20 Rahsia Pelajar Cemerlang

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

TIPS EXAM

Tips ini adalah pengalaman peribadi sepanjang bergelar pelajar. Boleh la disesuaikan ikut cara anda.

1. Tetapkan matlamat. Contoh: sem ni cgpa 4.00. Sem ni nak 3.7. Sem ni nak try atas 3.0.

2. Susun subjek2 mengikut keutamaan. Susunan keutamaan diberikan kepada subjek yang paling susah/perlu diberi perhatian serius sehinggalah subjek yang dah mantop.

3. Jadual study. Tetapkan jumlah jam study bg setiap subjek. Study 50 minit. Rest 10. Then sambung subjek tu or tukar subjek lain ikut jadual. Subjek susah lebihkan masa. Jadual jangan padat sampai x sempat nak makan.

4. Kenalpasti masa aktif anda. Klu jenis lepas subuh tidur balik, jangan letak subjek berat anda waktu pagi. Letak subjek susah pada waktu aktif.

5. Tidur 5 jam dah memadai. Tidur kena jaga. Sebelum tidur study subjek paling susah. Bangun tidur sambung subjek paling susah tu jugak.

6. Study sambil kunyah kismis. Minum air lebih. Jika anda jenis suka study dengar lagu, pilihlah lagu yg menenangkan (lebih baik dengar bacaan Quran). Siapa jenis suka study sunyi2…cari la tempat seperti library. Study di masjid ada keberkatannya. Rumah Allah kan…

7. Elakkan study di bilik tidur atau mana2 tempat yang ada bantal or tilam or selimut. Tetiba je nanti dah berselubung.

8. Penat2 study tu…rest jap call parents. Minta doakan. Dengar suara parents ni menenangkan. Doa mereka pun dimakbulkan.

9. Siapa yang sempat balik, tatapkan muka parents tu sebelum exam. Walau nanti kwn2 perli kita rajin belajar…at least kita tahu kita nak jalankan tanggungjwb kat parents yg memberi kepercayaan pd kita.

10. Study tu kena aktifkan semua pancaindera. Baca dengan suara perlahan bagi telinga kita dengar. Tulis nota. Warnakan. Bila guna semua pancaindera, lebih kuat ingatan.

11. Lepas subuh baca yasin or mane2 surah. Lps solat, jangan malas doa. Solat hajat doa sungguh2. Bagi tenang baru start study.

12. Beri masa lebih bersama Dia (jgn rush sgt solat). Dia akan beri masanya bersama kita. Bagaimana? Misalnya kita cepat faham. Jadi banyak masa jimat. Xde la asyik ulang benda sama x faham2 dan masa terbazir.

13. Jangan bergantung pd nota kwn (dia x bg semua tu) haha. Jangan bergantung pd nota kuliah. Jangan bergantung pd soalan exam lepas. Untuk letak diri anda pada level yang berbeza dgn rakan sekelas, carilah dan tambahlah sumber berautoriti lain. Lecturer pun suka ade input tambahan.

14. Study x faham! Tanye yang faham. X faham juga tanye yg boleh memahamkan. Baca x faham. Ulang baca. X faham juga. Baca lagi. Biar jatuh biji mata. Pasang balik dan sambung baca. Jangan putus asa.

15. Kenalpasti cara study terbaik utk subjek anda. Jika study group itu terbaik, buat la study group. Klu rasa study sendiri terbaik, study la sendiri.

16. Jangan asyik sebut susah. Bila selalu sebut susah. Memang la jadi susah. Kurangkan mengeluh. Mengeluh hanya tambah masalah. Mengeluh tu sendiri pun satu musibah. Rilex. Cari solusi.

17. Cek jadual exam. Study subjek yang last dulu then baru yang awal2. Then nanti ada masa renggang ulang subjek yg last2. Utamakan juga subjek yg dekat2 harinya. Mane subjek yg ade gap tu…bole la kemudiankan.

18. Guna sticker note utk ringkasan maklumat buku dlm muka surat tertentu. Nanti laju cket baca. Terus tgk point penting kat sticker notes je.

19. Tolong kawan yang x faham. Bila kita ajar orang, kita akan lebih faham. Faham?

20. Check waktu exam bebetul. Bawa semua keperluan. Masuk dewan baca la segala doa penerang hati, surah al insyirah then baru duduk. Jangan bukak kertas soalan sblm baca doa dipermudahkan (rabbi yassir wala tu’assir). Jawab dgn tenang. Klu lupa istighfar or zikir2. Sebelum hantar kertas jawapan baca doa tawakkal. Hembus cket. Fuh! Hehe.

Sekian
Dr Mohd Istajib Mokhtar
APD 2008

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Belajar Sambilan perlu bijak
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia
Sebelum ini banyak saya melakukan pembelian atas talian baik dari dalam Malaysia dan juga luar
Bila aku melihat remaja sekeliling aku hari ini aku rasa aku semakin tua. Semakin dunia

Mana Lagi Mudah Kerja Sambilan atau Belajar Sambilan?

