Alarm Kereta Buat Hal Lagi? Terpaksa ke Cobra TTDI

Dulu pernah buat satu entri ‘Alarm Kereta Tak Berfungsi Selepas Tukar Bateri, Ini Penyelesaiannya’, ingat kan selepa reset semua masalah selesai rupanya tidak sama sekali.

Bertahan hanya dalam 4 bulan masalah baru timbul. Adoilaa… Sakit otak juga memikirkan.

Memula setakat alarm system je tak jalan. Buat bodoh lagi, pakai je lock manual cam kereta ‘Ford Escord’. Peduli apa aku ada alarm ke tak. Hahaha…

Alarm Kereta Buat Hal lagi? Alarm dan touch key dua dua dah tak jalan.
Alarm Kereta Buat Hal lagi? Alarm dan touch key dua dua dah tak jalan.

Tapi sebulan lebih kemudian, touch key system pula buat hal. Adoi… Sekali lagi masalah bertimpa.

Continue reading “Alarm Kereta Buat Hal Lagi? Terpaksa ke Cobra TTDI”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kereta adalah pengangkutan yang menjadi pilihan ramai masyarakat
Chelsea bersedia untuk memecahkan rekod perpindahan dengan Real Madrid telah bersetuju untuk lepaskan Alvaro Morata.
Tahukah anda 10 tahun dari sekarang mungkin ramai diantara kita akan bekerja dari rumah ?.

Pekara Yang Perlu Saya Fikirkan Sebelum Membeli Kereta

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Kereta adalah pengangkutan yang menjadi pilihan ramai masyarakat sekarang. Memiliki kereta boleh dikatakan impian ramai orang. Terutama memiliki kereta mewah bagi yang mampu.

kereta sport

Saya juga mengimpikan untuk memiliki kereta mewah. Saya tak nafikan saya cukup bernafsu dan melihat kereta sport / mewah seperti Mazda RX-8, Subaru Impreza, Nissan Skyline, BMW dan lain-lain. Meleleh juga saya melihat kereta besar-besar ni.

Ramai antara kita akan teruja apabila melihat kereta besar. Bagi saya ianya tidak boleh disangkal lagi kerana hampir kesemua perniagaan MLM mengumpan dan menarik minat ahli baru dengan menggunakan kereta mewah. Betul tak?

sport car

Saya sering diajukan soalan oleh kawan dan saudara berkenaan kereta antaranya ‘Kenapa tak beli kereta?’, ‘Bila nak beli kereta?’, ‘Kau tak nak beli kereta ke?’ dan bermacam lagi. Jawapan saya pula adalah ‘Cukuplah ada motosikal, senang dalam KL yang jalan selalu jam’. Malas nak memanjangkan persoalan itu. Biarkan soalan itu mati di situ.

sport car

Cukuplah dengan satu kereta yang dianggap sebagai ‘family car’. Bukan tidak ingin memiliki dua kereta seperti orang lagi tapi ianya bukan keperluan buat masa ini. Sekiranya pekerjaan saya memerlukan saya travel menggunakan kereta sendiri, kemungkinan saya akan mendapatkannya. Tapi tidak sekarang.

Bagi saya untuk memiliki kereta seseorang perlu memikirkan keadaan status poket untuk:

  • membayar bayaran pinjaman kereta,
  • insuran serta cukai jalan setiap tahun,
  • bayaran senggaraan tetap kereta,
  • harga petrol
  • kos pembaikan kereta sekiranya rosak (walaupun insurans cover)
  • kos aksesori (pimp my ride)

Ukur kereta dengan poket sendiri. Sekiranya mampu adalah dipersilakan. Jangan terlalu ghairah untuk memiliki kereta tanpa mengukur dengan kemampuan kita, parah nantinya. Anda mungkin akan terjerat dalam masalah kewangan.

Apapun, pilihan adalah ditangan kita semua. Kita yang memilih mana yang kita mahu. Kita yang memilih jalan hidup ini. Semuanya kita menentukan, tepuk dada tanya hati.

Sekian.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Pertamanya, saya ingin mengucapkan takziah pada keluarga allahyarham
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Siapakah Mustapha Kamal Artaturk? Kenal kah kita dengan Mustapha
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Sekadar ingin berkongsi salah satu movie yang bagi saya
Seorang nelayan di botnya sedang menjala ikan di sungai terlihat seorang lelaki di tepi sungai