahaa. Dan saya yakin rakyat bawahan yang lain pun sama sedang berusaha bersungguh sungguh. Tiada seorang punyang goyang kaki goyang bontot. Masing-masing memerah keringat dan idea untuk mencari rezeki lebih.

Tapi dalam keadaan sekarang rakyat terus dihimpit. Wahai wakil rakyat jangan fikir pasal poket kalian saja. Tapi tenungkan perut ramai orang susah yang belum terisi.

Jadilah contoh buat kami, biar kami iringan kalian dengan doa dan pujian bukannya kejian.

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Sekarang ini masih ramai yang menilai dari warna
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) saya masih
Menjadikan pelajar sekolah sebagai mangsa politik adalah sesuatu yang kejam. Sesuatu yang tidak patut. Itu
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Pengalaman adalah satu pembelajaran yang paling berguna dalam

Hari Ahad Yang Memenatkan…

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Menjadi ‘weekend husband’ sememangnya banyak masa lapang di habiskan dengan keluarga yang tersayang. Jarang sangat ada masa keluar bersama kawan-kawan, rugi juga menjadi ‘weekend husband’ ni. Masa selama 5 hari seminggu tanpa anak isteri dan hanya 2 hari je dapat bersama yang tersayang.

Tapi 26 October 2015, adalah hari Ahad yang memenatkan, saya terpaksa melanggar pantang… hehehe… Terpaksa keluar berjumpa dengan kawan untuk selesaikan 3 perkara:

  1. Post M-Prolabs pada Hari Ahad – Ada seorang pelanggan membuat pesanan M-Prolabs Alpha Capsule pada hari Sabtu malam dan meminta saya melakukan pengeposan segera. Alhamdulillah, pengeposan dapat dilakukan kerana PosLaju Brickfields beroperasi pada hari Ahad. Memang amat membantu peniaga online seperti saya apabila PosLaju tetap beroperasi pada hari Ahad hingga jam 4 petang. Dan pada entri ini di tulis pelanggan telah nyatakan yang M-Prolabs telah diterima.
  2. Proposal Perangcangan Senggaraan Bangunan – Bertemu dengan seorang kawan lama yang sedang menyiapkan kertas kerja cadangan penyelenggaraan bangunan. Perbincangan hampir 2 jam. Jadi bidang terjun untuk advise beberapa isu on teknikal part bukan satu benda yang boleh dipandang remeh. Dan banyak isu yang perlu di berikan perhatian. Malaysian mind set – Build a million dollar building and never think on maintenance.(nanti saya cerita dalam entri yang lain). Syukur alhamdulillah pertemuan pertama menampakkan laluan yang cerah harap semuanya jadi nyata.
  3. Bersama Client Unit Trust – Nak kata bersama pelanggan baru pun tidak juga, kerana sepatutnya pertemuan ini telah lama berlangsung tapi dek kerana client cuti bersalin pertemuan ditangguhkan. Alhamdulillah dapat client yang mempunyai matlamat kewangan yang jelas. Client berhasrat mengeluarkan simpanan KWSP untuk dilaburkan dalam Unit Trust. Next, insyallah pelaburan tunai. Semoga semuanya lancar.
Hari Ahad yang Memenatkan - Packing M-Prolabs bersama Gift
Hari Ahad yang Memenatkan – Packing M-Prolabs bersama Gift

Hari Ahad yang memenatkan tapi penuh matlamat dan memberi impaks positif dalam hidup saya. Syukur alhamdulillah.

Saya tidak mengharapkan hari yang sibuk tapi mengharapkan hari yang sukses.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Ramai yang masih meangangap Pelaburan dan Simpanan adalah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kirakan setiap sen yang
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hidup ini mesti ada matlamat, sama juga dalam
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Apabila menyebut unit amanah atau unit trust ramai