Bangunkan Blog Tanpa Ilmu SEO

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku…

‘Wah, dah jadi blogger sekarang?’ Tegur seorang kawan lama di laman muka buku. Seorang kawan dari zaman belajar sampai ke zaman universiti. Memang tidak dinafikan tidak ramai orang sekeliling saya tahu saya menulis blog. Saya menulis blog sudah lama, saya bangunkan blog tanpa ilmu SEO, terkial-kial satu demi satu saya pelajari.

bangunkan blog tanpa ilmu SEO
bangunkan blog tanpa ilmu SEO

Saya bangunkan blog Daddydee.net tanpa ilmu SEO, saya buta ilmu SEO. Pada mula saya membangunkan blog ini saya hanya nekad sahaja, saya tidak pernah kenal dan tahu apa-apa ilmu tentang CPanel, WordPress dan SEO. Ya, saya tidak tahu.

Sebelum ini saya hanya menggunakan laman blogspot, menggunakan domain berbayar. Selepas bertahun dengan blog lama, saya nekad untuk bertukar arus menggunakan WordPress. Walaupun tanpa ilmu wordpress dan tanpa ilmu SEO tetap nekad untuk melangkah. Kalau tak mula sekarang bila lagi.

Selama setahun saya buat banyak kesilapan yang tanpa saya sedari. Banyak ilmu wordpress yang saya tidak ketahui, sikit-sikit saya pelajari dan alhamdulillah selepas setahun saya mula lihat hasil yang positif.

Dengan bantuan Teknik SEO Merah Jambu banyak membantu blog saya untuk capai ranking yang lebih baik. Banyak tips yang dikongsikan didalamnya membantu blog saya. Kalau ada yang perasan ranking MY blog ini banya menurun dari 2000++ ke ranking bawah 1000. Syukur alhamdulillah.

Apa yang saya ingin kongsikan disini, untuk bangunkan blog hari ini lebih mudah tak seperti zaman saya mula menulis blog dulu. Banyak tips yang dikongsikan secara percuma dan berbayar. Nak atau tidak sahaja.

Yang penting adalah sifat keterbukaan untuk menerima kesilapan dan kesalah yang akan kita lakukan, sedia untuk belajar dan terima kritikan. Itu lumrah. Pengalaman adalah cikgu terbaik dalam hidup ini. Belajar dan terus belajar itu perlu. Kalau berminat untuk belajar cara yang betul untuk bangunkan blog dan teknik hebat blogger otai boleh sertai kursus anjuran team Denaihati.

Mulakan eksperimentasi sekarang, mana tahu dari sekadar eksperimen mampu jadikan satu empayar.

Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Apa khabar semua? Kuala Lumpur telah dilanda jerebu
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Kejayaan tidak mengenal siapa, tapi siapa yang mahukan

Tips Blogging: Panduan Menulis Entri

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku..

Apa khabar semua? Hari ini hanya ingin berkongsi sedikit Tips Blogging: Panduan Menulis Entri. Panduan ini hanya untuk blogger baru seperti saya, kalau dah blogger senior mungkin tak perlukan tips seperti ini.

