Contest SEO Eridy

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku….

Contest SEO kembali lagi kali ini adalah Contest SEO Eridy yang dianjurkan oleh Eridy.com. Lama juga saya sudah tidak menceburkan diri dalam Contest apatah lagi Contest SEO.

Saya sebenarnya masih lagi newbie dalam SEO ni, bak kata orang tua-tua masih lagi budak ingusan dalam SEO ini. Banyak lagi yang perlu saya terokai dalam dunia SEO dan blogging ini. Penyertaan Contest SEO ini adalah percubaan saya bukan nak menang tapi kalau dah menang itu rezeki. Melihat ramai otai-otai SEO telah join Contest SEO Eridy ni rasa geram dan gatal tangan pula saya nak turut sama memeriahkan.

Contest SEO Eridy
Contest SEO Eridy

Contest SEO Eridy: Tips Untuk Menang

Bukan nak berlagak bukan nak sombong. Saya rasa setiap peserta Contest SEO Eridy pasti telah memasang stategi, teknik dan taktikal yang hebat hebat belaka. Itu pasti.

Lihat saja nama peserta setakat ini bukan calang-calang semuanya, ada yang telah menjadi penulis E-Book SEO yang tak perlu saya sebutkan lagi nama gergasi SEO ini. Dan ramai juga peserta contest kali ini adalah alumni kelas WordPress Akedemi Denaihati. Dengarnya dalam seminar WordPress ini banyak juga ilmu SEO terhebat didedahkan, saya pun rugi tidak sempat lagi sertai seminar ini.

Apapun sedikit tips untuk menang yang saya ingin kongsikan untuk contest SEO Eridy adalah:

  • Jangan Putus Asa
  • Jangan Takut Mencuba
  • Jangan Mudah Jemu
  • Berusaha-Berusaha-Berusaha dan Terus Berusaha

Ini adalah tips untuk hidup dalam dunia ini dan dunia blog.

Habuan Contest SEO Eridy

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Untuk maklumat lanjut boleh ke blog Eridy.com

Tips Menulis Blog : Berani Menulis

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Kesukaran untuk menulis blog adalah apabila kekeringan idea. Tugas penulis adalah menulis dan berkongsi dengan pembaca, tugas pembaca pula adalah membacanya. Tapi sukar untuk penulis blog untuk mengetahui apa yang pembaca di inginkan. Tapi sebagai penulis kita harus berani menulis.

Untuk memenuhi kehendak pembaca memang amat sukar kerana kita tidak tahu apa yang pembaca mahukan. Mungkin ada pembaca suka baca bahas yang santai dan ada juga yang suka bahasa skema. Ada juga pembaca suka baca gossip tetapi ada juga pembaca mahukan bahan ilmiah dan jenaka. Jadi kita tidak akan dapat memenuhi kehendak semua pembaca, kita tidak tahu apa yang mereka inginkan tapi kita yang kena tahu apa yang ingin kita tulis.

Berani Menulis : Tulis dan berkongsi
Berani Menulis : Tulis dan berkongsi

Berani Menulis dan Tahu Apa Yang Kita Tulis

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis dan tahu apa yang kita tulis. Tahu tujuan kita menulis, untuk apa dan untuk siapa. Sebagai penulis kita mesti mejadi pemikir yang hebat dan bersedia berkongsi ilmu.

Sebagai penulis, kita mesti berani menulis mengikut cara kita sendiri. Tidak berlu terikut dengan cara orang lain, tetapi berani menulis mengikut cara kita sendiri. Menjadi diri kita sendiri. Binakan dan ciptakan identiti kita sendiri melalui gaya penulisan kita sendiri. Bak kata Tuan Titan ‘Menulis biar ada jiwa’.

Tidak kisah apa gaya bahasa yang ingin kita gunakan apa yang penting setiap maklumat yang ingin disampaikan itu sampai dan lagi elok jika ianya adalah ilmu yang bermanafaat. Sekurangnya kita dapat juga saham pahala dari ilmu yang bermanafaat yang kita tuliskan.

Menulis dan Lakukan Eksperimen

Berani Menulis : Lakukan eksperimen
Berani Menulis : Lakukan eksperimen

Eksprerimen bukan hanya di dalam makmal tapi juga dalam blog. Tuliskan sesuatu yang segar sesekali untuk melakukan eksperimen, menguji bagaimanakah sambutan pembaca dari eksperimen kita. Apakah respons pembaca?

