Hobi Yang Mahal

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Setiap orang ada hobi yang tersendiri, ada minat yang tersendiri. Semua kegilaan ini adalah untuk kepuasan sendiri. Pelbagai cara untuk mencapai kepuasan ini. Ada mereka yang memilih hobi yang tanpa kos ada juga hobi yang mahal.

Hobi yang mahal : RC Drift car
Hobi yang mahal : RC Drift car (sumber: speedhunter.com)

Ada yang sanggup menghabiskan beribu-ribu ringgit dilaburkan untuk hobi mereka. Duit bukan lagi satu penghalang untuk mencapai kepuasan dalam diri ini. Pelbagai cara dilakukan untuk mengumpul dana bagi memenuhi minat dan hobi seperti mencari duit dengan blog.

Ada hobi yang memerlukan modal yang besar antaranya main motosikal kuasa tinggi, drift car, drag racer dan juga pemainan remote control. Tetapi ada juga hobi yang boleh menjana duit seperti blogging, menjahit, memasak dan juga menulis.

Hobi yang mahal : Hobi zaman kanak-kanak
Hobi yang mahal : Hobi zaman kanak-kanak

Saya akui saya juga mempunyai hobi yang mahal iaitu photografi. Semenangnya photografi memerlukan modal yang agak tinggi tapi ia juga mampu memberi pulangan yang tinggi jika kena pada caranya. Banyak cara untuk jana duit dengan photografi seperti jadi wedding photografer. Tapi saya masih lagi di tahap amatur.

Manusia sanggup lakukan apa saja untuk mencapai kepuasan. Duit bukan rintangan demi mencapai apa yang di impikan. Apa hobi saudara?

Nota kaki : Tengah memenuhi hobi zaman kanak-kanak yang tidak tercapai dulu.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Tamiya Mini 4WD pernah menjadi satu fenomena suatu
Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Sekalung ucapan tahniah saya ucapkan pada pasukan bola
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata

Blogger Sebagai Kerjaya

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai kerjaya? Jika ditanya pada saya jawapan saya adalah tepuk dada tanya dalam diri anda. Ramai yang sudah berjaya dengan blog, dan ramai juga blogger yang sudah menjana ribuan ringgit hanya dari blog seperti Titan, Redmummy, Denaihati dan Beutifulnara

Siapa tahu dengan duit dari hasil blogging boleh buat bayar hutang PTPTN kan? Dan siapa tahu mungkin rezeki kita pula selepas ini untuk merasa duit hasil blog. Siapa tahu?

Malah ramai juga blogger-blogger hebat Malaysia mula terpampang di dada akhbar. Malah sekarang ini ramai pihak yang mula mengangkat blogger, dan mengiktiraf sumbangan blogger. Banyak anugerah yang telah diwujudkan bagi menghargai blogger-blogger Malaysia yang menjadi nadi penentu di mada depan.

Blogger sebagai kerjaya boleh ke?
Blogger sebagai kerjaya boleh ke?

>>>Rahsia Blogger Hebat<<<

Kalau dilihat peringkat antarabangsa juga ramai sudah blogger yang menjadikan blogger sebagai kerjaya mereka. Menjadikan blog sebagai sumber kewangan utama mereka. Salah satu nama yang memang tidak asing lagi adalah Seth Godin.

Sememangnya tiada yang mustahil dengan hanya menulis kita mampu menjemput rezeki. Siapa tahu kita juga mampu menjadi seperti nama-nama hebat di atas? Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu?

Blogger sebagai kerjaya -  Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang
Blogger sebagai kerjaya – Jatuh bangun adalah lumrah dunia, tapi jangan pernah sesekali mengalah terus berjuang dan berjuang

Bagi saya pula blog adalah medan untuk saya menjemput rezeki. Dalam penulisan blog ini saya tidak meletakan duit sebagai sasaran utama tapi meletakkan rezeki sebagai sasaran utama saya.

Penwujudan asal blog ini adalah berteraskan ‘Knowledge Is Power’, saya wujudkan blog ini sebagai medan perkongsian ilmu. Berkongsi segala ilmu yang saya pelajari dan lalui bersama pembaca blog ini disamping menambahkan lagi ilmu saya.

