Indahnya Cinta Selepas Nikah

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Perkenalan dalam tempoh yang lama, berkawan dalam masa yang panjang belum tentu kita betul betul mengenali seseorang yang kita sayang itu? Betul tak cakap saya? Jika anda menidakkan itu hak anda. Kan?

Indahnya Cinta Selepas Nikah

Dulu saya fikir perkenalan yang lama adalah persediaan yang cukup untuk kita mengenali hati seseorang insan yang dicinta. Kalau boleh nak bercinta lagi lama – tapi lagi lama bercinta lagi banyak onak duri dan yang paling haru adalah bila ada yang ketiga Syaitan.

Sejujurnya, hari ini saya cukup berterima kasih pada orang tua yang desak saya untuk berkahwin dulu. Berkahwin mengajar saya menjadi manusia. Menjadi manusia yang tahu memikul tanggungjawab sebagai suami dan ayah.

Apabila menjadi weekend husband, memberikan saya peluang untuk merasai nikmat rindu dan cinta. Rindu pada isteri dan anak anak memang lain rasanya. Memang satu perasaan yang hebat.

Wajah permata hati kami
Wajah permata hati kami

Cinta selepas nikah memang hebat, mengajar kita mengenal diri sendiri dan pasangan kita. Bukan untuk menjadi siapa lebih hebat, bukan untuk tunjuk siapa lebih kuat.

Tapi untuk saling membantu. Saling naik ke atas mendaki puncak jaya, suami isteri mesti harus bantu membantu. Kejayaan seorang lelaki (suami), adalah kerana seorang isteri di belakang nya. Memang benar, apa yang saya capai hari ini adalah kerana adanya isteri saya yang sentiasa menyokong, memberi semangat.

Indah cinta selepas nikah –  apa yang kita suami isteri lakukan adalah satu matlamat yang sama. Merangka dan berjalan dengan satu visi – ‘Mencapai kejayaan di dunia dan akhirat’. Menjadi pasangan romantik di dunia dan insyallah di akhirat nanti.

Suami isteri adalah pasangan saling melengkapi. Suami pemimpin yang tegas tapi isteri menjadi permaisuri yang penyayang. Kalau suami tengah marah berapi, isteri jadilah air yang menyejukkan api kemarahan itu. 

Itulah hidup dalam rumah tangga. Indah teramat indah.

PS: Terima kasih buat isteri yang tersayang yang sentiasa menyokong. 

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang

Teknik Menjual Diri Semasa Temuduga

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk menarik perhatian bakal majikan ketika proses temuduga kerja bukan teknik menjual diri untuk aktiviti tidak sihat seperti pelacuran atau mak nyah. Sila ambil maklum, teknik itu masih belum saya terokai akan saya kongsi jika ada.

Teknik menjual diri
Teknik menjual diri

Sebenarnya saya pun sudah lama tidak di temuduga, kalau dulu semasa baru lepas habis belajar memang banyak kali temuduga boleh dikatakan hampir setiap hari dan boleh mengagak apa soalan yang bakal ditanyakan. Sebab saya hanya minta jawatan yang sama dan mempunyai skop kerja hampir sama jadi boleh lah agak soalan yang bakal di tanya.

Tapi itu dulu, sekarang bila dah lama tak di temuduga dan bakal di temuduga kembali memang agak gemuruh sebenarnya. Kalau tanya setakat soalan kerja harian Insyallah dapat saya goreng tapi kalau bertanyakan luar skop kerja atau bertanyakan soal rekabentuk atau teknikal memang mati kutu saya. Sebab telah lama meninggalkan bab ini, otak pun dah agak berkarat sebab lama tidak di asah. Pekali-pekali atau pemalar dalam sesuatu rumus pun sudah saya lupa bagaimana nak lakukan kalkusi. Hehehehe

Apa pun, hari ini saya ingin kongsikan sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga:

