7 Tips Menang Tender Kerajaan

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Menjadi kontraktor bukan suatu yang mudah, apa yang masyarakat nampak bila saja jadi kontraktor adalah KAYA. Atau bahasa orang muda zaman sekarang ‘Masyukkkk’. Betul kan?

Tak percaya cubalah jadi kontraktor. Baru dua hari jadi kontraktor pasti akan ada kawan datang nak pinjam duit sebab kata kita banyak wang. Sana sini mengaku kawan, ini kawan masa senang.

Tips Menang Tender Kerajaan
Tips Menang Tender Kerajaan

Tapi apa yang mereka tidak tahu adalah sama ada kita ada kerja atau tidak. Dan mereka tidak tahu betapa susah nak dapat kerja terutama nak menang sebutharga kerajaan.

Sebenarnya nak jadi KONTRAKTOR BERJAYA bukan lah mudah dan bukan lah susah. Tapi tidak ramai yang tahu cara sebenar untuk Menang Tender Kerajaan ini. Dan ada yang tahu tapi tidak berusaha dengan sepenuhnya.


7 Tips Menang Tender Kerajaan

  • Harus Rajin – Kontraktor kalau malas lupakan hasrat jadi kontraktor, mesti aggresif dan rajin masuk sebutharga. Ingat bila jadi kontraktor kita boss, kitalah kuli – kalau boss malas jangan haraplah anak buah nak rajin.
  • Harus Rajin – Rajin buat kajian. Bukan masuk sekali tidak dapat terus diam, tapi terus masuk dan masuk serta buat kajian bagaimana penilaian setiap jabatan itu. Setiap jabatan ada perbezaan nya. Ingat untuk jadi Kontraktor Berjaya mesti ‘Dare To Fails’ 
  • Harus Rajin – Rajin buat sedikit homework, bila beli sebutharga terus kaji apa yang dikehendaki. Kalau zaman belajar sekolah cikgu suruh cari keyword untuk soalan itu, untuk tender juga sama – CARI KEYWORD tender itu.
  • Harus Rajin – Biar rajin untuk buatkan profail syarikat. Profail syarikat ni membantu penilai sebutharga untuk menilai kita. Memudah kan kerja penilai sebutharga. BUATKAN PROFIL SYARIKAT YANG KEMAS. Ini tidak masuk sebut harga letak salinan lesen je. Lebih parah lesen pun dah mati.
  • Harus Rajin – sentiasa update dan survey harga barangan. Dapatkan harga yang termurah tapi dengan kualiti yang tinggi. Ingat walaupun barang yang sama, harga adalah berbeza mengikut kawasan dan kedai. Jadi pandai pandailah survey. SURVEY HARGA TERBAIK.
  • Harus Rajin – tunjuklah muka kat pejabat kerajaan yang sebutharga kita masuk. Tanyakan pegawai tersebut status sebutharga kita. Tak berjaya tak apa kita cuba lagi. BUANG PERASAAN MALU
  • Harus Rajin Senyum – jangan berkasar apabila bercakap dengan pegawai kerajaan. Hormati mereka rajin senyum ambil hati mereka. Jangan cabar mereka. We Respect Other Will Respect Us.

Kesimpulannya untuk menang sebutharga kerajaan bukan susah tapi kenalah rajin. Kena rajin dalam semua segi. Untuk lebih lagi rajinkan —-> Baca Buku Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan

PS: Bagi yang berminat nak dapatkan khidmat menyediakan Gantt Chart (CPM) atau nak menyediakan PROFIL SYARIKAT boleh berhubung terus dengan saya disini. Insyallah saya sediakan harga yang terbaik. Terima kasih.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Syukur alhamdulillah. Ada yang sudi memandang pada blog
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Hak kita tapi bukan milik kita? Apakah itu?
Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah,
Assalamualaikum dan Salam Ispirasi buat Semua... Syukur. Syukur Alhamdulillah. Dengan nikmat dan kurnianya masih lagi

Menulis Untuk Menjemput Rezeki

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…..