Penulisan blog yang meletakkan sasaran utama adalah rezeki, memberikan saya lebih ketenangan dan kebebasan dari menulis. Ini saya pelajari melalui pengalaman lepas saya, penulisan yang tanpa arah tujuan dan haru biru kerana saya meletakkan duit sebagai sasaran saya. Walaupun, saya pernah menyertai satu projek ‘blook’ (book + blog, suatu yang pernah popular suatu masa dulu sebelum wujudnya ebook), tiada kepuasan yang saya capai.

Ya, kini saya amat puas dalam penulisan saya hari ini, walaupun traffic blog saya tidak segah mana sekadar nyawa-nyawa ikan, walaupun duit yang diperolehi dari hari blog tidak setinggi mana, saya tetap puas. Saya puas dengan rezeki ilmu yang saya perolehi hari ini.

Blogger sebagai kerjaya saya untuk berkongsi ilmu yang bermanafaat. Itulah tujuan kita ke dunia untuk menjadi khalifah di alam dunia ini.

#DuitRaya dari denaihati.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Apa khabar semua? Kuala Lumpur telah dilanda jerebu
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kejayaan tidak mengenal siapa, tapi siapa yang mahukan

Nikmat Air Soya Homemade

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Saya memang tidak pernah buat air soya homemade selama ini hanya beli dari kedai saja samada ada kotak atau bungkus. Soya kegemaran saya adalah soya tepi jalan dekat simpang empat sebelah Taxi Stand, Danau Kota di depan Restoren Zubaidah dan Malis Corner, Platinum Victory.  Sehingga umur dah nak mencecah 30-an, tahun ini kali pertama saya buat air soya homemade. Pada mulanya hanya sekadar ingin bereksperimen sahaja.

Pada mula saya mulakan eksperimen dengan membeli 500gram kacang soya. Dan pada kali pertama saya gunakan 250gram sahaja. Tapi selepas berjaya kali pertama memang saya rasa nak buat lagi dan lagi. Ternyata nikmat air soya homemade memang lagi best dari sebarang soya diluar sana. Nikmat air soya home made adalah sebab apa yang kita buat adalah ikut citarasa kita sendiri. Nak taruk apa pun suka hatilah.

Cara nak buat air soya homemade adalah:

  1. Basuh dan rendam kacang soya 4-5 jam sampai kacang soya kembang.
 Rendam kacang soya - 4-5jam
Rendam kacang soya – 4-5jam

2. Kacang soya yang diremdam kisar sampai hancur.

Kisar kacang soya
Kisar kacang soya

4. Tapi kacang soya yang telah siap dikisar dengan menggunakan penapis kain. Perah hampas kacang soya sampai habis susu kacang soya. Kalau nak perah berkali-kali sehingga susu putih kacang soya habis keluar pun boleh tapi saya perah sekali je sebab nak bagi pekat.

Tapis Kacang Soya siap kisar
Tapis Kacang Soya siap kisar

4. Air kacang soya yang siap ditapis dididihkan dengan api yang kecil. Kalau suka boleh masukkan gula atau daun pandan semasa didihkan air kacang soya. Semasa didih kacaukan air kacang soya jangan sampai melimpah.

5. Air kacang soya siap untuk dihidang panas mahupun sejuk. Buatlah pilihan.

air soya siap
air soya siap

Kenapa saya kongsikan cara sahaja bukan bahan-bahan atau resepi untuk buat air soya homemade? Sebab saya rasa dengan cara untuk membuat kacang soya ini saja pembaca akan boleh memulakan eksperimen untuk buat air soya homemade.

Alhamdulillah eksperimen buat air soya telah berjaya. Selepas ini boleh teruskan eksperimen untuk buat taufufah dan putu bambu pula. Selamat bereksperimen buat semua.

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui,
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata

Bulan Ramadhan Bulan Sihat : Sasaran Six Pack

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui, tak lama lagi Syawal akan menjelma. Sekejap sungguh rasanya masa berlalu. Sungguh pantas masa mencemburui kita.

