10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Main Dengan Makcik

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Dulu makcik sangat menyayangi aku, dia sangat baik dengan ku. Boleh kata hari-aku aku main dengan makcik. Makcik pun suka main dengan aku. Aku layan je, siapa tak suka main kan? Tapi kebelakangan ini tidak lagi.

Makcik merupakan anak bongsu yang sangat manja, sama juga dengan aku . Dari segi rupa paras makcik ni memang lawa orang nya, sekali pandang ada ala-ala Heliza Helmi dua kali pandang dah ala-ala supermodel Kate Moss. Memang cantik banget orang kata. Makcik merupakan ulat buku dan banyak masanya di habiskan dengan buku.

>>>Rahsia Jana Duit Dengan SEO<<<

Bermain dengan makcik - Rupa makcik yang iras Heliza Helmi
Bermain dengan makcik – Rupa makcik yang iras Heliza Helmi

Aku biasa tengok makcik habiskan baca satu buku setebal 830 mukasurat dalam masa satu hari, buku yang mampu menjadi senjata ketika diserang anjing dihabiskan dalam masa satu hari. Sangat-sangat wow. Semua buku makcik ada, ada yang dia beli dan ada juga yang dia pinjam antara Sebenarnya Aku Isteri Dia… , Ombak Rindu, Sehangat Asmara, Lagenda Budak Setan dan banyak lagi.

Tapi itu dulu sebelum makcik kenal muka buku. Sejak kenal muka buku, makcik dah slowkan dia punya speed baca buku, lebih banyak dengan muka buku.

Walaupun makcik sudah sibuk dengan muka buku dan buku buku lain termasuk buku lima. Dia tetap ada masa bermain dengan aku. Aku memang suka sangat main dengan makcik. Boleh dikatakan setiap malam aku main dengan makcik.

“Man” panggil makcik setiap kali sebelum tidur dari bilik dia. Aku macam biasalah yang menurut perintah, dengan muka gatal akan terkedek-kedek berlari anak menyelinap senyap-senyap ke bilik makcik.

Masuk saja dalam bilik tidur, aku terus saja terkam makcik.

“Rindu sangat kat Man.” kata makcik memulakan tutur nya.

“Kan best kalau kita boleh setiap masa bersama Man.” sambung makcik membisikkan di telinga kiri aku.

Makcik dengan selamba saja akan mulakan tugasnya. Dia akan belai-belai manja seluruh tubuh aku, usap-usap badan aku dan yang paling aku tak tahan bila dia main belakang leher aku. Aku hanya membiarkan makcik melakukan apa saja yang dia suka. Dia suka, aku lagi suka main dengan makcik.

hidup biar bahagia
hidup biar bahagia

Boleh dikatakan setiap malam kami melakukan aktiviti itu. Biasanya makcik dengan mak ayah dia saja di rumah, hanya kadang-kala saja bila musim cuti akan ramai lah adik-beradik makcik yang lain pulang dengan anak buah mereka. Kalau masa ramai orang makcik, akan senyap-senyap kejutkan aku supaya orang lain tidak perasan.

Tapi kini, semua itu tinggal kenangan. Makcik sudah tinggal di bandar Kuala Lumpur dan mendirikan rumah tangga dan mempunyai dua cahaya mata. Aku juga sudah ketemui pasangan baru iaitu Minah, yang juga kucing betina kesayangan makcik Bedah sebelah rumah dan kami mempunyai dua anak iaitu Hitam dan Putih. Aku sangat bahagia dengan Minah dan anak-anak.

Ok, nanti aku ceritakan macam mana detik perkenalan aku dengan Minah pula. Bye