  • Tiba awal ke tempat temuduga – ini tips biasa yang saya warisi dari guru dan lecturer saya. Bukan setakat untuk menunjukkan kita orang yang jenis menghargai masa tapi menunjukkan kita bersungguh mahukan jawatan tersebut. Lagipun kalau datang awal kalau ada yang terkurang sempat lagi kita betulkan dan buang rasa gemuruh.
  • Jaga Penampilan Diri – ‘Dont Judge The Book by Its Cover’ tapi itu kata pepatah hakikatnya manusia suka menilai dari luaran – dari penampilan diri kita. Jadi pastikan semasa sesi temuduga kita berpakaian kemas dan sopan. Kalau lelaki biasanya biarlah bertali leher. Pastikan juga kombinasi warna adalah menarik, elakkan warna yang suram dan warna yang menyakitkan mata.
  • Buat ‘Home Work’ – Lakukan sedikit ‘home work’ dengan mengkaji tentang background syarikat, visi dan misi syarikat, core business syarikat kalau boleh dapat background founder or CEO syarikat pun bagus juga. Ini menunjukkan kita berminat dengan kerja tersebut.
  • Buat Latihan – Kalau boleh buat latihan bercakap, boleh latih dengan kawan atau di hadapan cermin. Ini adalah untuk memastikan kita lebih yakin dan bersedia.
  • Jaga Kelakuan – Jaga kelakuan semasa dalam bilik temuduga dan tunjukkan tahap professionalism kita yang tinggi.
  • Bertanya Soalan – Biasa di akhir sesi akan ada sesi soal jawab. Jadi tanyalah soalan kepada penemuduga, pastikan soalan yang releven.

Itu sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga yang boleh saya kongsikan. Ingat ‘First Impression’ sangat penting.

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas situasi saya agak kelam kabut, keadaan

Semoga dipermudahkan segala urusan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan diteruskan lagi dengan pergi menuntut ilmu, semoga dipermudahkan pembelajaran saya hari ini. Ya allah, kurniakan jiwa yang tenang hati yang lapang agar mudah saya menerima ilmu yang diajarkan.

Semoga kita dipermudahkan
Semoga kita dipermudahkan

Buat adik-adik yang bakal menduduki peperiksaan SPM, selamat mengulangkaji pelajaran di saat-saat akhir ini. Mungkin latih tubi adalah pendekatan terbaik di saat akhir ini. Perbanyakan latihan, jangan pernah jemu mengulang kaji pelajaran insyallah akan berbaloi pengorbanan adik adik. Saya mendoakan adik-adik, Semoga dipermudahkan semasa menduduki peperiksaan SPM nanti.

SPM adalah satu langkah kecil yang akan menjadi pemangkin satu kejayaan besar esok. Buat yang terbaik insyallah terbaik yang kita dapat. Selamat berusaha.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Saya bodoh? Ya, saya bodoh sebab itu pada
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Belajar Sambilan perlu bijak
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Keputusan UPSR Tahniah pada semua adik-adik yang telah

Tech Kaiju Arena : Ninetology U9X1 vs Samsung Galaxy Note 2

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku….

Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology U9X1, saya sendiri telah berpeluang merasai pengalaman menggunakan U9X1 ini melalui program Tech Kaiju Arena. Besama U9X1 saya juga diberikan unit Samsung Note 2 untuk direview.

u9x1 in box 2 photo 20130904_010755_zps2b0ece24.jpg
Tech kaiju arena : Ninetology U9X1 vs Samsung Galaxy Note 2
u9x1 in box 3 photo 20130904_010824_zpsab8b2256.jpg
tech kaiju arena : Unboxing the box

Unbox Ninetology U9X1


u9x1 in box photo 20130904_010904_zps8ac32351.jpg Tech Kaiju Arena : U9X1 accessories

 

 

Pada pandangan pertama saya agak terkejut dengan kotak besar produk Ninetology U9X1. Kerana kebiasaan kotak mana-mana telefon pintar pun kecil dan kemas sama saiz dengan telefon saja. Walaupun kotak besar tapi kandungan di dalamnya amat kemas tersusun.

Speksifikasi : Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2
Speksifikasi : Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2

Selama ini, saya memang pengguna Samsung dan pertama kali merasai produk Ninetology, perepsi pertama saya memegang U9X1 ianya ringan, kecil dan mudah digengam jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy Note 2. Sesuai dengan orang seperti saya yang kerap melakukan kerja luar.

Perbandingan saiz
Perbandingan saiz

Material asas badan telefon pintar Ninetology U9X1 adalah plastik yang membuatkan ianya lebih ringan. Selain itu, telefon ini adalah dual sim, jadi tak perlu lagi bawa dua telefon tapi cukup 1 telefon bagi dua number. Senang bukan? Lagi pun sekarang memang ramau yang menggunakan dua number termasuk saya sendiri. Pilihan bijak untuk memilih telefon yang dilengkapi dengan dual sim.

