Kerana Berus Di Dapur Aku Hampir Kehilangan Satu Jari

Assalamulaikum Buat Semua Saudaraku…

Lama aku tidak menulis di sini. Bukan sibuk tapi lupakan sekejap penulisan di blog. Masa yang aku ada sama je dengan masa yang kalian ada 24 jam saja. Sama…

Insyallah semua akan ‘back to track’… Akan kembali menulis di sini sekerap yang mungkin. Ini yang aku mulakan dari dulu dan akan aku cuba kekalkan ia disini.

Hampir Kehilangan Satu Jari

Rancangan asal aku cuti untuk 3 hari dari Isnin hingga Rabu kerana ada urusan yang perlu aku selesaikan tapi lain yang di rancang lain pula yang jadi nya.

Niat asal cuti untuk membantu perniagaan anak buah aku selama 3 hari tapi jadi cuti sakit selama 3 minggu.

Long Holiday
Long Holiday

Semua bermula apabila pagi Isnin 2 Oktober 2017 aku sibuk siapkan beberapa barangan berniaga di dapur. Dah semua siap barang nak berniaga, aku kemaskan semua barangan dan cuci apa yang patut.

Continue reading “Kerana Berus Di Dapur Aku Hampir Kehilangan Satu Jari”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Minggu lalu kita dikejutkan oleh kejadian seorang kanak-kanak lelaki
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Assalamualaikum dan Salam Syawal buat semua saudaraku... Hari Raya telah masuk hari ke-4, pasti ada

Tips Kecemasan : Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Terperangkap Dalam Lif

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Minggu lalu kita dikejutkan oleh kejadian seorang kanak-kanak lelaki menjadi mangsa akibat terperangkap dalam lif. Ini bukan lah kes pertama di negara ini, malah sudah ada beberapa kali kes terperangkap dalam lif berlaku sama ada di rumah, pejabat atau shopping komplek. Semua telah ada rekod sama ada kita sedar atau tidak.

Lif yang cantik
Lif yang cantik

Hari ini saya ingin kongsikan sedikit tips yang saya tahu dan baca, tentang apa yang perlu kita lakukan jika terperangkap dalam lif.

Jana wang elalui blog
    • Bertenang – Bertenang dan jangan panik. Ini adalah tips yang paling utama dan paling penting. Dengan bertenang atau panik barulah kita dapat berfikir secara waras apa yang patut kita lakukan,
    • Interkom – Jika lif anda mempunyai interkom (butang ikon gangang) tekan butang tersebut dan laporkan kepada pusat kawalan. Biasanya lif yang mempunyai pusar kawalan mempunyai butang ini bagi PPR biasanya tiada butang ini.
    • Loceng – Tekan loceng sekerap yang mungkin untuk memaklumkan kepada orang diluar bahawa anda telah terperangkap. Tekan butang loceng ini sekerap yang mungkin supaya ada yang perasan ada mangsa di dalam lif.
    • Telefon atau SMS – Dalam lif biasanya tiada litupan talian telefon tapi tak salah untuk anda mencuba. Cuba mencari titik yang mempunyai litupan telefon, cuba cari di genap ruang lif. Kadang-kala ada titik yang mempunyai sedikit litupan talian telefon yang akan membenarkan anda untuk berkomunikasi dengan orang di luar.
    • Duduk – Kalau boleh duduk di atas lantai lif, jangan berdiri sebaiknya. Ini adalah bagi mengurangkapkan impak atau kesan kepada anda.mangsa jika lif itu jatuh bebas. Ini juga dapat membantu anda untuk survive dalam keadaan oksigen yang terhad.
Jika teperangkap dalam lif
Jika teperangkap dalam lif
Belajar Cpanel dan WordPress

Itu adalah sedikit tips yang dapat saya kongsikan kalau anda terperangkap dalam lif. Jika tuan-tuan dan puan-puan pembaca sekalian ada tips lain lagi boleh kita kongsikan bersama tips yang berguna jika terperangkap dalam lif.

Malang tidak berbau, sedia sebelum ia datang.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Dalam entri sebelum ini, Wordless Wednesday : Safety First kalau

Sistem Keselamatan Lif

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham adik Khairul yang menjadi mangsa kemalangan dalam lif. Sama kita sedekahkan al-fatihah pada arwah. Al Fatihah.

Pada mula saya membaca kes kemalangan ini saya hanya mampu tergamam. Suatu yang tidak pernah saya terfikir akan berlaku.

Situasi terperangkap dalam lif telah saya alami dua kali. Satu adalah masa zaman belajar dan terbaru adalah ketika melawat salah satu bangunan baru di Ibu Kota. Semasa zaman belajar dulu dek kerana cetek ilmu saya juga mengambil tindakan sama seperti arwah cuba keluar dari lif, mungkin sebab saya terlalu terpengaruh dengan filem aksi. Hari ini saya ingin kongsikan sedikit tentang perihal sistem keselamatan lif.

