Malaysia Kita

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Malaysia adalah negara kita, tempat lahir tumpah darah saya. Malaysia kita, hak kita, tanggungjawab kita adalah untuk menjaga keamanan dan membangunkan nya. Kita yang membentukkannya.

Malaysia Kita
Malaysia Kita

Dalam dunia moden, dengan talian internet tanpa sempadan, dapat kita melihat pelbagai kerenah manusia terutamanya rakyat Malaysia sendiri. Dalam media sosial, blog, web dan lain lain lagi kita boleh melihat pelbagai kerenah manusia, manusia yang hebat yang berkongsi makanan minda yang hebat, menyebarkan aura positif. Mereka berkongsi buah fikiran yang hebat agar orang lain sama membangun dan positif seperti mereka.

Namun, dalam ramai pihak sibuk menyatukan semua pihak ada juga pihak yang cuba menjadi api perpecahan. Cuba semarakan perpecahan dalam perpaduan Malaysia kita. Sedih. Bukan ingin menyatukan tapi memecahkan.

Dek kerana terlalu taksub dengan sesuatu kita sanggup mengikut apa saja, mengiyakan semua hal walaupun kita tahu hal itu salah dek akal fikiran manusia. Dek kerana taksub dengan parti politik, individu, ideologi dan lain lain kita sanggup buat apa saja. Walaupun hanya dengan satu ayat yang kita sebarkan salam media sosial kita telah jadi agen perpecahan.

Fikirkan jangan dek kerana taksub kita menjadi virus. Biar kita menjadi makjun dan penawar untuk perpaduan. Bersatu kita membangunkan Malaysia kita tidak kira apa agama kita, bangsa kita, asal kita dan pegangan kita. Bersatulah kita demi negara Malaysia yang kita cintai.

Selamat Hari Merdeka.

Bajet 2014 Dan Saya

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Bajet 2014 : Bajet terbaik
Bajet 2014 : Bajet terbaik

Bajet 2014 dikatakan ramai bahawa ianya adalah bajet yang terbaik yang dibentangkan, betul ke? Sebab saya lihat ramai yang update pasal Bajet 2014 ni, kalau tak percaya cuba taip keyword Bajet Terbaik 2014.

Bajet 2014, ramai yang bising gula naik sampai 30 sen. Saya pun mengeluh juga, bukan sebab harga gula naik akan menyebabkan saya tidak mampu membeli iPhone 5s, bukan. Kalau saya nak beli saya beli juga iPhone 5s tu, iPhone bukan guna gula pun. Loan kan ada? Banyak bank boleh beri personal loan, apa ada hal?

Cuma akan agak perit la untuk beli air manis di kedai selepas ini, beli air suam je la. Baik untuk seks. Amalan air suam/panas adalah baik untuk seks.

Apa pula bajet 2014 saya? Saya mahu menjadikan 2014 sebagai titik perubahan saya sempena dengan kenaikan harga gula dan harga petrol yang sudah melambung, saya juga perlukan lambungan gaji dan lambungan nilai simpanan jangka panjang saya.

Bajet 2014 : ini realiti
Bajet 2014 : ini realiti

Insyallah, pada 2014 saya akan menamatkan dunia siswa saya buat setakat ini. Kalau ada rezeki akan kembali lagi saya menjadi siswa tapi tidak tahu lagi bila dan dimana. Selepas menamatkan zaman siswa ini harapnya saya boleh memberi lebih tumpuan kepada tugasan lain saya sebagai penulis blog, agen unit amanah dan insyallah satu projek baru yang masih lagi dalam pembikinan.

Harapnya selepas ini saya boleh aktif dalam komuniti blogger seperti Blooggers dan Denaihati Network, harapnya masiha ada ruang untuk penulis amatur seperti saya dnegan 100uv sahaja. Semoga Allah swt akan mengurniakan saya kecergasan badan dan kecerdasan mental untuk terus menulis dan berkongsi idea di medan ini.

Itu adalah antara Bajet 2014 saya. Ok tak macam ni? Saya pun tak tahu ini bajet ke azam. Ada saya kisah? Heheheh…

Tiada orang lain yang akan ubah saya kalau bukan saya sendiri.