Beza Kaya Dan Miskin

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Orang perempuan Malaysia mungkin tak seperti dalam video ini kan? Materialistik. Hehehe…

Tapi ini adalah realiti kehidupan, saat senang dan ada kepentingan kita akan didatangi orang ramai orang, saat kita susah tinggallah bersendirian.

Renungkan.

Kenapa Perlu Tukar Kerja

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Apakah matlamat tukar kerja?
Apakah matlamat tukar kerja? (ihsan: google)

Kali ini saya ingin berkongsi pandangan dan pengalaman saya sendiri sepanjang menempuh dunia pekerjaan ini, tukar kerja pasti bukan suatu benda yang asing lagi dalam hidup saya sebenarnya. Tambahan jika di awal-awal sayan berada di dalam dunia pekerjaan dulu tapi sekarang pemikiran saya sudah berubah, mungkin juga pengalaman mematangkan diri saya.

Jujur saya katakan saya adalah manusia yang panas baran, sesiapa yang mengenali saya secara peribadi mungkin tahu hal ini. Dulu, saya cukup pantang di cabar atau berasa kurang selesa dengan keadaan atau suasana pasti saya akan memilih untuk tukar kerja, sanggup naik turun pejabat untuk temuduga demi satu kepuasan iaitu ‘WANG’. Wang adalah faktor utama beralih arah dalam kerjaya.

Kunci kejayaan terletak pada diri kita. (Sumber: Google)
Kunci kejayaan terletak pada diri kita. (Sumber: Google)

Ok, tutup cerita saya, apa yang saya ingin kongsikan disini adalah beberapa persoalan yang perlu ditanyakan pada diri saudara sekalian sebelum tukar kerja:

  • Apakah matlamat kita dalam kerjaya ini? – Bagi saya matlamat adalah persoalan utama dalam kerja, pastikan kita mempunyai matlamat kita sendiri bukan sekadar pergi kerja balik kerja dapat gaji sahaja. Ini juga mengelakan kita dari duduk diam di zon selesa.
  • Apakah syarikat akan dapat membantu kita mencapai matlamat kita? – Setiap syarikat mempunyai visi, misi dan polisi mereka yang tersendiri, jadi pastikan ia adalah selari dengan matlamat kita.
  • Berapa lama jangka untuk mencapai matlamat? – Tetapkan tempoh masa yang akan kita perlukan untuk mencapai matlamat.
  • Adakah khidmat dan kemahiran kita benar-benar diperlukan? – Biasanya pada awalnya kita akan bersemangat untuk berkhidmat dan menyumbang segala jasa dalam membangunkan syarikat, tapi adakah kita benar diperlukan?
  • Adakah pendapatan yang diberikan adalah bebraloi? – Pendapatan jangan dilihat dari segi duit semata lihat juga dari segi pengalaman, ilmu dan peluang yang disediakan oleh syarikat.

Saya sendiri jarang bertanyakan soalan soalan ini pada diri saya sebelum saya tukar kerja, kebanyakan sebab saya tukar kerja adalah kerana tidak tahan dengan kerenah seseorang dalam organisasi itu, tidak kiralah orang itu bos kita atau rakan sejawat. Dan adakah dengan menukar kerja masalah saya akan selesai? Jawapanya adalah TIDAK. Kerja saya tidak boleh mengharapkan orang lain menyukai diri saya dan dapat menerima saya tapi saya yang mesti menerima diri saya dan cuba ubah diri agar diterima oleh orang lain. Saya tidak dapat mengubah orang lain tapi dapat mengubah diri sendiri. Sekian.

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging? Ni memang soalan maut ni, kalau keluar soalan ni dalam Peperiksaan SPM 2013 bagus juga ni. Soalanya berbunyi begini sila buatkan satu karangan panjangnya 300 patah perkataan yang bertajuk ‘Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging?’

Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging
Pengalaman Buat Duit Dengan Blogging

Percubaan Buat Duit Dengan Blog

Sememangnya saya letakkan DUIT sebagai sasaran utama saya menulis blog pada permulaan saya blogging dulu dengan blog lama pada tahun 2009. Yes, i love money and likes to make money. Money is everything and i will do anything for it. Ini mindset saya pada masa itu.

Setiap cerita hangat saya kongsikan, setiap gambar panas saya siarkan, bahasa jangan cerita pung pang bagai cakap keluar api. Apa saja saya lakukan demi dapat tarik trafik ke blog. Sebab saya tahu advertorial suka trafik. Itu yang penting bagi mereka untuk menjual produk mereka. Ya saya dapat duit yang tidak seberapa, tapi saya rasa saya lebih dapat dosa yang bertimpa.

Ini adalah silap saya demi cari duit dengan blog. Bila ilmu yang salah saya praktikkan, semuanya akhirnya hancur dan saya kuburkan blog itu kerana saya gagal mengawalnya dan untuk membentuknya kembali sudah sukar bagi saya.