Saya juga ada membuat beberapa eksperimen penulisan dalam blog ini antaranya ‘Main Dengan Makcik‘ dan ‘Metallica Live In Malaysia‘. Itu adalah antara dua penulisan eksperimen yang saya lakukan dalam blog ini, eksperimen cuba lari dari konsep penulisan skema saya kepada yang lebih santai.

Jujur saya katakan, saya tetap akan kekal dengan gaya penulisan skema ini kerana saya selesa begini dengan daddydee.net, walaupun saya bukanlah manusia skema. Siapa yang kenal saya, mereka tahu siapa saya. I’m not the best but i want be the best.

Tetapkan Matlamat Dalam Penulisan

Akhir sekali adalah tetapkan matlamat apa yang ingin kita capai dalam penulisan kita. Itu yang paling penting, apa yang ingin kita capai dalam jangka pendek dan jangka panjang. Bila ada matlamat inshallah kita tidak akan mudah bosan untuk menulis dan berkongsi.

Yang paling penting dalam menulis, jangan pernah merasa bosan dan putus asa. Malah terus berusaha dan berusaha sampai tercapai matlamat kita.

Untuk penulis blog yang ingin mantapkan trafik blog boleh dapatkan Ebook Teknik SEO Merah Jambu dan Tips Atasi Kekeringan Idea.

Kecapi Kejayaan Dengan Blog Daddydee.net : Pencapaian Terbaik Setakat Ini

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Syukur Alhamdulillah, kita sudah hampir ke penghujung bulan Ramadhan dan tak lama lagi kita akan meraikan kedatangan Syawal yang di nanti. Pasti kita sudah tidak sabar untuk kecapi kejayaan mengharungi bulan Ramadhan yang penuh berkat. Hari ini, pejabat sudah mulai kosong dan jalan raya juga mulai lenggang. Sudah ramai yang telah bersantai di desa bersama keluarga tercinta, saya insyallah esok akan bergerak pulang.

Pada 25 Julai lalu, saya ada menulis entri Mendaki Puncak Alexa Guna Teknik SEO Terhebat, memang ranking blog saya sebelum ini agak teruk. Sedikit demi sedikit puncak alexa saya daki menggunakan teknik SEO Merah Jambu. Masa ini daddydee.net kecapi kejayaan dengan capai ranking bawah 2000 Malaysia.

Hari ini pada 5 Ogos 2013, ranking alexa blog daddydee.net telah berjaya berada di ranking bawah 1000 ranking Malaysia. Syukur alhamdulillah pencapaian terbaik buat saya buat masa ini. Walaupun orang lain telah lama mencapainya, bagi daddydee.net ini kali pertama merasa ranking bawah 1000. Sebelum ini hanya tengok ranking orang lain sahaja.

ranking alexa blog daddyde.net august
ranking alexa blog daddyde.net august

Ranking terkini adalah 178,486 bagi dunia dan 967 bagi Malaysia. Alhamdulillah….semoga kejayaan demi kejayaan akan daddydee.net kecapi.

Bagaimana saya lakukan semua ini adalah:

  • Post entri sekerap yang mungkin
  • Rajin blog walking dan balas comment
  • Cuba mempraktikkan teknik SEO Merah Jambu

Apa itu Teknik SEO Merah Jambu? Bagus sangat ke?

Teknik SEO Merah Jambu adalah satu ebook pendedahan oleh blogger terhebat tentang bagaimana cara beliau mencapai segala yang beliau mahu. Pendedahan rahsia sulit yang diamalkan oleh blogger terhebat ini dalam ebook beliau. Dan yang paling penting adalah The Missing Chapter dalam ebook ini.

Ebook Teknik SEO Merah Jambu, mahal sangat? Nilai RM 100.00 bagi saya tidaklah mahal mana sebenarnya. Bukan sebab saya kaya atau saya bergaji besar dan mampu mebayar nilai itu. Bukan. Saya memang sanggup bayar berapa saja untuk ilmu. Tapi percayalah nilai RM 100.00 untuk ebook Teknik SEO Merah Jambu amat berbaloi untuk ilmu dan rahsia yang dikongsikan di dalamnya.

Ebook semuanya pembohong? Semasa saya mula berblog pada tahun 2007, ebook masih sedikit untuk ebook Berbahasa Malaysia. Kebanyakkan ebook berbahasa English. Saya pun sangkakan ebook adalah pembohong pada mulanya tapi apabila saya membelinya buat kali pertama saya telah ‘Jatuh Cinta’. Ini kerana ebook biasanya satu perkongsian yang lebih tulus ikhlas tidak kira ianya percuma atau berbayar kerana ia ditulis berdasarkan pengalaman sebenar penulis. Bak kata orang putih ‘The Real Case Study’.

