Impian Untuk Miliki Perpustakaan Mini dan Small Office

Assalamulaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku….

Buku di Big Bad Wolf
Buku di Big Bad Wolf

Sememangnya menjadi impian Pakcik dari sejak zaman belajar lagi untuk ada sebuah Perpustakaan MIni dan Small Office di rumah. Angan-angan yang pakcik simpan sejak dari dulu lagi.

Nak kata pakcik rajin membaca tidak juga tapi pakcik rajin membeli buku. Dekat rumah rasanya dah boleh dua shelf buku bacaan tidak termasuk dengan buku rujukan zaman belajar dan juga novel-novel isteri pakcik.

Pakcik baca novel cinta? Tolong tepi sikit ya. Da bangka agaknya pakcik ni tak reti dah nak feel novel cinta. Novel Ramli Awang Murshid – itu memang fevret pakcik selain novel indie. Hehehehe

Lagipun pakcik sebolehnya nak juga terapkan minat membaca dalam diri anak-anak pakcik. Biar bila mereka lihat rumah ada mini library mereka pun akan turut minat untuk membaca buku. Melentur buluh biar dari rebungnya betul tak? Dok gitu?

Big Bad Wolf Memang Jahat

Tahun 2014, kali ke-2 pakcik ke Big Bad Wolf di Mines, Serdang. Tahun lepas pakcik dah pergi sekali.

Big Bad Wolf memang jahat sekali kalau pakcik pergi tak habis RM100 memang tak sah, memang patut namanya Big Bad Wolf. Memang hangus poket pakcik. Buku tahun lepas tak habis baca lagi tapi tahun ni pakcik tambah lagi koleksi. (Tahun ni tu 2014 tau….Feel 2015 masih tak rasa lagi ni)

Ancuran Big Bad Wolf tahun 2014 lebih baik dari 2013. Semakin meningkat dari tahun ke tahun. Apa yang penting harga bukunya memang menarik sekali walaupun jenuh nak cari satu buku. Hahahaha

Big Bad Wolf 2014
Big Bad Wolf 2014

Big Bad Wolf memang menjadi antara sumber utama buku-buku yang bakal pakcik susun dalam perpustakaan mini dan small office pakcik nanti. *Pakcik masih angan-angan*

Konsep Perpustakaan Mini dan Small Office

Tiada konsep yang canggih tapi cukuplah kalau dapat ada satu ruang kecil yang berukuran 8 kaki x 8 kaki untuk menempatkan sebuah meja tulis dan satu kerusi serta satu shelf book dan rak fail. Disertakan dengan warna tona cat yang lembut untuk menaikan mood membaca. Pencahayaan menggunalan satu lampu meja dan juga lapu LED T-5.

Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)
Konsep Small Office di Rumah (Sumber dari google)

Konsep ringkas tapi cukup untuk memberikan ruang yang selesa dan fokus semasa menelaah. Memang dari dulu saya impikan semua ini.

Insyallah akan saya jadikan ianya kenyataan di tahun 2015.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk
Chelsea bersedia untuk memecahkan rekod perpindahan dengan Real Madrid telah bersetuju untuk lepaskan Alvaro Morata.
Tahukah anda 10 tahun dari sekarang mungkin ramai diantara kita akan bekerja dari rumah ?.

Teknik Menjual Diri Semasa Temuduga

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Teknik menjual diri? Ya, teknik menjual diri untuk menarik perhatian bakal majikan ketika proses temuduga kerja bukan teknik menjual diri untuk aktiviti tidak sihat seperti pelacuran atau mak nyah. Sila ambil maklum, teknik itu masih belum saya terokai akan saya kongsi jika ada.

Teknik menjual diri
Teknik menjual diri

Sebenarnya saya pun sudah lama tidak di temuduga, kalau dulu semasa baru lepas habis belajar memang banyak kali temuduga boleh dikatakan hampir setiap hari dan boleh mengagak apa soalan yang bakal ditanyakan. Sebab saya hanya minta jawatan yang sama dan mempunyai skop kerja hampir sama jadi boleh lah agak soalan yang bakal di tanya.

Tapi itu dulu, sekarang bila dah lama tak di temuduga dan bakal di temuduga kembali memang agak gemuruh sebenarnya. Kalau tanya setakat soalan kerja harian Insyallah dapat saya goreng tapi kalau bertanyakan luar skop kerja atau bertanyakan soal rekabentuk atau teknikal memang mati kutu saya. Sebab telah lama meninggalkan bab ini, otak pun dah agak berkarat sebab lama tidak di asah. Pekali-pekali atau pemalar dalam sesuatu rumus pun sudah saya lupa bagaimana nak lakukan kalkusi. Hehehehe

Apa pun, hari ini saya ingin kongsikan sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga:

  • Tiba awal ke tempat temuduga – ini tips biasa yang saya warisi dari guru dan lecturer saya. Bukan setakat untuk menunjukkan kita orang yang jenis menghargai masa tapi menunjukkan kita bersungguh mahukan jawatan tersebut. Lagipun kalau datang awal kalau ada yang terkurang sempat lagi kita betulkan dan buang rasa gemuruh.
  • Jaga Penampilan Diri – ‘Dont Judge The Book by Its Cover’ tapi itu kata pepatah hakikatnya manusia suka menilai dari luaran – dari penampilan diri kita. Jadi pastikan semasa sesi temuduga kita berpakaian kemas dan sopan. Kalau lelaki biasanya biarlah bertali leher. Pastikan juga kombinasi warna adalah menarik, elakkan warna yang suram dan warna yang menyakitkan mata.
  • Buat ‘Home Work’ – Lakukan sedikit ‘home work’ dengan mengkaji tentang background syarikat, visi dan misi syarikat, core business syarikat kalau boleh dapat background founder or CEO syarikat pun bagus juga. Ini menunjukkan kita berminat dengan kerja tersebut.
  • Buat Latihan – Kalau boleh buat latihan bercakap, boleh latih dengan kawan atau di hadapan cermin. Ini adalah untuk memastikan kita lebih yakin dan bersedia.
  • Jaga Kelakuan – Jaga kelakuan semasa dalam bilik temuduga dan tunjukkan tahap professionalism kita yang tinggi.
  • Bertanya Soalan – Biasa di akhir sesi akan ada sesi soal jawab. Jadi tanyalah soalan kepada penemuduga, pastikan soalan yang releven.

Itu sedikit Teknik Menjual Diri semasa temuduga yang boleh saya kongsikan. Ingat ‘First Impression’ sangat penting.

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Minggu lepas situasi saya agak kelam kabut, keadaan