Pengalaman Buat Duit Dengan Blog

‘Melentur buluh biar dari rebungnya’ memang benar kata orang tua. Dari kegagalan dulu, saya buatkan blog daddydee.net ini. Dengan buta ilmu wordpress dan SEO, saya nekad untuk membangunkannya dengan meletakkan matlamat utama ‘Knowledge is Power’ dan Perkongsian Ilmu. Duit saya letakkan sasaran kedua.

Ada juga kesilapan yang saya lakukan dan alhamdulillah guru saya, Sohoque.com ada menegur saya. Dengan teguran itu saya ingat sampai hari ini, dan saya terapkan dalam blog ini. Dengan panduan yang saya dapat dari blog kawan-kawan dan Ebook SEO Merah Jambu, Alhamdulillah rezeki yang dijemput mendatang juga.

Akhirnya, ada beberapa advertorial menyuarakan hasrat untuk bekerjasama dengan saya, dan saya sambut tawaran mereka dengan hati yang terbuka. Walaupun tidak sekencang blogger hebat, sekurangnya ada daripada tiada. Rezeki dengan affiliate juga mula menujukkan hasil dan dengan Nuffnang juga. Syukur alhamdulillah.

Itulah serba sedikit pengalaman saya buat duit dengan blogging.

“Mini contest ini mendapat sokongan penuh blogger Pakar iaitu Titan, Juan dan Suri.”

Saya Mahu Jadi Jutawan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Saya mahu jadi jutawan, ya saya menyimpan cita-cita untuk jadi jutawan. Saya akan berusaha kearah itu, saya akan berikhtiar, berusaha untuk mencapai matlamat saya. Anda bagaimana?

Saya mahu jadi jutawan
Saya mahu jadi jutawan

Saya Mahu Jadi Jutawan

‘Saya mahu jadi jutawan, saya mahu kaya’  itu yang diterapkan dalam minda dan hati. Bagi saya duit adalah segalanya.

Dari hobi bermain permainan dalam talian, saya kemudian membuat duit dengan menjual senjata dan armor permainan online, membuatkan saya mampu membeli sebuah kereta. Walaupun dihalang oleh kedua ibu bapan tetap tekad untuk meneruskan kegiatan kerana minat dalam perniagaan. Ibu bapa mana pun akan lebih menggalakkan anaknya untuk belajar terlebih dahulu.

Selepas akaun pemainan online di ban kerana melakukan kegiatan salah, saya nekad untuk menjual buah berangan pula. Saya membeli sebuah mesin penggoreng. Kemudian saya mengunjungi setiap kedai yang menjual buah berangan dan saya pelajari setiap rahsia dari mereka. Saya mulakan dengan sebuah kedai di sebuah pasaraya.

Saya Mahu Jadi Jutawan : Tao Kae Noi
Saya Mahu Jadi Jutawan : Tao Kae Noi

‘Belajarlah apa itu tanggungjawab dan amanah’ itu pesan satu pengawal keselamatan kepada saya pada ketika saya ingin merasuah beliau. Dari situ saya terpukul, duit bukan segalanya tapi ia tetap tidak mengubah matlamat saya untuk kaya.

Saya mula berkira untuk kaya, saya mahu jadi jutawan. Saya kembangkan lagi cawangan buah berangan saya. Pelajaran mula saya tinggalkan, perniagaan lebih penting bagi saya.

Kemudian saya dikenalkan dengan rumpai goreng. Dari situ timbul idea untuk mencipta keropok rumpai goreng, saya mula melakukan eksperimen berkotak-kotak rumpai laut saya gunakan. Gagal, gagal dan gagal, di saat saya mulai merasakan putus asa saya, akhirnya takdir menyebelahi saya. Saya temui rahsia yang saya cari. Saya mula belajar cara untuk melakukan pakaging yang menarik untuk pasaran meluas.

Saya adalah Itthipat Kulapongvanich, billioniar muda dari Thailand yang melahirkan produk Tao Kae Noi yang sudah menjelajah ke seluruh dunia. Untuk lebih lanjut boleh menonton movie box office Thailand, The Billionaire, tentang kisah kejayaan billionair muda ini.

Pengajaran dari The Billionaire

  • Pasti boleh berjaya jika kita mempunyai keinginan
  • Kajian terperinci tentang sesuatu produk perlu dibuat sebelum memulakannya. Kaji kelemahan dan kelebihan
  • Kajian pasaran tentang bagaimana permintaan pasaran bagi produk yang ingin kita pasarkan
  • Kata penarik yang akan kita gunakan bagi menarik pembeli. Ayat promosi yang power.
  • Usaha yang tidak terkalah.

