Tag Archives: review

Tech Kaiju Arena : Ninetology U9X1 vs Samsung Galaxy Note 2

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku….

Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology U9X1, saya sendiri telah berpeluang merasai pengalaman menggunakan U9X1 ini melalui program Tech Kaiju Arena. Besama U9X1 saya juga diberikan unit Samsung Note 2 untuk direview.

u9x1 in box 2 photo 20130904_010755_zps2b0ece24.jpg

Tech kaiju arena : Ninetology U9X1 vs Samsung Galaxy Note 2

u9x1 in box 3 photo 20130904_010824_zpsab8b2256.jpg

tech kaiju arena : Unboxing the box

Unbox Ninetology U9X1


u9x1 in box photo 20130904_010904_zps8ac32351.jpg Tech Kaiju Arena : U9X1 accessories

 

 

Pada pandangan pertama saya agak terkejut dengan kotak besar produk Ninetology U9X1. Kerana kebiasaan kotak mana-mana telefon pintar pun kecil dan kemas sama saiz dengan telefon saja. Walaupun kotak besar tapi kandungan di dalamnya amat kemas tersusun.

Speksifikasi : Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2

Speksifikasi : Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2

Selama ini, saya memang pengguna Samsung dan pertama kali merasai produk Ninetology, perepsi pertama saya memegang U9X1 ianya ringan, kecil dan mudah digengam jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy Note 2. Sesuai dengan orang seperti saya yang kerap melakukan kerja luar.

Perbandingan saiz

Perbandingan saiz

Material asas badan telefon pintar Ninetology U9X1 adalah plastik yang membuatkan ianya lebih ringan. Selain itu, telefon ini adalah dual sim, jadi tak perlu lagi bawa dua telefon tapi cukup 1 telefon bagi dua number. Senang bukan? Lagi pun sekarang memang ramau yang menggunakan dua number termasuk saya sendiri. Pilihan bijak untuk memilih telefon yang dilengkapi dengan dual sim.

 Dari segi kelajuannya memang terbaik, bersesuaian dengan prosessornya iaitu 1.2gHz Quad Core. Untuk melayari internet memang mantap, termasuk untuk tujuan mengemaskini blog memang mantap.

Menonton video di Youtube juga lancar hampir tiada buffering jika dibanding dengan Samsung Galaxy Note 2 menggunakan sambungan data Wifi yang sama. Memang puas menonton video di Youtube menggunakan U9X1.

Ninetology U9X1 vs Samsung Note 2: Layar Youtube

Review Ninetology U9X1

Namun begitu, kamera telefon pintar U9X1 agak kurang kecekapan dan kualiti gambarnya terutama dalam keadaan pencahayaan yang kurang. Dalam keadaan biasa ianya masih cekap. Boleh lihat perbandingan di bawah. (klik untuk besarkan gambar)

Tech Kaiju Arena : Nintetology U9X1 vs Samsung Note 2

Tech Kaiju Arena : Nintetology U9X1 vs Samsung Note 2

Secara keseluruhan, Ninetology U9X1 tetap mantap dan terbaik dan menjadi pilihan saya. Rasanya memang berbaloi untuk memiliki Ninetology U9X1 ini dengan harganya yang lebih nilai untuk poket pasti ia bukan satu pelaburan yang sia-sia.

Harga U9X1 : Rm 1,099.00

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki Adalah Buku Yang Mesti Dimiliki

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Jumaat lepas selepas selesai solat Jumaat, saya merayau kedai buku sementara menunggu untuk pergi melihat kerja senggaraan kipas ekzos. Lalu saja di kedai buku yang belum lagi di buka saya terlihat satu buku ‘Mudahnya Menjemput Rezeki‘.

Mudahnya menjemput rezeki - http://www.jemputrezeki.com/

Mudahnya menjemput rezeki – jemputrezeki.com/

Tunggu sekejap kedai di buka, saya masuk ke dalam kedai, hasrat utama adalah untuk menyelak buku Mudahnya Menjemput Rezeki yang ditulis oleh Tuan Fathuri Salehuddin. Selain, itu ada juga terbaca tentang review buku ini oleh beberapa rakan blogger yang menyatakan ianya amat menarik.

Dengan tajuknya Mudahnya Menjemput Rezeki membuat saya tertanya, apakah kandungan di dalamnya? Apakah yang ditulis di dalamnya? Biasa kita dengar istilah mencari rezeki bukannya menjemput rezeki?

