10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband
10 Cara Habiskan Masa Malam Bagi Weekend Husband

Pejam celik pejam celik sudah 6 bulan saya jadi ‘weekend husband’. 6 bulan juga saya duduk panjat Bas setiap Jumaat dan Ahad. Penat memang tak usah cerita. Memang penat.

Dari Bulan Restu, Transmasional, Plusliner dan One Express semua saya dah panjat. Dah macam pelanggan tetap.

Hari ini saya nak kongsikan ’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’.

’10 cara menghabiskan masa malam sebagai weekend husband’:

  • Lepak dengan kawan-kawan – ini salah satu cara habiskan waktu malam tapi saya elakkan kawan satu pejabat. Saya lebih pilih untuk lepak dengab kawan lama atau kawan baru kenal. Saya lebih memilih kawan yang minat nak bertukar pendapat dan pandangan terutama yang ada minat yang sama. Bukan tak mahu bual kosong tapi lebih baik bermatlamat.
  • Tonton TV – dulu suka juga melangak depan tv dari lepas maghrib sampai jam 12 malam. Yang paling saya minat sekaeang ialah CSI:Cyber. Tapi asyik dengan tv bosan juga.
  • Solat Berjemaah – saya bukan seorang yang alim. Saya cuma manusia biasa, Hamba Allah swt seperti kalian yang merantau di dunia ini. Sesiapa yang kenal saya tahu saya bagaimana. Solat berjemaah membantu menghilangkan stress dan menenangkan jiwa. Tak percaya boleh cuba. Wudhuk, Solat dan Zikir itu kunci Ketenangan.
  • Baca buku – ini adalah antara teman setia saya sejak menjadi weekend husband. Memang tak ada satu huku pun lagi saya habis sepanjang tempoh ini. Sebab saya bukan menelaah tqpi saya baca secara santai yang mana sesuai dengan saya pada ketika itu. Bilik saya dah macam mini library.

Kitab SEO Terhebat – Dapatkan hari ini.

  • Belajar masak – masak bukan untuk perempuan saja tau, lelaki pun boleh masak dan hebat memasak. Tak percaya cubalah. Tak rugi belajar masak. Jika dulu ‘Nak memikat suami, pikatlah perutnya’, saya nak ubah mentaliti ini kepada ‘Kalau mahu tawan Isteri dan Mertua, tawanlah selera mereka’.
  • Menulis buku – ini juga aktiviti baru buat saya. Jika dulu hanya blog dan sosial media kini saya cuba formalkan idea idea saya ke sebuah naskah. Hal ini masih dalam peringkat projek.
  • Membaca Al Quran – weekend husband masa terluang makin banyak jadi saya ambil sedikit masa untuk ubati hati dan rohani saya.
  • Berblog – walaupun menulis di blog memang hobby saya tapi sukar sekarang ini untuk saya secara kosisten update blog ini dan blog lain. Sebab penyakit Malas dan Malaas. Insyallah cuba mencari momentum terbaik untuk kembali kosistenkan diri.
  • Bersenam – ini adalah aktiviti baru saya – bersenam di Gym. Baru tak baru jika dulu hanya saya buat setiap.weekend kini saya jadikan aktiviti ini sebagai rutin saya. Saya cuba kekalkan kosistensi saya untuk habiskan sekurangnya 1 jam untuk workout di gym. Kenapa Gym? Nanti saya ceritakan.

  • Berniaga – malam masa saya dah terluang jadi saya penuhi masa itu untuk perniagaan saya. Malamlah masanya saya COD barang dengan pelanggan saya. Sesiapa yang sekitar Kuantan nak dapatkan baju Superheroes Original, nak dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule (FB: MAH Shopz), yang nak dapatkan khidmat nasihat kewangan (Unit Trust) serta khidmat nasihat kejuruteraan terutama untuk menang sebutharga boleh personally whatapps ke 0182477971 (zaidi). Insyallah saya cuba membantu.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.
Berminat dapatkan M-Prolabs Alpha Capsule boleh hubungi 0182477971. COD Kuantan.

Itu adalah antara aktiviti saya buat masa sekarang. Jika ada kekawan sekitar Kuantan yang ada projek NGO yang hebat dan perlukan tenaga, boleh hubungi saya. Insyallah saya sedia bersama.

Hidup ini terlalu singkat untuk biarkan masa itu berlalu begitu saja. Do the best.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... Putera dan Puteri yang
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Sememangnya prestasi saya pada 2015 memang teruk dan
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Masih tercari-cari produk kesihatan yang sesuai untuk kaum
Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Menjadi 'weekend husband' sememangnya banyak masa lapang di

Bertimbang Rasa Ketika Memandu Di Musim Perayaan Ini

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Pemandu Bertimbang Rasa - Nak race jom masuk litar
Pemandu Bertimbang Rasa – Nak race jom masuk litar

Bertimbang rasa dan bukan ikut nafsu amarah itu perlu ketika memandu, seperti yang saya tulis sebelum ini memandu dengan mata dan hati, adalah amat perlu terutama ketika musim perayaan ini yang pasti jalan raya penuh sesak. Kita memandu untuk menuju ke denstinasi yang kita tuju di dunia ini bukan untuk menuju alam barzakh, jadi beringatlah.