Saya mahu jadi kaya saya juga mahu jadi jutawan. Untuk sahabat penulis blog yang mahu jadi jutawan boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea, inshallah pelaburan untuk dua ebook tidak terkalah ini berbaloi.

Kecapi Kejayaan Dengan Blog Daddydee.net : Pencapaian Terbaik Setakat Ini

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Syukur Alhamdulillah, kita sudah hampir ke penghujung bulan Ramadhan dan tak lama lagi kita akan meraikan kedatangan Syawal yang di nanti. Pasti kita sudah tidak sabar untuk kecapi kejayaan mengharungi bulan Ramadhan yang penuh berkat. Hari ini, pejabat sudah mulai kosong dan jalan raya juga mulai lenggang. Sudah ramai yang telah bersantai di desa bersama keluarga tercinta, saya insyallah esok akan bergerak pulang.

Pada 25 Julai lalu, saya ada menulis entri Mendaki Puncak Alexa Guna Teknik SEO Terhebat, memang ranking blog saya sebelum ini agak teruk. Sedikit demi sedikit puncak alexa saya daki menggunakan teknik SEO Merah Jambu. Masa ini daddydee.net kecapi kejayaan dengan capai ranking bawah 2000 Malaysia.

Hari ini pada 5 Ogos 2013, ranking alexa blog daddydee.net telah berjaya berada di ranking bawah 1000 ranking Malaysia. Syukur alhamdulillah pencapaian terbaik buat saya buat masa ini. Walaupun orang lain telah lama mencapainya, bagi daddydee.net ini kali pertama merasa ranking bawah 1000. Sebelum ini hanya tengok ranking orang lain sahaja.

ranking alexa blog daddyde.net august
ranking alexa blog daddyde.net august

Ranking terkini adalah 178,486 bagi dunia dan 967 bagi Malaysia. Alhamdulillah….semoga kejayaan demi kejayaan akan daddydee.net kecapi.

Bagaimana saya lakukan semua ini adalah:

  • Post entri sekerap yang mungkin
  • Rajin blog walking dan balas comment
  • Cuba mempraktikkan teknik SEO Merah Jambu

Apa itu Teknik SEO Merah Jambu? Bagus sangat ke?

Teknik SEO Merah Jambu adalah satu ebook pendedahan oleh blogger terhebat tentang bagaimana cara beliau mencapai segala yang beliau mahu. Pendedahan rahsia sulit yang diamalkan oleh blogger terhebat ini dalam ebook beliau. Dan yang paling penting adalah The Missing Chapter dalam ebook ini.

Ebook Teknik SEO Merah Jambu, mahal sangat? Nilai RM 100.00 bagi saya tidaklah mahal mana sebenarnya. Bukan sebab saya kaya atau saya bergaji besar dan mampu mebayar nilai itu. Bukan. Saya memang sanggup bayar berapa saja untuk ilmu. Tapi percayalah nilai RM 100.00 untuk ebook Teknik SEO Merah Jambu amat berbaloi untuk ilmu dan rahsia yang dikongsikan di dalamnya.

Ebook semuanya pembohong? Semasa saya mula berblog pada tahun 2007, ebook masih sedikit untuk ebook Berbahasa Malaysia. Kebanyakkan ebook berbahasa English. Saya pun sangkakan ebook adalah pembohong pada mulanya tapi apabila saya membelinya buat kali pertama saya telah ‘Jatuh Cinta’. Ini kerana ebook biasanya satu perkongsian yang lebih tulus ikhlas tidak kira ianya percuma atau berbayar kerana ia ditulis berdasarkan pengalaman sebenar penulis. Bak kata orang putih ‘The Real Case Study’.

Teknik SEO MErah Jambu boleh bantu kumpul dana untuk kahwin
Teknik SEO MErah Jambu boleh bantu kumpul dana untuk kahwin

Tak mampu nak beli Ebook Teknik SEO Merah Jambu? Tak mampu beli tak mengapa, orang lain tak rugi kita sendiri yang rugi. Di sini saya nak kongsikan satu cara untuk kumpul duit untuk beli ebook RM 100.00 ini. Caranya adalah dengan membatalkan janji temu dengan awek, biasanya sekali janji temu katakan kita berbelanja RM50.00, jadi kalau kita batalkan dua janji temu maknanya RM100.00 sudah terkumpul. Kan dah mampu beli ebook ini.

Awek lari bila batal temu janji? Apa ada hal, dengan modal RM 100.00 kita mampu jana lebih banyak RInggit Malaysia. Bukan setakat seorang awek, berpuluh awek boleh kita dapat bila dompet sudah tebal. Kalau kena caranya, dengan menggunakan teknik SEO Merah Jambu kita mampu menampung kos perkhawinan, hilang awek dapat isteri. Dapat yang halal lagi.

Dapatkan salinan ebook Teknik SEO MErah Jambu hari ini.