10 Movie Terbaik 2017

2017 dah melabuhkan tirainya. Dan 2018, langkah baru akan mulakan dengan rentak baru. Sejarah hanya untuk dikenang dan dihargai bukan untuk hidup di dalamnya, yang terjadi 2017 aku jadikan sejarah. Tinggalkan ia, banyak pelajaran hidup yang aku dapat.

Movie terbaik 2017

2017 memang mengajar aku erti hidup sebenarnya. Tahun yang  banyak memberi makna dalam hidup aku dan juga turning point bagi aku.

Berbalik pada tajuk, hari ini aku akan senaraikan 10 movie terbaik 2017, yang aku tonton dan pada pandangan aku.

10 Movie Terbaik 2017

10. Dunkirk – Bagi peminat filem perang ini memang filem buat korang. Filem ni memang terbaik, mengisahkan bagaimana sepasukan tentera Perancis, Belgium, Kanada dan Inggeris melepaskan diri dari kepungan tentera Jerman dalam Perang Dunia Kedua.

Dunkirk

9. Kong Skull Island – Filem Kong ni boleh kata dah banyak dah rasanya. Dalam filem ini para pengkaji menmui sesuatu yang menari di Skull Island, jadi mereka ingin menerokai nya. Kong yang merupakan pelindung Skull Island cuba melindungi pulaunya dari dicerobohi. Filem ini agak menarik kerana banyak aksi-aksi yang agak memeranjatkan. Nanti repeat tengok lagi.

Kong
Kong

Continue reading “10 Movie Terbaik 2017”

Dom Is Back. Seperti yang saya katakan dalam entri sebelum ini, Fast And Furious 8
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Lama sudah saya tak menulis di sini, disebabkan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sinopsis Movie Elysium Movie Elysium adalah satu filem
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Isnin lalu, saya bersama isteri pergi menonton Elysium

Makcik Ok Je…

‘Lap tingkap ye makcik’
‘Aaah…Lap Tingkap’
‘Tak takut makcik?’
‘Apa nak takut. Dah bertahun makcik buat gini. Dah biasa nak, nak join ke?’
‘Tak pe la makcik. Teruskan. Semoga makcik tak raya di tanah kuburan.’

Continue reading “Makcik Ok Je…”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Hari ini saya ingin kongsikan pengalaman saya berurusan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Bajet 2014 : Bajet
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua... Semakin banyak kes pembunuhan kejam yang terjadi kebelakangan ini.
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Cinta itu memang indah dan membahgiakan terutama mencintai

Wordless Wednesday : Rahsia Pembaca Berita

2017 dah melabuhkan tirainya. Dan 2018, langkah baru akan mulakan dengan rentak baru. Sejarah hanya
  'Lap tingkap ye makcik' 'Aaah...Lap Tingkap' 'Tak takut makcik?' 'Apa nak takut. Dah bertahun
PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik

Gangnam Style

PSY-Gangnam Style
PSY

Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik perhatian berjuta view dalam masa yang singkat. Balik dari kampung, sempat juga saya cari info dan layan video clip kat atas ni. Memang saya akui saya tidak faham apakah itu gangnam. Tapi bagi saya ia adalah suatu yang agak lucu.

Apakah itu Gangnam Style?

“Gangnam Style” is a Korean language colloquialism that refers to a luxurious lifestyle associated with the Gangnam district, an affluent and trendy area of Seoul. The music video depicts Psy dancing at various locations in Gangnam.The song’s theme is about “the perfect girlfriend who knows when to be refined and when to get wild.”

 

In Korean colloquialism, “오빤 강남 스타일 (Oppan Gangnam style)” may be translated as “I am (loving) the Gangnam style.” or literally translated as “I am Gangnam style.” or “A Gangnam-styled girl is my style.” because the Korean word 오빠 (oppa), which is a noun meaning “a female’s elder brother” but can be also used as a first-, second- or third-person masculine pronoun to designate a male who is elder or older than a female, is used as a first-person pronoun in this phrase and 오빤 (oppan) is an abbreviation of 오빠는 (oppaneun) which is translated as “I am” when 오빠 (oppa) is used as a first-person pronoun.

(Sumber: Wiki)

Jadi, Gangnam adalah berasal dari sebuah daerah di Seoul iaitu Gangnam. Manakala, lagu Gangnam Style adalah berkenaan ‘perfect girlfirend’, jadi patutlah video clip nya hanya menari dengan perempuan sexy saja.

PSY
PSY-Gangnam Style

Layankan video clip Gangnam Style

Lirik Gangnam Style oleh PSY

English Translation:

Oppa is Gangnam style
Gangnam style

A girl who is warm and humanle during the day
A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
A girl whose heart gets hotter when night comes
A girl with that kind of twist

I’m a guy
A guy who is as warm as you during the day
A guy who one-shots his coffee before it even cools down
A guy whose heart bursts when night comes
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

A girl who looks quiet but plays when she plays
A girl who puts her hair down when the right time comes
A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
A sensable girl like that

I’m a guy
A guy who seems calm but plays when he plays
A guy who goes completely crazy when the right time comes
A guy who has bulging ideas rather than muscles
That kind of guy

Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Beautiful, loveable
Yes you, hey, yes you, hey
Now let’s go until the end

Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style, Gangnam style
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two
On top of the running man is the flying man, baby baby
I’m a man who knows a thing or two

You know what I’m saying
Oppa is Gangnam style

Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

Romanized:

Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil

Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja

Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja

Naneun sana-i
Jeomjanha boijiman nol ttaen noneun sana-i
Ttae-ga dwehmyeon wahnjeon michyeobeorineun sana-i
Keunyukboda sasangi ul-tungbul-tung-han sana-i
Keureon sana-i

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey

Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Kang-namseutayil

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
O-oo-o

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom

You know what i’m saying

Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil

Bila tengok video clip Gangnam Style ini, saya hanya teringatkan video clip LMFAO-I’m Sexy and I know It yang pernah juga mencetuskan satu fenomena tak beberapa lama dulu.

Selamat Hari Merdeka dan Selamat Bercuti.

  'Lap tingkap ye makcik' 'Aaah...Lap Tingkap' 'Tak takut makcik?' 'Apa nak takut. Dah bertahun

Wordless Wednesday : Kemalangan Lamborgini

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Hari ini hari rabu pasti ramai blogger akan
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ubi Keling - Sedang
Posted with WordPress for BlackBerry.