Sememangnya kalau tanya saya memang saya tidak suka akan memandu pada musim perayaan kerana ia amat memenatkan. Memang memandu di musim perayaan memang mencabar kesabaran saya.

>>Kerja Mudah Gaji Lumayan<<

Tahun ini saya beraya di Ipoh, Perak terlebih dahulu sebelum pulang ke Kelantan. Untuk ke Kelantan dari Ipoh saya terpaksa melalui Grik dan merentasi Banjaran Titiwangsa. Sejujurnya saya lebih suka melalui Bukit Tujuh dan Merapoh dari Grik. Melalui Grik memang memerlukan fokus lebih semasa pemanduan kerana jalan yang berliku sepanjang lereng bukit.

Jika tahun lepas saya nyaris kemalangan dengan sebuah kereta Mitsubitshi Lancer 10 yang tiba-tiba memasuki laluan saya di satu selekoh tajam mungkin kerana terlalu mengantuk. Saya ketika itu menghala ke Ipoh manakala kereta Lancer itu dari arah bertentangan. Saat kereta Mitsubitshi meluncur laju tepat di hadapan saya, saya hanya mampu menekan brek perlahan-lahan berdoa dan mengucap panjang serta tawakal, untuk mengejutkan isteri dan anak yang sedang lena bukan pilihan terbaik kerana pasti akan menimbulkan suasana lebih panik. Saat itu tiada apa dapat saya lakukan, untuk belok ke kiri saya pasti terjun gaung, untuk ke kanan saya akan melanggar kerea lain. Tangan saya hanya bermain hi-beam mengharapkan pemandu di depan saya sedar, Alhamdulillah pemandu itu memasuki laluannya pada saat akhir tika 50 meter saja jarak kami. Saya hanya bayangkan MAUT ketika itu.

Pemandu Bertimbang Rasa - Nak canyon drift, dalam game cukup la.
Pemandu Bertimbang Rasa – Nak canyon drift, dalam game cukup la.

Tahun ini sekali lagi kejadian hampir sama berlaku, ketika di satu selekoh tajam, ketika dua-dua laluan dipenuhi kereta yang sedang bersusun, datang satu pemandu hebat sangat dari arah Ipoh ke Jeli tiba-tiba memotong di selekoh tajam dan garisan berkembar. Ya beliau pemandu hebat dengan kereta hebat kalau tak salah saya Mitsubitshi Evolution 7 atau 8. Ketika itu saya pada kelajuan 90km/j dan adalah mustahil untuk saya mengelak ke kiri atau kanan. Untuk brek kecemasan pasti akan kemalangan juga kerana di belakang saya banyak kereta. Apa saya lakukan adalah mengelak sedikit ke kiri, bermain hi-beam untuk memberi amaran dan tawakal, nyaris kami kemalangan. Muka isteri kepucatan kerana terkejut.

>>Rahsia Jana Duit Internet<<

Dua tahun saya melalui laluan bukit Grik, dua kali juga saya mengalami pengalaman ngeri. Pengalaman yang membuatkan saya fikirkan MAUT sahaja. Tiada lain lagi bermain difikiran saat itu.

Sedikit tips yang ingin saya kongsikan bagi pemandu yang melalui jalan bukit agar menjadi pemandu bertimbang rasa adalah:

  • Pastikan kereta dalam keadaan terbaik dan kita cukup rehat sebelum memandu.
  • Tumpukan sepenuh perhatian semasa memandu. Memandu di laluan bukit memerlukan lebih konsentrasi dan lebih memenatkan.
  • Elakkan memotong pada selekoh. Kalau boleh jangan memotong di selekoh, lagipun garisan berkembar adalah kawasan larangan memotong.
  • Memotong pada kawasan memotong yang disediakan.
  • Bersedia memberi laluan kepada kenderaan lain jika kita agak perlahan.
  • Beralih ke kiri ketika tiba di lorong memotong jika kita perlahan.
  • Elakkan membrek secara mengejut.

Jadilah pemandu yang bertimbang rasa bukan pemandu yang ikut rasa hati saja. Jika kita ingin selamat sampai begitu juga orang lain ingin selamat sampai tidak kira se’power’ mana kereta yang kita pandu. Bertimbang rasa ketika memandu pasti kita tidak akan rugi.

Selamat memandu, hati-hati memandu.

Aku memang jenis malas bersenam sebenarnya, dari zaman belajar memang aku malas senaman. Sekadar sesekali
Muay Thai sekarang ini semakin mendapat liputan meluas di dunia. Kalau tengok pun TV1 pun
Untuk menjadi seorang yang cemerlang, seseorang itu perlu meletakkan harga diri yang tinggi. Dalam hidup