Hari Ahad Yang Memenatkan…

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Menjadi ‘weekend husband’ sememangnya banyak masa lapang di habiskan dengan keluarga yang tersayang. Jarang sangat ada masa keluar bersama kawan-kawan, rugi juga menjadi ‘weekend husband’ ni. Masa selama 5 hari seminggu tanpa anak isteri dan hanya 2 hari je dapat bersama yang tersayang.

Tapi 26 October 2015, adalah hari Ahad yang memenatkan, saya terpaksa melanggar pantang… hehehe… Terpaksa keluar berjumpa dengan kawan untuk selesaikan 3 perkara:

  1. Post M-Prolabs pada Hari Ahad – Ada seorang pelanggan membuat pesanan M-Prolabs Alpha Capsule pada hari Sabtu malam dan meminta saya melakukan pengeposan segera. Alhamdulillah, pengeposan dapat dilakukan kerana PosLaju Brickfields beroperasi pada hari Ahad. Memang amat membantu peniaga online seperti saya apabila PosLaju tetap beroperasi pada hari Ahad hingga jam 4 petang. Dan pada entri ini di tulis pelanggan telah nyatakan yang M-Prolabs telah diterima.
  2. Proposal Perangcangan Senggaraan Bangunan – Bertemu dengan seorang kawan lama yang sedang menyiapkan kertas kerja cadangan penyelenggaraan bangunan. Perbincangan hampir 2 jam. Jadi bidang terjun untuk advise beberapa isu on teknikal part bukan satu benda yang boleh dipandang remeh. Dan banyak isu yang perlu di berikan perhatian. Malaysian mind set – Build a million dollar building and never think on maintenance.(nanti saya cerita dalam entri yang lain). Syukur alhamdulillah pertemuan pertama menampakkan laluan yang cerah harap semuanya jadi nyata.
  3. Bersama Client Unit Trust – Nak kata bersama pelanggan baru pun tidak juga, kerana sepatutnya pertemuan ini telah lama berlangsung tapi dek kerana client cuti bersalin pertemuan ditangguhkan. Alhamdulillah dapat client yang mempunyai matlamat kewangan yang jelas. Client berhasrat mengeluarkan simpanan KWSP untuk dilaburkan dalam Unit Trust. Next, insyallah pelaburan tunai. Semoga semuanya lancar.
Hari Ahad yang Memenatkan - Packing M-Prolabs bersama Gift
Hari Ahad yang Memenatkan – Packing M-Prolabs bersama Gift

Hari Ahad yang memenatkan tapi penuh matlamat dan memberi impaks positif dalam hidup saya. Syukur alhamdulillah.

Saya tidak mengharapkan hari yang sibuk tapi mengharapkan hari yang sukses.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Ramai yang masih meangangap Pelaburan dan Simpanan adalah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kirakan setiap sen yang
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hidup ini mesti ada matlamat, sama juga dalam
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Apabila menyebut unit amanah atau unit trust ramai

Tips Kurus : Makan Banyak atau Banyak Makan, Mana Yang Lagi Baik Untuk Badan?

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Makan Banyak atau Banyak Makan
Makan Banyak atau Banyak Makan

Macam mana cara diet?

Kurus… Bila cakap pasal nak kurus nak turunkan berat badan semua pakat mengiakan. Tak kira lelaki atau perempuan memang berminat untuk kurus

Bagaimana cara untuk kurus? Diet lah.

  • Makan sikit @ kuantiti yang sikit
  • Tak makan
  • Makan sekali sehari

Mana satu pilihan diet anda? Ok simpan jawapan anda.

Kenapa saya tidak letakkan pilihan ‘makanan yang seimbang sekali?’. Sebab tajuk saya adalah makan banyak atau banyak makan.

Makan Banyak atau Banyak Makan?

Mana yang anda pilih? Saya percaya ramai yang memilih makan  banyak atau makan dalam kuantiti yang besar setiap kali makan berbanding banyak makan ataupun makan banyak kali dalam portion yang kecil.

Kenapa? Saya tidak tahu orang lain tapi ini jawapan diri saya.

Dulu…

Saya dahulu memang pilih makan banyak. Saya akan makan dalam jumlah yang banyak sekali makan, dua pinggang nasi putih bukan masalah dengan lauk pauk yang pelbagai.

Kenapa? Alasan saya adalah saya nak jimat. Nak kawal duit poket. Biasa saya akan skip sarapan dan bawa ke makan tengahari dan makan banyak sekali gus.

Tapi itu hanya alasan…. Sebenarnya nafsu makan saja.

Dan sebab prinsip saya ‘Makan selagi sihat, dah sakit dah tidak boleh makan’.

Sekarang…

Tapi diusia 30-an ini, saya ubah prinsip itu ‘Jaga kesihatan selagi boleh, dah sakit apa pun tak boleh’.

Antara punca utama penyakit pada hari ini adalah makanan.

Jadi sekarang ini, saya memilih untuk banyak makan dari makan banyak.

Sarapan pagi tidak akan saya tinggalkan, sekurangnya secawan oat atau dengan telur separuh masak. Tengah hari saya akan ambil lagi makanan, dalam jumlah kecil. Paling kurang capati, kalau ada kedai jual capati. Sebab susah nak dapat capati. Kalau tak, terpaksalah ambil nasi, tapi dalam portion yang kecil lah. Ambil ikut keperluan badan bukan nafsu.

Dan untuk jam 10 atau jam 4 petang saya siapkan biskut kering atau cream cracker dalam paket saya. Untuk alas perut.

Dan untuk makan malam saya pilih untuk makan sebelum jam 7 malam, sebolehnya la. Tapi kekadang tersasar juga. Biasa lah, disiplin masih lemah.

Tapi jika sudah lewat malam saya elakkan ambil nasi putih dan saya tukar dengan sumber lain seperti roti wholemeal atau pisang.

Dan tidak lupa, lakukan senaman. Amalkan senaman tidak kira di taman, gym, rumah atau di mana saja. Kalau boleh sekurangnya 3 hari seminggu. Cuba amalkan rasai perubahan.

Senaman tak perlu senaman yang heavy pun, cukup senaman yang ringan-ringan saja. Jogging atau swimming itu yang terbaik jika boleh dilakukan.

Kelebihan M-Prolabs
Kelebihan M-Prolabs

Supplement? Ya, saya amalkan M-Prolabs Alpha Capsule. Alhamdulillah kesan yang positif.

Berminat nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh whatapps saya 0182477971 (zaidi). COD Kuantan atau postage.

Siang tadi terima satu Whatapps dari pelanggan yang berminat dengan M-Prolabs Alpha Capsule berbunyi begini:
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Putera dan Puteri yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di