Syukur alhamdulillah. Ada yang sudi memandang pada blog kecil daddydee.net ini. Blog yang tidak seberapa indah dari segi nama, trafik dan juga bounce rate. Tapi itulah kalau sudah tertulis rezeki itu milik kita ia akan kita miliki.

Menulis Untuk Jemput Rezeki
Menulis Untuk Jemput Rezeki

Selepas hampir setahun lebih saya menulis untuk menjemput rezeki, syukur alhamdulillah ada rezeki untuk saya. Walaupun Nuffnang agak suram dengan saya, 8share dan Ranking Alexa tetap mesra dan manja.

Sejak kebelakang ini, alhamdulillah mula ada beberapa pihak yang mula minat untuk menggunakan khidmat blogger kecil seperti saya. Ada beberapa emel yang menggembirakan hati saya menerjah masuk kebelakangan ini. Rezeki jangan ditolak, betul tak?

Percaya atau tidak itulah yang terjadi apabila kita ikhlas menulis untuk menjemput rezeki akan ada yang akan kita miliki. Yang penting berusaha untuk menulis dengan lebih baik dan terus berkongsi.

Menulis untuk menjemput rezeki yang saya cuba praktikkan alhamdulillah mula membuahkan hasil. Tidak sia-sia pelaburan untuk dapatkan ilmu dari Teknik Seo Merah Jambu dan Rahsia Penulisan Berkualiti. Sekarang ini cuba memperbaiki trafik dan bounce rate dengan dua panduan di atas.

Jika ada yang berminat untuk menggunakan khidmat saya boleh hubungi saya melalui emel. Inn sha allah akan saya respon dalam kadar segera.

Bacakan review ebook Teknik SEO Merah Jambu.

Posted from WordPress for Android

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan
Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Syukur Alhamdulillah, kita sudah hampir ke penghujung bulan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kejayaan tidak mengenal siapa, tapi siapa yang mahukan

Hak kita tapi bukan milik kita

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku….

Hak kita tapi bukan milik kita? Apakah itu? Apa maksudnya?

Hak kita tapi bukan milik kita - Jangan Putus Asa
Hak kita tapi bukan milik kita – Jangan Putus Asa

Sering kali saya alami keadaan seperti ini iaitu hak kita tapi bukan milik kita. Banyak kali saya alami keadaan ini, semua kerana bukan rezeki saya. Semuanya hak orang lain, mungkin saya hanya sekadar pengantara sahaja.

Saya pernah memenangi wang tunai RM 500 dalam satu petandingan CIMB Bank suatu masa dulu. Saya sungguh gembira. Dengan wang kemenangan ini saya ingin membeli sebuah beg Deuter dan berikan pada orang tua saya. Tapi kalau dah tertulis itu bukan rezeki saya, wang yang bahagian saya terpaksa saya bayar saman.

Pernah juga satu kali saya menerima sebentuk cincin perak berbatu zamrud. Memang cantik, saya memang sukakan batu sejak dari zaman sekolah lagi terutama zamrud. Tapi kalau dah bukan rezeki saya, cincin yang saya sayang hilang selepas sebulan saya miliki, serata rumah saya mencari tapi tidak ketemui.

Pernahkah alami keadaan ini? Hak kita tapi bukan milik kita. Senang cerita bukan rezeki kita.

Apa pun yang jadi bersyukurlah, semua yang terjadi pasti ada sebabnya. Pasti ada hikmahnya, mungkin lebih banyak rezeki kita selepas ini yang menanti. Inn sha allah…

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Syukur alhamdulillah. Ada yang sudi memandang pada blog
Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah,
Assalamualaikum dan Salam Ispirasi buat Semua... Syukur. Syukur Alhamdulillah. Dengan nikmat dan kurnianya masih lagi

Hadiah Sudah Sampai

Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah, tu ofis punya, sila abaikan. Hehehehe…

Terima kasih saya ucapkan sekali lagi buat Tuan JebengOtai dan semua penaja. Hadia baju M7 dan juga Espirit laptop sleeve telah selamat sampai tadi.

PS: Kes over excited nak bergaya dengan baju M7 tu yang terus kasi upload. Heheheh…

Posted with WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Gambar di atas antara kes yang saya jumpa
Ni la bab yang paling tak best dalam kerja 'maintanance' pagi-pagi lagi sudah main air
Assalamualaikum dan salam inspirasi... Ada sesiapa yang berminat untuk Lihat Persembahan Kumpulan Rabbani di Sekolah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Saudaraku,   Perihal Buku Tajuk : Hidup Tenang Walaupun Berhutang

Rezeki di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Ispirasi buat Semua…

Syukur. Syukur Alhamdulillah. Dengan nikmat dan kurnianya masih lagi mampu menggerakkan tulang empat kerat dan masih mampu menghirup udara segar di pagi ini. Suatu nikmat yang tidak tenghingga kerana usia kita masih ada hari ini.

Bulan Ramadhan kali ini juga amat bermakna bagi saya. Syukur yang amat sangat.

Menang Giveaway JebengOtai

Keputusan telah 5hari diumumkan iaitu 1Ogos lepas. Dan ini keputusan penuhnya :

Senarai Penuh Pemenang Giveaway JebengOtai

Alhamdulillah buat pertama kalinya menang tempat pertama tu. Rasa seperti menang pingat emas olympic pun ada. Heheheh…

Jawabnya Raya tahun ni boleh lah bergaya sakan dengan baju M7. Biar jeles budak sekampung. Walaupun, saya bukanlah drifter ataupun racer saya juga peminat sukan permotoran, jadi kira boleh la tu kan untuk bergaya dengan T-Shirt M7 yang dimenangi nanti.

Selain itu, dapat juga satu pakej Deluxe Hosting Serverfreak, yang ni memang buat saya blur sangat. Blog daddydee.net ni pun baru saja nak bernafas. Sekrang ni dah dapat lagi satu hosting baru. Wah….sakan ni. Tambah lagi satu bini la lepas ni, jadi bini no 3, harap bini paling tua tidak merajuk. Kepada mam besar juga jangan lah merajuk kalau laki mu lepas ini busy berblogging. Heheheeh…

Sudah rezeki. Rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari. Sekarang ini tengah memikirkan apakah domain yang mahu digunakan dan apakah niche yang nak ditekankan dalam blog baru itu nanti. Mungkin juga akan gunakan domain asal yang dirancang untuk daddydee.net iaitu haiqal.net. Mungkin….Dan Insyallah blog baru akan saya hadiahkan buat Isteri yang tersayang. Kasi Isteri tersayang surprise melalui blog. Ok tak??

Apapun terima kasih saya ucapkan buat JebengOtai dan semua penaja iaitu Earncent.comSjiehanPuan BeeNurmisnan,KartikelAkhiyyBudak FeldaCik TomHati PuteraShaharil,PapaMifzBumilangkawi.com dan Langkawihomestay.net

 

 Giveaway Pertama dari Daddydee.net

Saya juga telah membuat satu giveaway. Walaupun hadiahnya tidaklah segempak Giveaway dari JebengOtai dan Contest Seo Eyriqazz vs Denaihati, saya harapkan akan ada yang sudi untuk menyertainya.

Syarat utamanya adalah membuat satu entri review ringkas tentang blog daddydee.net. Review yang ringkas dan membina kalau boleh. Bukan pujian saja, saudara juga boleh mengkritik. Review tidak bermakna pujian akan mendapat markah tambah dan krtitikan akan ditolak markah. Tidak sama sekali. Keduanya akan saya nilai sebaiknya.

Tujuan utama saya membuat Giveaway ini tidak lain tidak bukan iaitu untuk meningkatkan lagi kualiti blog saya dan menambahkan lagi ilmu berblogging. Selain dari menambah kenalan alam maya juga.

 

Sekian terima kasih.

 

PS: Menunggu mam besar untuk ke Chow Kit.

 

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku..... Syukur alhamdulillah. Ada yang sudi memandang pada blog
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku.... Hak kita tapi bukan milik kita? Apakah itu?
Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah,