Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Dulu aku rasakan memang sukar untuk turun berat badan. Selera makan aku pun memang lain macam beb. Pantang jumpa yang sedap aku akan sapu habis. Hahahaha…

Rancang dan Buat
Rancang dan Buat

Dulu aku aktif dalam gym, hari-hari angkat besi dumbell dan lakukan rutin. Berat badan aku berkembang dari 82kg ke 88kg. Tapi otot aku makin padat dan staminat agak ok.

Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…

Sejak akhir bulan Januari 2018 aku kembali aktif ke gym, kali ini bukan gym besi aku pilih muay thai gym. Aku sertai keluarga Pejuang Muay Thai di Senawang, Negeri Sembilan.

Continue reading “Turun 4kg Dalam Masa 2 Minggu Ini Yang Aku Amalkan…”

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua... Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui,
Dari dulu memang aku suka kan 'martial art', boleh kata dari kecil dari umur aku
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Bila tiba hari raya pasti jejaka-jejaka idaman Malaya
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Ramadhan mendekat, kurang dari 24jam kita akan mula

Bulan Ramadhan Bulan Sihat : Sasaran Six Pack

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua…

Alhamdulillah sudah sampai kita ke separuh Ramadhan kita lalui, tak lama lagi Syawal akan menjelma. Sekejap sungguh rasanya masa berlalu. Sungguh pantas masa mencemburui kita.

Bulan Ramadhan adalah bulan sihat, bulan dimana seluruh umat Islam berpuasa pada siang hari nya. Pada masa ini, organ dalaman iaitu organ percernaan makanan perut dan usus boleh berehat seketika. Rehat selama hampir 12 jam sehari selama sebulan.

Bulan Sihat : Nak six pack macam brock lesnar
Bulan Sihat : Nak six pack macam brock lesnar

Saya pun mempunyai impian sebelum Syawal ini yang saya harap akan tercapai iaitu Six Pack. Hahahaha… Bukan Six Pack sebenarnya, tapi cukup sekadar saya mencapai berat badan yang ideal dan menjadikan saya lebih selesa dengan badan saya.

Sekarang ini saya berat badan saya kalau masuk sukan tinju adalah dalam katagori Cruiserweight, hanya sedikit saja lagi untuk mencapai katagori Heavy Weight untuk lawan dengan Mike Tyson. Sasaran saya adalah untuk turun ke katagori Light Heavy Weight barulah saya mencapai berat badan ideal.

Untuk mencapai berat badan ideal, mulai bulan Ramadhan bulan sihat ini saya cuba untuk kawal pemakanan saya. Hanya mengambil makanan yang perlu sahaja semasa berbuka puasa dan bersahur, tidak berlebihan. Terutama nasi memang saya cuba kurangkan. Kalau ikut nafsu memang bulan Ramadhan ini semua mahu kita sebat.

Harapnya selepas berakhir Ramadhan ini saya dapat mencapai berat badan ideal. Dan mulai Syawal boleh saya mulakan kembali senaman rutin untuk capai kembali stamina yang hilang dan sasaran tertinggi adalah six pack.

Jom kita dapatkan berat badan ideal sempena bulan Ramadhan yang sihat ini dengan menggunakan panduan dari pakar bakar lemak dan pakar kecergasan.

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Saya memang tidak pernah buat air soya homemade
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata