Awas Scammer Kad Debit Sedang Berleluasa… Pengalaman Sendiri…

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Scammer Kad Debit dan Kad Kredit satu masalah yang dari dulu tak pernah selesai. Dari tahun ke tahun bertukar modus operandi.

Beberapa tahun lepas saya sendiri pernah kena, seingat saya dalam tahun 2008-2009. Masa tu saya masih ‘buta’ pasal isu ini.

Awas Scammer Kad Debit Berleluasa
Awas Scammer Kad Debit Berleluasa

Masa itu dia minta no kad saya dengan buta tuli berikan semua maklumat tapi syukur alhamdulillah. Kad yang diminta bukan kad debit tapi kad atm, jadi tiada apa yang berlaku. Syukur alhamdulillah.

Pengalaman Sendiri Dalam Kes Scammer Kad Debit

Hari Rabu lepas, saya dan isteri terpaksa ambil cuti kecemasan kerana anak-anak saya tidak sihat. Dalam perjalanan pulang selepas bawa anak buat rawatan saya ke kedai.

Masuk ke kereta isteri cakap ‘Ambil purse jap, cuba tengok tarikh expired kad debit’. Sambil bercakap dalam handphone.

‘Mana?’ Saya tercari cari kad.

’06/17′ saya bagitahu isteri.

’06/17′ Isteri bagitahu kepada pemanggil yang saya belum pasti.

Tak sampai beberapa minit kemudian dia terus letak telefon.

‘Kenapa?’ Tanya saya

‘Dia minta no kad.’

‘Ooo… Scammers?’

‘Ntah. Cam pelik je jawab isteri.’

Tak sampai beberapa saat, ada panggilan masuk lagi.

‘Tengok dia call lagi’ Isteri bagitahu saya sambil menunjukkan handphone nya. Terpapar di skrin Private Number.

Pencuri dan penyamun
Pencuri dan penyamun

Saya ambil handphone isteri dan jawab panggilan tersebut.

‘Hello’

‘Hello, you yang sebelah Puan Shima ke?’ Kedengaran suara seorang lelaki kedengaran pelat seakang berbangsa India dan agak kasar. Dari tempo suara tidak menggambarkan dia seorang Customer Services.

‘Ya, saya kenapa? Ada apa masalah?’ Tanya saya.

‘You bagitahu dia, kad debit dia saya dah block kerana dia memutuskan panggilan telefon tadi’

‘Apa hak you untuk block?’

‘Dia tak bagi kerja sama untuk pengesahan’ jawab lelaki itu seakan beralasan. ‘Sekarang bagitahu dia kena pergi ke Maybank Putrajaya untuk unblock akaun’

‘Kenapa mesti pergi ke Putrajaya?’

Untuk Makluman!!!! HQ Maybank adalah di Kuala Lumpur, Card Center Maybank pun di Kuala Lumpur. Bukan di Putrajaya. Jadi jangan terjerat.

‘Ya lah sebab dah kena block akaun. You perlukan akaun Maybank right? Jadi pergi unblock balik’

‘Siapa nama you? Dari Branch mana? No ID you?’

‘Saya Simon David, dari Bahagian Kad Maybank.’

‘No ID?’

‘Untuk apa-apa urusan sila berurusan di Maybank Putrajaya. Thank you’ cakap lelaki tersebut dan terus memutuskan talian.

Nasihat dan Teladan Menghadapi Scammer Kad Debit

Banyak keraguan yang timbul. Lalu saya ambil keputusan untuk call Maybank Customer Services. Dari percakapan dengan Maybank Customer Services ada beberapa perkara iaitu:

  • Bank tidak akan minta maklumat pengguna kerana mereka ada semua maklumat tersebut.
  • Jangan beri sebarang maklumat pada kad kepada orang yang tidak dikenali
  • Minta ID Pekerja Bank jika mereka nyatakan mereka dari bank
  • Minta alamat branch
  • Segera laporkan kepada Pihak Bank jika terberi maklumat dan untuk pengesahan atau nyaaktifan kad. Maklumat digunakan untuk pembelian atas talian biasanya.
  • Jangan mudah gelabah dan terpedaya dengan teknik psikologi scammer

Jangan mudah terpedaya dan jangan biarkan anda menjadi mangsa.

Semoga pembaca di luar sana tidak menjadi mangsa seterusnya.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku... Saudara pernah melakukan urusniaga internet? Sama ada menggunakan
Biasa sudah kita dengar akan penyakit kemurungan, tapi tahukah kita betapa bahayanya penyakit kemurungan ni?
Sebelum ini banyak saya melakukan pembelian atas talian baik dari dalam Malaysia dan juga luar
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia

Nasihat Ketika Urus Niaga Internet

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua Saudaraku…

Saudara pernah melakukan urusniaga internet? Sama ada menggunakan web seperti mudah.my, lelong, alibaba, ebay dan lain-lain ataupub forum seperti lowyat.net dan photomalaysia. Banyak lambakaan website yang memudahkan kita untuk berurus niaga samaada dalam negara atau luar negara.

Saya ingin kongsikan beberapa kes yang pernah terjadi kepada kawan saya.

Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet
Pelbagai kemudahan untuk urusniaga internet

Kes 1

Awal bulan lepas seorang rakan sekerja datang mengadu kepadaku, bahawa beliau telah kena tipu. Saya bertanya bagaimana ditipu? Beliau menceritakan bahawa beliau telah membeli sebuah XBox dari sebuah laman jual beli yang tak asing lagi di Malaysia iaitu Mudah.my. Xbox tersebut dijual pada harga RM800.00++, beliau yang terlalu inginkan barangan tersebut telah bank-in nilai yang dipinta oleh penjual tersebut (seorang lelaki Cina) yang konon nya berasal dari Kelantan. Kononnya barangan tersebut akan dipos selepas duit dimasukkan tapi malangnya barangan dan tracking number tidak diberikan. Bila cuba dihubungi lagi selepas itu panggilan tidak terjawab. Meranalah juga sahabat saya itu kerana kehilangan RM800++. Beliau telah membuat laporan polis. Tapi sekadar laporan sajalah, tiada lagi yang boleh diharapkan.

 Jualan tiket murah-murah. Jom melancong.

Mudahnya dengan tweckbot. Tenang sepanjang perjalanan.

Kes 2

Seorang kawan saya, juga bekas rakan sekerja saya, menceritakan bahawa  beliau telah ditipu oleh seorang penjual dari laman web yang sama. Beliau telah membeli dan membayar wang secara bank-in ke akaun penjual untuk membeli lampu kereta terpakai. Bila dah bayar, lelaki tersebut (seorang Melayu) menyatakan bayaran tidak diterima. Bila disemak dengan Bank, pihak bank meyatakan bahawa transaksi telah berjaya. Maknanya terdapat cubaan menipu disitu.

Oleh kerana telalu bengang, kawan saya cuba mendapatkan kembali wangnya dengan menjejaki lelaki tersebut dengan menggunakan no telefon, no akaun dan penama akaun tersebut. Alhamdulillah usaha beliau tidak sia-sia, lelaki tersebut berjaya dijejak dan duitnya dapat kembali.

scammer
Awas!

Kes 3

Pengalaman seorang kawan saya juga, yang membeli sebuah amplifier dari seorang penjual dari laman web yang sama dengan kes 1 & 2. Penjual dikatakan seorang lelaki India dari Penang. Kesnya sama dengan kes 2 yang mana duit yang telah di bank-in dikatakan tidak di bank-in setelah semakan di buat pihak bank menyatakan transaksi telah berjaya. Tapi malang sedikit bagi beliau apabila lelaki terbabit terus menghilang apabila didesak beberapa kali. Gagal dijejaki. Hanya laporan polis dibuat dan duitnya memanglah lesap.

 

Pengalaman Sendiri

Saya juga pernah melakukan beberapa urusniaga internet dan yang terbaru dalam tahun ini juga saya ada membeli lens Sigma 30mm dan perfume. Pembelian Len Sigma 30mm saya lakukan secara cash on delivery (COD) manakala pembelian perfume adalah melalui pos. Dan alhamdulillah kedua-dua urusniaga berjalan dengan lancar sekali.

Bagi saya urusniaga internet ini memang ada baik buruknya. Yang baiknya adalah kita berurus niaga secara yang lebih cepat dan menjimatkan masa kerana kita tidak perlu  untuk keluar ke kedai untuk memilih barangan yang ingin dibeli. Walaupun begitu, terdapat juga keburukannya iaitu penipuan, barangan tidak wujud, barang tiruan, barangan tidak sama dengan barang yang diorder dan lain-lain lagi.

Nasihat saya sekiranya ingin melakukan urusniaga internet pastikan :

  1. Lihat gambar sebenar barangan yang dijual
  2. Dapatkan indentiti penjual seperti nama syarikat, nama, no phone dan bagus juga kalau dapat salinan IC.
  3. Jangan terlalu terdesak mahukan barangan dengan harga yang terlalu murah. Risiko barangan tiruan atau rosak.
  4. Elakkan urusniaga pos, sebolehnya lakukan ‘Cash On Delivery’ (COD) terutamanya baranga mahal seperti barangan elektronik.
  5. Semasa COD, bawa seorang kawan yang expert tentang barang yang ingin kita beli untuk pastikan ketulenan dan full function barang yang nak dibeli.
  6. Test betul-betul barang yang ingin dibeli sehingga benar-benar puas hati.

Elakkan diri dari menipu orang lain dan elakkan juga dari tertipu. Saudara pernah ada pengalaman berurus niaga dalam internet tak? Boleh kita kongsikan.

Sekian terima kasih.

 

PSY Gangnam Style suatu fenomena yang amat mengejutkan apabila berjaya menarik
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat saudaraku... Apa khabar tuan puan semua? Sihat ke? Saya doakan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi.... Senarai peserta bagi Giveaways Pertama Daddydee.net adalah : keretahitam jebengotai budakfelda