Tips Fotografi : DSLR Nota InfoGrafik

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Teringat komen mamamurai dalam entri saya sebelum ini iaitu Viewfinder Jadi Blur, hari ini saya ingin konsingkan nota infografik berkenaan DSLR. Dalam nota infografik ini ada panduan lengkap tentang fotografi dan DSLR dari Lens, aperatur, ISO semua ada disentuh.

PElaburan Terbaik 2013
Nota Grafik DSLR
Nota Grafik DSLR

Sumber : photographydegree

Saya pun tak reti sangat tentang DSLR sebenarnya, saya sekadar suka mengambil gambar permandangan yang cantik terutama sekali potret teletah si kecil saya. Apa yang saya lakukan adalah terus explore dan explore dengan cara ini saja yang boleh saya buat dan lebih memahami asa fotografi dan DSLR.

Teknik SEO Merah Jambu

Harapnya dengan perkongsian nota infografik dalam membantu pembaca blog ini memahami DSLR dan fotografi. Kalau nak lebih faham boleh lah berkunjung ke blog Tuan Azman, Tuan Mus dan Tuan Adhadi Mohd. Blog ini yang menjadi rujukan saya untuk idea fotografi. Sekian.

Assalamulaikum Dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Semalam heboh kat Facebook satu otai Fotografer pasal
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Inilah kerja saya kalau bosan, tiada apa yang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Memang sudah jadi rutin kami, suami isteri setiap hujung

Tips DSLR : Viewfinder Jadi Blur

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Minggu lepas masa nak shot gambar anak saya di Taman Jaya, PJ saya dapati viewfinder jadi blur. Saya dah gelabah, takkan dah buat hal DSLR ni. Kalau nak ada masalahpun janganlah masa dekat dengan musim Raya ni. Baru plan nak tangkap gambar Si Kecil saya beraya buat kali ke-2 guna DSLR tu. Ingat boleh lah melaram dengan dua geng baru.

VIEWFINDER
VIEWFINDER

DSLR kalau meragam dia punya kos servis pun boleh tahan juga. Mula terbayang-bayang duit akan terbang untuk baiki DSLR ni.

Teknik SEO Merah Jambu
Pelaras untuk viewfinder
Pelaras untuk viewfinder
Biar DR FB Membantu anda

Tapi alhamdulillah selepas saya cari sedikit info pasal DSLR ni saya akhirnya saya temui masalahnya. Dan nasib baik penyelesainya pun juga senang iaitu dengan laraskan sahaja pelaras (saya bulatkan) yang dekat dengan eyepiece viewfinder. Laras sehingga viewfinder jelas.

Kalau viewfinder jadi blur cubalah laraskan pelaras sebelah eyepiece. OK thanks.

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Hujung minggu seperti biasa, rutin harian saya akan
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku.... Ninetology telah melancarkan model terbaru mereka iaitu Ninetology
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Teringat pada zaman muda mudi dulu masa bujang