Teknik SEO MErah Jambu boleh bantu kumpul dana untuk kahwin
Teknik SEO MErah Jambu boleh bantu kumpul dana untuk kahwin

Tak mampu nak beli Ebook Teknik SEO Merah Jambu? Tak mampu beli tak mengapa, orang lain tak rugi kita sendiri yang rugi. Di sini saya nak kongsikan satu cara untuk kumpul duit untuk beli ebook RM 100.00 ini. Caranya adalah dengan membatalkan janji temu dengan awek, biasanya sekali janji temu katakan kita berbelanja RM50.00, jadi kalau kita batalkan dua janji temu maknanya RM100.00 sudah terkumpul. Kan dah mampu beli ebook ini.

Awek lari bila batal temu janji? Apa ada hal, dengan modal RM 100.00 kita mampu jana lebih banyak RInggit Malaysia. Bukan setakat seorang awek, berpuluh awek boleh kita dapat bila dompet sudah tebal. Kalau kena caranya, dengan menggunakan teknik SEO Merah Jambu kita mampu menampung kos perkhawinan, hilang awek dapat isteri. Dapat yang halal lagi.

Dapatkan salinan ebook Teknik SEO MErah Jambu hari ini.

Mendaki Puncak Alexa Guna Teknik SEO Terhebat

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Sejak awal bulan Julai 2013 saya cuba sebaik mungkin untuk mendaki puncak Alexa, untuk mendapat ranking yang sebaik mungkin. Selepas saya selak dan lakukan bedah siasat pada daddydee.net ini rupanya banyak sangat organ dalaman yang kurang. Sudahlah organ dalaman kurang dengan semangat nak update blog pun kurang menyebabkan blog tak berfungsi secara normal dan ranking pun menjunam.

Teknik SEO Terhebat
Tanam Pokok SEO untuk mendaki puncak
Tanam Pokok SEO untuk mendaki puncak

Pada awal Julai 2013, ranking dunia adalah hampir 300,000 dan ranking Malaysia adalah 2,800++ memang dah parah sangat. Dengan mood blogging yang ke laut kerana terlalu sibuk dengan belajar.

Selepas terpana dek dua entri dari dua blog hebat iaitu kujie dan denaihati, saya cuba mengkaji di mana silap saya. Mungkin saya perlu lebih linean selapas ini bukan lagi rigid, saya akan terus berekperimentasi dengan artikel hebat dari blogger hebat ini dan juga panduan Teknik SEO Merah Jambu. Alhamdulillah saya berjaya juga turunkan ranking Alexa saya.

Mendaki punca Alexa-Ranking alexa daddydee.net
Mendaki punca Alexa-Ranking alexa daddydee.net

Gambar tu adalah ranking alexa daddydee.net pada 25 Julai 2013. Inn-sha-allah saya akan terus bersemangat untuk berblogging untuk menambah ilmu saya dan terus berkongsi. Akan saya terus mendaki puncak alexa.

Sasaran saya yang seterusnya adalah untuk berada di ranking bawah 100k dunia dan bawah 1,000 Malaysia. Inn-sha-allah akan terus saya usahakan dan terus berusaha.

Jangan Beli Ebuku Teknik SEO Merah Jambu

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Jangan beli ebuku Teknik SEO Merah Jambu, sejujur saya cakap jangan beli ebuku ini. Ulang lagi. Jangan beli! Jangan beli! Jangan beli!

Teknik SEO Merah Jambu
Teknik SEO Merah Jambu
Teknik SEO Merah Jambu

Saya menyesal beli buku ini? Tidak sama sekali. Pelaburan RM 100.00 untuk mendapatkan sebuah buku yang berilmu memang tidak akan saya sesal sama sekali. Seperti yang saya tegaskan sebelum ini pelaburan untuk ilmu adalah yang paling menguntungkan.

Kenapa jangan beli ebuku Teknik SEO Merah Jambu? Sebab kalau anda beli anda pasti akan menyesal. Kerana kalau anda praktikkan apa yang ditulis pasti anda telah lama menjana wang melalui apa jua program yang anda sertai seperti Titan.

Kalau ada beli buku ini anda akan didedahkan dengan kekencangan pendapatan Titan dari program-program yang beliau sertai. Memang akan tenganga tengok pendapatan beliau. So, baik tak payah tengok.

Jadi kesimpulannya jangan beli ebuku Teknik SEO Merah Jambu. Ok lah, nak sambung baca ebook SEO Merah Jambu sebelum pergi sembahyang Jumaat. Tata…