Selak punya selak, ternyata buku Mudahnya Menjemput Rezeki berjaya memilkat hati saya pada pandangan pertama. Buku setebal 181 muka surat ini sememangnya mengandungi ilmu yang amat bermanafaat bagi saya. Saya tidak tunggu lama saya terus ambil dan bayar buku ini walaupun dirumah masih ada dekat 20 buku yang belum saya habiskan. Itu belum lagi masuk dengan buku rujukan pelajaran dan kerja.

Untuk makluman juga buku Mudahnya Menjemput Rezeki yang mula diterbitkan pada tahun 2012 telah memasuki cetakan yang kesepuluh. Jadi fahamlah apa maknanya.

Jika kita pernah membaca buku tulisan Robert Kiyosaki  iaitu Rich Dad Poor Dad sampai habis. Jika buku Rich Dad Poor Dad dikatakan buku wajib baca dan best seller, bagi saya buku Mudahnya Menjemput Rezeki adalah buku yang mesti mesti baca terutama bagi kita orang Melayu.

Buku tulisan anak bangsa kita yang amat mudah difahami ini, disertakan dengan potongan hadith dan al-Quran di dalamnya pasti akan mengubah pemahaman kita tentang REZEKI. Mengubah prinsip kita tentang Rezeki.

Tulis panjang saya tidak mahu tapi bagi yang masih belum membaca atau memiliki buku ini sila dapatkan di kedai buku berdekatan atau dari jemputrezeki.com. Insyallah perlaburan RM 18.00 untuk semenanjung dan RM 20.00 untuk Sabah dan Sarawak pasti berbaloi.

PS: Ini bukan review berbayar atau apa. Tapi sekadar berkongsi buku yang menarik. Ingat ‘Knowledge Is Power’.

Review Ebook Teknik SEO Merah Jambu

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Hari ini saya nak kongsikan review ebook Teknik SEO Merah Jambu yang sibuk diperkatakan yang telah ditulis oleh mamat cendol banting. Ya, buku ini sudah ada dalam simpanan saya. Dan saya sudah kasi selak sikit sikit.

Gambar Tokey Ebook Teknik SEO Merah Jambu

Gambar Tokey Ebook Teknik SEO Merah Jambu

Disini saya nak kongsikan pasal ebook ini, kasi review ebook Teknik SEO Merah Jambu ini. Ebook ini dibahagikan kepada 2 part iaitu:

  • Teknik SEO Merah Jambu
  • Missing Chapter

Part 1 Teknik SEO Merah Jambu kita akan didedahkan dengan perjalanan penulis dalam melakukan sales dan perkara asas SEO. Pelbagai pendedahan di buat di dalamnya. Yang mana menjadi rahsia pakar SEO dan Affiliate selama ini.

Untuk Part 2, penulis bergurau senda sedikit. Saya rasa penulis mengikut peribahasa kalau tak dipecahkan ruyungnya manakan dapat sagunya. Oleh kerana, penulis adalah seorang cikgu maka di ujilah pembacanya dengan soalan matematik tahap gaban. Memang mengujakan menjawab soalan matematiknya macam mejawab seolan kaedah berangka rasanya.

Selepas menyelesaikan soalan barulah dapat Part 2 iaitu Missing Chapter. Dalam ini akan didedahkan rahsia sulit. Nak tahu apa rahsia sulit ini:

Dapat kan Teknik SEO Merah Jambu

Semua orang boleh berjaya sama ada mahu atau tidak saja.

Ahmadfaizal.com – supercomel tidak terkalah

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Ahmadfaizal.com pasti ramai yang kurang arif dan kenal dengar brader otai ini, tapi kalau disebut Tuan Titan atau earncent pasti ramai yang mengenalinya. Seorang blogger yang salama ini cukup terkenal dengan cendol tidak terkalah. Tapi ini lain pula ceritanya sebab ini adalah mengenai blog sisi lain beliau iaitu ahmadfaizal.com.

Contest Review Tak Terkalah

Contest Review Tak Terkalah

Saya sebenarnya tidak tahu apa nak diampu, nak dibodek, nak dikipas atau diaircond dengan Tuan punya blog Ahmadfaizal.com ini agar saya jadi pemenang Contest Review Tak Terkalah beliau. Saya tidak pandai mereview blog orang lain sebab blog sendiri pun saya masih tidak khatam untuk mereviewnya.

Tapi sebab syaratnya memerlukan saya membuat entri ini maka saya buatkan juga lah untuk memenuhi peraturan Contest Review Tak Terkalah ini. Jap saya bacakan mentera jampi serapah sekepundek scrapers sekejap agar tuan rumah nampak saya sebagai pemenang.

Blog ahmadfaizal.com yang supercomel

Blog ahmadfaizal.com yang supercomel

Blog ahmadfaizal.com ini lebih kurang saja dengan blog earncent bagi sayalah, cuma masih ada bezanya. Gaya bahasa dan pendekatan yang tuan tanah kedua-dua blog ini gunakan adalah sama. Gaya bahasa pasar stail rocker jambu ala-ala Rimba Bara dalam Rock beli ikan termenung di pasar tani Gua Musang. Kekadang gaya gothic rock pun ada saya tengok. Hahaha. Gaya bahasa yang bersahaja yang pasti mesra di mata pembaca.

Pedas, ya kekadang ada juga pedas blog ahmadfaizal.com ini. Biasalah pedas sesekali, lepas pedas pekena sejuk pula, ais cendol. Pasti layan. Kekadang boleh buat pembaca kena penyakit semput sebab gelak sorang-sorang.

Layout blog rasanya saya tak perlu nak komen. Blogger otai macam beliau memang biasa menggunakan layout yang simple tapi menggoda bagai Megan Fox baru keluar dari mulut Megatron. Memang ayu habis dan tangkap leleh.

Bab ranking alexa, saya rasa tak payah saya ulas panjang sangat. Blogger hebat macam Tuan Titan yang sudah hustler dalam bab SEO ni pastinya mempunyai ranking alexa yang padu. Rankin dunia #89,426 dan Ranking Malaysia #326 ketika entri blog ini di taip. Sifu Titan kasi perturun ilmu sikit, boleh ke?

Saya sudah tidak tahu apa lagi nak dikipas Tuan Ahmadfaizal.com yang supercomel lagi. Jadi saya stop di sini dulu buat hari ini. Cukup sampai sini.

Contest Review Tak Terkalah ini dianjurkan oleh Ahmad Faizal dan Earncent.com dan ditaja bersama oleh RahsiaDuitFreeIlaZainalBlackrosehunter, dan Nuristimewa

Update : Giveaway Pertama Daddydee.net

Asalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Telah lama saya berfikir untuk adakan satu giveaway. Dan baru hari ini berpeluang dan ada sedikit idea untuk mengadakan giveaway ini. Harap adalah yang sudi turut serta.

Syarat-Syarat:

  1. Buatkan satu entri review ringkas tentang blog ini (daddydee.net). Saudaraku bebas untuk perkatakan apa saja tentang blog ini. Nak kritik ke, caci ke, puji ke, baling tomato ke, semua boleh. Janji tulisan itu mestilah asli, jujur dan ikhlas.
  2. Letakkan backlink entri ini dalam entri tersebut. Masukkan ayat ini dalam penghujung entri anda ‘Giveaway Pertama daddydee.net tajaan bersama pondokkecil.com. ‘
  3. Like fanpage daddydee.net dan add twitter @daddydeedotnet (Kalau sudi la…Tiada paksaan)
  4. Submitkan entri penyertaan saudara sekalian dalam ruangan komen dibawah. Tarikh tutup : 25 Ogos 2012 jam 12 malam.
  5. Penilaian pemenang akan dibuat berdasarkan review terbaik. Review terbaik adalah review yang terasa berkenan  oleh admin.

 Hadiahnya :

Tempat Pertama x 1 : 2 Pas Wayang GSC (Expire: 25 Sept 2012) + RM 35.00

Tempat Kedua x 1 : RM 20.00

Tempat Ketiga x 3 : RM 10.00

Hadiah wang tunai akan di bank-in ke akaun pemenang. Manakala, Pas wayang akan di pos.

 

Senarai Peserta:

Update : Pertambahan nilai hadiah. Terima kasih kepada Tuan Hafizul (pondokkecil.com) kerana sudi menjadi penaja.

PS: Kalau ada yang sudi nak jadi penaja bersama boleh lah berhubung melalui emel saya. Sekian.