Tips Blog : Panduan Menulis Entri
Tips Blog : Panduan Menulis Entri
  • Fokus Topik – Tulisan entri blog yang fokus atau ber’niche’ini lebih bagus sebenarnya kalau mampu buat seperti blog perihal teknologi, travel atau makanan seperti blogger ini, ini dan ini. Ini kerana ia akan memudahkan enjin carian untuk mencari blog kita yang mempunyai imej yang jelas. Saya sendiri pun belum mampu buat blog sebegini. Ilmu belum cukup di dada.
  • Panjang – Entri yang panjang dan berinformasi sebenarnya memang bagus tapi berapa ramaikah pengunjung blog kita yang sanggup baca entri tulisan kita sampai habis. Jadi tulis biar berpada-pada. TIdak panjang tidak pendek yang penting maksud yang kita ingin sampaikan sampai kepada pembaca. Pembaca boleh faham entri kita itu. Kalau entri itu terlalu panjang sebaiknya bahagikan kepada beberapa entri dan terbitkan secara berkala. Ini boleh buat entri lagi menarik dengan menambah elemen suspen seperti cerita Ain Maisarah oleh blogger ini.
  • Lontarkan buah fikiran – Tuliskan entri dengan berfikir sebaiknya, bukan sekadar satu tulisan kosong. Menulis entri dengan berfikir pasti akan memberikan lebih kualiti pada entri tersebut. Bukan sekadar entri kosong. Sebaiknya dan jika rajin tulis atau catat dahulu point point penting atas sekeping kertas, rangkakan dahulu entri sebelum menulis entri penuh. Ingat ilmu yang baik dikongsikan pasti kita juga akan dapat balasan baik dan begitu juga jika sebaliknya.
  • Gaya Bahasa – Sebolehnya gunakan gaya bahasa yang mudah dan senang difahami oleh semua orang. Tidak kiralah gaya bahasa manapun kita nak gunakan tapi biarlah mudah difahami. Elakkan menggunakan gaya bahasa short form yang pelik pelik seperti c2 utk situ, uat utk buat dan lain lain lagi. Yang boleh membuatkan pembaca jadi malas untuk membaca.
  • Pos Secara Kosisten – Sebaiknya poslah entri secara kosisten, ini juga menunjukkan kita blogger yang berdisiplin. Saya juga bukan penulis blog yang kosisten. Selalu saja tercicir sebaik saja dipuncak ada saja halangan. Seperti blogger ini yang kosisten dengan entri nya sejak dari saya mula kenal beliau dari blog lama saya lagi.

Semoga perkongsian ini akan memberi manafaat pada semua pembaca blog ini dan dapat membantu saudara sekalian menulis entri yang lebih berkualiti. Kalau ada lagi boleh sama kita tambahkan. Sharing is caring.

 

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... 8 Mei 2012 adalah hari pertama saya memiliki

Blog Review : 1 Hari 1 Blog oleh sop.name.my

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Anda kenal Sop Nama Saya? Ok Sop tengah mengadakan kempen Blog Review: 1 Hari 1 Blog. Rajin sungguh Tuan Sop membuat review. Salute pada Tuan SOP.

Blog review ini memang bagus dalam dunia blogging kerana dapat menambahkan lagi network dalam dunia blogging. Ya lah, tak semua pembaca blog orang lain tahu tentang blog kita kan? Tapi bila blog yang kita biasa kunjungi buat review pasti kita akan baca dan kunjung ke blog yang di review itu. Kan dah bertambah visitor dan unique visitor di situ.

Sebagai contoh blog Nor Zilla Sensei. Memang sebelum ini tidak pernah saya kunjungi, tidak pernah ada link sama ada dengan bini muda atau bini tua saya. (tak faham klik sini). Tapi bila blog beliau di review oleh Tuan Sop saya sendiri telah menyinggah ke blog Nor Zilla Sensei. Dah besar sikit kita punya network. Tambah lagi seorang kawan blog. Tak ke begitu?

Selain itu, dengan blog review juga akan dapat membantu menambahkan jumlah backlink. Apa itu backlink? Klik sini untuk lebih lanjut, Tuan OhBudu ada berkongsi. Ini juga akan membantu menaikkan blog Ranking kita kat mata si awek Alexa. Bagi orang lain saya tak tahu lah tapi bagi saya satu kepuasan kalau dapat meningkatkan dan maintance ranking Alexa.

Ok lah, saya rasa itu saja untuk kali ini. Tuan Sop, sudi-sudilah review blog saya.Saudara yang berminat untuk blog nya di review boleh lah klik sini.

Blog Review oleh SOP
Blog Review oleh SOP

Bagaimana hendak sertai blog review ini?
Ikuti syarat mudah berikut untuk sertai blog review seperti berikut:

  • Buat 1 entry bertajuk “Blog Review di blog sop.name.my
  • Masukkan banner┬áBlog Review: 1 Hari 1 Blog pada entry tersebut
  • Sertakan link entry ini pada banner atau entry
  • Tinggalkan URL entry anda di ruangan komen.

 

 

PS: Saudara sekalian sekiranya berminat untuk review blog ini adalah dipersilakan untuk turut serta dalam Giveaway Pertama Daddydee.net

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Semua Saudaraku... 'Wah, dah jadi blogger sekarang?' Tegur seorang kawan
Assalamualaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Blogger sebagai kerjaya? Bolehkah kita jadikan blogger sebagai
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Apa khabar semua? Kuala Lumpur telah dilanda jerebu