 Dari segi kelajuannya memang terbaik, bersesuaian dengan prosessornya iaitu 1.2gHz Quad Core. Untuk melayari internet memang mantap, termasuk untuk tujuan mengemaskini blog memang mantap.

Menonton video di Youtube juga lancar hampir tiada buffering jika dibanding dengan Samsung Galaxy Note 2 menggunakan sambungan data Wifi yang sama. Memang puas menonton video di Youtube menggunakan U9X1.

Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2: Layar Youtube

Review Ninetology U9X1

Namun begitu, kamera telefon pintar U9X1 agak kurang kecekapan dan kualiti gambarnya terutama dalam keadaan pencahayaan yang kurang. Dalam keadaan biasa ianya masih cekap. Boleh lihat perbandingan di bawah. (klik untuk besarkan gambar)

Tech Kaiju Arena : Nintetology U9X1 vs Samsung Note 2
Tech Kaiju Arena : Nintetology U9X1 vs Samsung Note 2

Secara keseluruhan, Ninetology U9X1 tetap mantap dan terbaik dan menjadi pilihan saya. Rasanya memang berbaloi untuk memiliki Ninetology U9X1 ini dengan harganya yang lebih nilai untuk poket pasti ia bukan satu pelaburan yang sia-sia.

Harga U9X1 : Rm 1,099.00

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Jumaat lepas selepas selesai solat Jumaat, saya merayau
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Hari ini saya nak kongsikan review ebook Teknik
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ahmadfaizal.com pasti ramai yang kurang arif dan kenal
Asalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Telah lama saya berfikir untuk adakan satu giveaway.

Kerja Mudah Gaji Lumayan

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang terang tantang, gerak gaya ligat cam gasing. Memang kerja pun tak pernah melekat satu tempat. Pindah sana sini cam kaum nomad sudah. Pantang tak puas hati terus cari kerja lain. Satu hari saya melepak bersama seorang kawan lama di Damansara. Sambil makan mee goreng dan nescafe tarik sambil layan game bola sepak Manchester United lawan Chelsea.

Kerja mudah gaji lumayan
Kerja mudah gaji lumayan

Kerja Mudah Gaji Lumayan

‘Rasa nak cari kerja lain la. Dah tak tahan dah kerja tempat sekarang ni’ saya meluahkan perasaan pada kawan saya.

‘Kenapa nak tukar kerja pula? Kau dah kenapa?’ Tanya kawan saya nak kan kepastian.

‘Saja nak tukar angin la. Kau ada lubang baik ke?’

‘Ada. Tapi hati kena kering la. Kerja mudah gaji lumayan.’

Kerja mudah gaji lumayan satu quote yang cukup menarik bagi saya. Ya lah dalam dunia ini mana ada kerja mudah gaji lumayan. Yang banyaknya kerja cam macai gaji ciput saja.

‘Kau jangan main main. Mana ada kerja mudah gaji lumayan. Aku serius ni.’

‘Betul la. Aku tengok kau memang dah ada gaya. Muka dah bengis. Garang pun dah ada.’ Terang kawan saya bersungguh-sungguh

‘Aik…. muka aku je kau tengok. Tak perlu ada ijazah ke sijil ke.’ Tanya saya lagi.

‘Tak perlu semua itu. Itu semua dunia’

‘Main-main pula kau ni. Kerja apa kau cakap ni.’

Kerja Mudah Gaji Lumayan - Nak kena cincang tak?
Kerja Mudah Gaji Lumayan – Nak kena cincang tak?

‘Pembunuh upahan. Kau mahu ke?’

Ya malam itu memang saya nak je bunuh kawan saya buat sate. Tengah saya serius nak mencari kerja boleh dia mempermainkan hati dan perasaan saya ini. Oh sahabat sampai hati kamu.

Benar kah ke kerja sebagai pembunuh upahan itu kerja mudah gaji lumayan? Betul ke? Saya tak rasa kerja mencabut nyawa orang lain itu kerja yang mudah. Betul tak? Saya tak sampai hati untuk bunuh orang.

Nak kerja mudah gaji lumayan jom cuba ini.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas situasi saya agak kelam kabut, keadaan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Perlukan modal besar atau modal kecil yang diperlukan untuk
Seminar Duit Pantas oleh Jootawan.com pasti suatu yang ditunggu oleh semua. Siapakah jootawan.com? Jootawan adalah