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku…

Belajar Sambilan perlu bijak
Belajar Sambilan perlu bijak

Kerja Sambilan atau Belajar Sambilan keduanya saya pernah alami situasi ini. Memang kedua-dua nya ada kelebihan dan kekurangan nya yang tersendiri. Dan saya rasa setiap orang ada pendapat dan pandangan tersendiri tentang isu ini.

Saya pernah lalui kedua dua situasi ini, pernah menjadi pelajar dengan kerja sambilan dan pernah kerja dan belajar sambilan. Dua dua nya ada lebih dan kurang yang tersendiri.

Jika saya diberi pilihan saya akan memilih belajar dan kerja sambilan yang bagi saya lebih mudah dari kerja dan belajar sambilan. Belajar sambil kerja sambilan memberikan peluang untuk lebih fokus kepada belajar. Kerja sambilan biasanya bebanan kita tidak seberat pekerja tetap, dan komitmen diletakkan kepada kita adalah kurang berbanding kita kerja tetap. Tapi amanah dalam pekerjaan tetap perlu ada, amanah dalam diri kena ada.

Masa saya belajar dulu saya belum terpengaruh dengan dunia blog dan hasilkan duit secara online, jobdirumah juga belum ada. Jika ada jobdirumah memang saya tidak perlu kerja di restoren McDonald dan KFC dulu. Tapi semua ini pengalaman berharga dalam hidup saya.

Susah kah Belajar Sambilan?

Jawapan saya ya, memang susah tapi tidak ada yang mustahil jika ada kemahuan. Kerana kita perlu bahagikan masa sebaiknya, bila masa untuk kerja, untuk belajar dan untuk keluarga. Setiap satu perlukan perhatian yang khusus, pengorbanan yang besar diperlukan dari diri kita dan juga keluarga.

Belajar Sambilan pengurusan masa perlu bijak
Belajar Sambilan pengurusan masa perlu bijak

Semestinya jika kita belajar sambilan kita tidak boleh hilang fokus kepada kerja dan belajar. Jika hilang fokus mungkin kita akan dibuang kerja dan mungkin juga gagal dalam pelajaran. Perhatian keduanya diperlukan.

Kadang kala sedang bekerja tapi kepala memikirkan soal assignment yang belum disiapkan, begitulah sebaliknya. Pening memang pening tapi perlu bijak menanganinya.

Ianya bukanlah satu yang mustahil, saya mempunyai seorang sahabat yang sanggup datang ke Kota Metropolitan ini setiap hujung minggu untuk menuntut ilmu dari Penang. Dan seorang lagi terbang dari Bandung setiap minggu demi untuk ilmu. Hari Isnin hingga Jumaat mereka adalah pekerja, Sabtu dan Ahad adalah pelajar. Semuanya tidak mustahil, ada kemahuan dan pengorbanan pasti ada kejayaan.

Knowledge Is Power

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... TIPS EXAM Tips ini adalah pengalaman peribadi sepanjang
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia
Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku... Syukur alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, betul kata
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... Keputusan UPSR Tahniah pada semua adik-adik yang telah

Buat Duit Dengan Blog : Pendapatan Pertama Affiliate Jomniaga

Assalamualaikum dan salam inspirasi buat semua saudaraku…

Buat duit dengan blog bukan suatu mitos, ia adalah satu kenyataan zaman ini. Banyak cara untuk buat duit dengan blog boleh setai memana agensi pengiklanan atau affiliate atau menjual ruang iklan di blog. Banyak cara sebenarnya asalkan kita tahu caranya dan gunakan teknik yang betul contoh nya gunakan SEO.

Teknik SEO Merah Jambu

Sebelum ini, saya juga ada buat duit dengan blog tapi tidaklah sekencang orang lain seperti Titan, CikTom, BroFramestome dan LizaRazak. Sebab itu saya tidak pernah pampangkan pendapatan saya di blog ini. Sebelum ini saya lebih fokus pada pengiklanan seperti Nuffnang dan Says (sekarang 8share). Untuk Adsense, saya pernah cuba apply tapi tak lulus jadi saya tak mahu fikir itu dulu.

Untuk affiliate pun saya ada daftar sebelum ini dengan JomNiaga dan lain-lain tapi tiada pendapatan. Sebab sebelum ini saya tidak pernah membuat entri yang speksifik untuk affiliate yang saya sertai. Selepas saya guna teknik  yang disarankan dalam Teknik SEO Merah Jambu saya telah berjaya menjana pendapatan yang pertama. Alhamdulillah.

Belajar Cpanel dan WordPress
Komisen Pertama
Komisen Pertama

Walaupun hanya RM 25, pendapatan pertama ini besar maknanya bagi saya. Inn-sha-allah ini hanya permulaan dan selepas ini saya kena berusaha lebih kuat mengikut setiap teknik yang digariskan dalam Teknik SEO Merah Jambu.

Jom buat duit dengan blog, boleh saja asal ada usaha dan asa.

Assalamulaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku... TIPS EXAM Tips ini adalah pengalaman peribadi sepanjang
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Belajar Sambilan perlu bijak
Assalamualaikum dan Salam Inspirasi Buat Semua Saudaraku... Saya mula membuat blog pada tahun 2007 dengan
Assalaamualaikum dan Salam Syawal buat semua saudaraku sekalian... denaihati.com Denahati.com satu