Bulan Ramadhan adalah bulan sihat, bulan dimana seluruh umat Islam berpuasa pada siang hari nya. Pada masa ini, organ dalaman iaitu organ percernaan makanan perut dan usus boleh berehat seketika. Rehat selama hampir 12 jam sehari selama sebulan.

Bulan Sihat : Nak six pack macam brock lesnar
Bulan Sihat : Nak six pack macam brock lesnar

Saya pun mempunyai impian sebelum Syawal ini yang saya harap akan tercapai iaitu Six Pack. Hahahaha… Bukan Six Pack sebenarnya, tapi cukup sekadar saya mencapai berat badan yang ideal dan menjadikan saya lebih selesa dengan badan saya.

Sekarang ini saya berat badan saya kalau masuk sukan tinju adalah dalam katagori Cruiserweight, hanya sedikit saja lagi untuk mencapai katagori Heavy Weight untuk lawan dengan Mike Tyson. Sasaran saya adalah untuk turun ke katagori Light Heavy Weight barulah saya mencapai berat badan ideal.

Untuk mencapai berat badan ideal, mulai bulan Ramadhan bulan sihat ini saya cuba untuk kawal pemakanan saya. Hanya mengambil makanan yang perlu sahaja semasa berbuka puasa dan bersahur, tidak berlebihan. Terutama nasi memang saya cuba kurangkan. Kalau ikut nafsu memang bulan Ramadhan ini semua mahu kita sebat.

Harapnya selepas berakhir Ramadhan ini saya dapat mencapai berat badan ideal. Dan mulai Syawal boleh saya mulakan kembali senaman rutin untuk capai kembali stamina yang hilang dan sasaran tertinggi adalah six pack.

Jom kita dapatkan berat badan ideal sempena bulan Ramadhan yang sihat ini dengan menggunakan panduan dari pakar bakar lemak dan pakar kecergasan.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Saya memang tidak pernah buat air soya homemade
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata

Syukur Alhamdulillah Satu Nikmat Di Bulan Ramadhan – Kepuasan Timba Ilmu

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata orang bulan Ramadhan penuh dengan seribu satu rahmat dan nikmat.

Tuntut Ilmu Jangan Pernah Jemu
Tuntut Ilmu Jangan Pernah Jemu

Setelah hampir 4 bulan memerah otak dan menggadaikan hari Minggu bersama keluarga untuk menimba ilmu. Perit juga terpaksa korbankan hujung minggu ini rupanya. Almaklumlah hujung minggu lah masa untuk bersama keluarga tapi terpaksa berada di kelas. Kekadang rasa macam kerja 7 hari seminggu kerana kelas saya adalah 9-5 di hujung minggu.

Jom timba ilmu SEO dengan Kita SEO Merah Jambu
 Jom timba ilmu buat Putu dengan Rahsia Putu
Jom timba ilmu selok belok Pelaburan Saham

 

Kesian juga melihat isteri yang terpaksa menjaga anak sendirian di hujung minggu selama 4 bulan. Tampak muka isteri yang kepenatan melayan kerenah si kecil.

Si kecil pula asyik mahu berjalan dan bermanja saja setiap.kali hujung minggu. Kekadang sedih melihat si kecil merengek “aman…. aman….. aman”, minta kami membawanya berjalan ke taman setiap hujung minggu.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi apabila melihat keputusan peperiksaan semester pertama ini. Syukur sangat. Saya masih boleh meneruskan pengajian ke semester 2.

Dua Insan Teristimewa dalam hidupku yang sentiasa menyokong daku
Dua Insan Teristimewa dalam hidupku yang sentiasa menyokong daku

Semua ini bukan usaha saya sorang, tapi berkat doa dan pengorbanan isteri dan keluarga saya juga. Terima kasih isteriku dan keluarga.

Insyallah saya akan terus menuntut ilmu demi membela dan mengubah nasib keluarga dan bangsa.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Saya bodoh? Ya, saya bodoh sebab itu pada
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Belajar Sambilan perlu bijak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Keputusan UPSR Tahniah pada semua adik-adik yang telah