Hentikan Nilai Dari Warna Baju

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Sekarang ini masih ramai yang menilai dari warna baju, terlalu taksub dengan warna baju. Kau baju biru tak boleh geng dengan aku. Kau warna hijau tak boleh geng dengan aku. Kau warna kuning tak boleh geng dengan aku.

We are one walaupun beza warna baju
We are one walaupun beza warna baju

Hentikan menilai ikut warna baju, cukup cukup lah tu. Jangan lagi ada, kau warna hijau aku tidak boleh menolong kau. Jangan lagi ada, bapak kau warna biru kau tak layak duduk sini. Jangan lagi ada, mak kau suka sangat baju hijau kau tak layak terima bantuan. Hentikan semua sentimen seperti ini saya tahu yang mana ramai lagi masih pegang pada semua ini.

Ayuh kita bersatu sebagai umat Islam dan juga bangsa Melayu. Seperti yang diajarkan oleh agama Islam bahawa semua umat Islam adalah bersaudara. Jangan kita cuba memutuskan silaturahim hanya kerana warna baju, hanya kerana berlainan ideologi.

Jangan kita jadi seperti sesetengah orang Palestin, sahabat saya sendiri yang mana mereka ada menyatakan bahawa ‘Fatah and Hamas will never together, never shake hand’, walaupun mereka satu bangsa Arab satu agama iaitu Islam tapi mereka tidak akan bersalaman apatah lagi bersatu dek kerana perbezaan ideologi.

Jangan kita jadi seperti mereka, lupakan warna baju tapi kita bersatu bawah satu agama, bangsa dan negara. jangan kita biarkan tanah air tergadai dek kerana warna baju. Ayuh kita bersatu menuju puncak kejayaan.

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) saya masih
Menjadikan pelajar sekolah sebagai mangsa politik adalah sesuatu yang kejam. Sesuatu yang tidak patut. Itu
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Di internet saya lihat ramai yang sedang melancarkan

Sukan Untuk Perpaduan

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku….

Sukan untuk perpaduan
Sukan untuk perpaduan

Sukan untuk perpaduan, itu adalah tujuan utama sukan diwujudkan dan diadakan. Selain dari mencari siapa kuat dan siapa juara, sukan adalah satu cara untuk mengeratkan perpaduan antara negara, negeri, bangsa, kaum dan agama.

Tapi sekarang ini saya melihat sifat penyokong bola sepak negara kita jadi sebaliknya, mereka gunakan sukan untuk medan memulakan api pergaduhan. Saya lihat cukup banyak sentimen kenegerian disebarkan secara viral dalam media sosial.

Penyokong A mengata Negeri B, Penyokong C kutuk penyokong D. Apakah semua ini?

Kita rakyat Malaysia. Satu negara yang sama, sama bangsa, sama agama pula tu. Sibuk mengata sana sini. Begaduh. Seronok sangat melihat orang bergaduh sebab apa yang kita mulakan? Hebat sangat ke?

Tak perlu nak mengata orang negeri D mencari rezeki atau merempat di negeri F untuk cari rezeki. Kata orang negeri D menumpang dia negeri B. Apakah semua ini?

Majukan minda kita, matang sikit dalam berkata atau berbicara. Usah nak bergaduh sebab bola sampai nak mengata negeri itu negeri ini. Kita rakyat Malaysia. Buangkan sentimen kenegerian yang melampau.

Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi
Sukan untuk perpaduan : Sukan mampu mengamankan bumi

Jadikan sukan untuk perpaduan bukan perpecahan. Bersatu kita wahai Rakyat Malaysia, besatu kita wahai Melayu dan bersatu kita wahai Umat Islam. Utuhkan perpaduan kita, kukuhkan persatuan kita. Jangan biar kita pecah ranap.

Setakat mengata manja kepada penyokong Manchester United, Liverpool atau Arsenal tu biasalah untuk eratkan silaturrahim, sebab kami tetap lepak semeja minum kopi.

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Budak Kampung Yang 'Bodoh'... 'Bodo mung' dah lali
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Apakah matlamat tukar kerja?
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara yang ke 57. Alhamdulillah