Rahsia Jana Wang Melalui Adwords

Terdapat dua jenis lif di pasaran iaitu lif seistem kabel dan lif sistem hidraulik tapi kebayakan yang digunakan bagi lif penumpang adalah sistem kabel. Sebenarnya kalau di lihat lif dibina dengan penuh ciri keselamatan lif terutama lif yang dengan rekabentuk terbaru. Beberapa komponen utama lif sistem kabel adalah kabel, motor, motor controller, car (kotak penumpang), pemberat, rel dan brek keselamatan.

Komponen utama lif
Komponen utama lif

Untuk sistem keselamatan lif terdiri dari beberapa kompenon iaitu governor, brek kecemasan dan penyerap hentakan di bahagian paling bawah.

Governor akan diaktifkan apabila lif bergerak telalu laju atau dalam keadaan jatuh bebas, maka governor pada sistem gandar akan diaktifkan bagi menghentikan pergerakan lif.

Brek kecemasan juga akan bertindak apabila lif jatuh secara bebas. Dalam rekabentuk lif terbaru mereka menggunkan sistem brek elektromagnet. Brek ini akan menghentikan kotak penumpang apabila lif jatuh bebas atau kehilangan kuasa.

Sistem keselamatan lif yang terbaru adalah penyerap hentakan pada bahagian paling bawah. Alat ini berfungsi mengurangkan impak apabila lif jatuh bebas. Alat ini diuji agar tahan hentakan apabila lif jatuh bebas dari tingkat paling atas dengan beban penuh. Ujian ini perlu bagi memastikan lif benar-benar selamat.

Untuk rekabentuk terbaru, kebanyakan lif didatangkan dengan sistem komputer yang mana akan membenarkan bilik kawalan untuk mengawal pergerakan lif. Sistem komputer ini lebih baik kerana ada yang mengawal di bilik kawalan, jadi sekiranya ada apa-apa masalah mereka boleh segera bertindak.

Entri ini sekadar perkongsian sedikit ilmu lif yang saya tahu, sekiranya ada salah maklumat harap tegur saya kerana saya bukan pakar lif dan bukan dari bidang kejuruteraan mekanikal atau elektrikal, saya hanya pekerja biasa.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Saya bukan orang elektrik dan memang takut dengan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Jika saya ditanya penting ke floor trap? Jawapan
Posted with WordPress for BlackBerry.

Kembali Ke Bandar

Assalamualaikum dan Salam Syawal buat semua saudaraku…

Hari Raya telah masuk hari ke-4, pasti ada yang masih lagi sibuk beraya di rumah saudara mara. Ya lah, cuti panjang pasti banyak rumah saudara yang nak kita kunjungi. Saudara macamana? Beraya lagi ke?

Saya pula dah berada di Kuala Lumpur. Perjalanan yang memenatkan tapi mengembirakan dari Tumpat ke Ipoh ke Kuala Lumpur. Mana tak gembira, dapat berjumpa dengan saudara mara dan sahabat lama pasti menyeronokkan. Hari Raya kali ini juga seronok kerana buat pertama kalinya kami beraya bertiga, bersama Tuan Kecik.

Bagi yang merancang untuk kembali pulang ke bandar, nasihat saya adalah:

  1. Pastikan kenderaan anda dalam keadaan selamat dan terbaik. Termasuk enjin, air, brek dan tayar.
  2. Pastikan semua barangan yang hendak dibawa semuanya cukup lengkap. Nanti kalau ada yang tertinggal susah juga.
  3. Pastikan kesihatan kita dalam keadaan terbaik. Kalau tak sihat susah juga nak memandu. Makan beringat-ingat, jangan terbabas makan nanti sakit badan.
  4. Pastikan rehat yang cukup dan badan kita benar-benar cergas untuk memandu. Kalau mengantuk semasa memandu, rehat lah seketika di tempat yang disediakan.
  5. Pastikan bawa sedikit bekalan kudapan untuk dikunyah semasa jalan jam.
  6. Yang paling penting, pastikan tahap kesabaran anda dalam tahap tertinggi untuk memandu dalam jalan yang sesak.

Selamat memandu dan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Saya doakan perjalanan saudara semua selamat hendaknya.

Saya sudah berada di kota jasadnya tetapi jiwa masih lagi di kampung halaman.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi... Daddydee.net ingin mengingatkan pada semua saudara saudari sekalian yang ingin pulang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Buat duit dengan Nuffnang, bukan lagi fantasi, sudah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Identity Entri ini juga

Wordless Wednesday : Kemalangan Lamborgini

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hari ini hari rabu pasti ramai blogger akan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ubi Keling - Sedang
Posted with WordPress for BlackBerry.