Jangan Buat Begini….

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat semua saudaraku…

Gambar di atas antara kes yang saya jumpa sepanjang saya berkhidmat dalam bidang senggaraan. Kes diatas ini berlaku apabila fius telah terbakar dan pihak kontraktor telah ambil jalan murah dengan menggunakan dawai,sepatutnya fius terbakar digantikan. Untuk sementara boleh guna dawai seutas sahaja bukan seperti dalam gambar di atas.

Akibatnya, sesetengah dari pelatan elektrik dalam kedai tersebut telah rosak. Jangan amalkan buat kerja begini. Nak jimat tapi telah rugi.

Moralnya, jangan percaya 100% pada kontraktor.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Hadiah Sudah Sampai

Nampak tak naga tu? Garang tak? Nampak tak logo Espirit tu? Stapler tu bukan hadiah, tu ofis punya, sila abaikan. Hehehehe…

Terima kasih saya ucapkan sekali lagi buat Tuan JebengOtai dan semua penaja. Hadia baju M7 dan juga Espirit laptop sleeve telah selamat sampai tadi.

PS: Kes over excited nak bergaya dengan baju M7 tu yang terus kasi upload. Heheheh…

Posted with WordPress for BlackBerry.

Ada sesiapa berminat??

Assalamualaikum dan salam inspirasi…

Ada sesiapa yang berminat untuk Lihat Persembahan Kumpulan Rabbani di Sekolah Agama Rakyat (KAFA Integrasi) Al-Furqan, Bandar Baru Selayang pada 13 Julai 2012 pada jam 9.30 malam.

Saya ada satu tiket, dan sekiranya ada sesiapa berminat sila tinggalkan komen. Insyallah, saya akan poskan. Siapa cepat dia dapat.

Bukan tidak berminat tapi jauh untuk saya pergi. Terima kasih banyak-banyak.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Review Buku: Hidup Tenang Walaupun Berhutang

Assalamualaikum dan Salam Inspirasi buat Saudaraku,

 

Perihal Buku
Tajuk : Hidup Tenang Walaupun Berhutang
Penulis : Shamsuddin Kadir
Terbitan : PTS
Harga : RM20.00
ISBN : 978-967-369-010-7

 

 

Ulasan :
Buku ini menyentuh perihal kehidupan kita yang tidak boleh dipisahkan dari hutang. Berhutang boleh menjadi racun dan penawar.

Buku ini memberi panduan kasar kepada kita agar untuk lebih bijak menguruskan wang. Saban hari, kekeliruan antara keperluan dan kehendak menyebabkan ramai yang terjerumus dalam perangkap maut ‘Hutang’. Sama ada kita sedar atau tak.

Terikut dengan trend dan mengejar kepuasan tanpa penghujung menyebabkan kita terjebak dalam hutang.

Jangan dilupakan kenyataan akhbar baru-baru ini bahawa Golongan Belia Paling Ramai Muflis. Jadi buku ini penting bagi orang seperti saya yang kurang bijak menguruskan kewangan. Dapat membantu kita lebih clik dan bijak dalam menguruskan kewangan.

Peringatan: Buku ini tidak akan membuatkan kita jadi jutawan. Tidak akan menekankan cara mana untuk cepat kaya. Tapi buku ini menekankan cara yang lebih efisien dalam merancang perbelanjaan kita agar kita lebih bahagia dan lebih kaya.

Dengan contoh yang ringkas dan padat mungkin dapat membantu kita lebih jelas tentang pengurusan wang. Banyak juga situasi kehidupan seharian digunakan bagi memudahkan kita menggambarkan keadaan semasa.

Buku ini juga membetulkan kaedah salah yang banyak diamalkan oleh pemimjam (staf kerajaan terutamanaya… Pinjaman Peribadi) iaitu ‘Gali Lubang Untuk Tutup Lubang’. Dimana berhutang demi membayar hutang. Ramai yang memikirkan ini betul walhal ianya hanya menambah hutang yang sedia ada. Ini di ibaratkan ‘Keluar Mulut Buaya Masuk Mulut Harimau’.

Tanpa sedar kadangkala kita berbelanja lebih dari pendapatan. Macamana, gaji adalah RM 2000. Dengan kad kredit, kita boleh berbelanja sehingga RM 4000. Jadi perbelanjaan kita akan lebih dari gaji sekiranya tidak dikawal.

Dapatkan buku ini, sekiranya Tuan-Tuan dan Cik Puan-Cik Puan merasakan diri memerlukan panduan dan ilmu untuk lebih bijak menguruskan wang. Kalau dah cukup ilmu mungkin ini bukan bukunya.

 

 

Biar kita jadi tuan wang bukannya hamba wang.

 

 

PS: Buku pertama yang saya beli dapat autograf dari penulis. History of my life
Sekian Terima kasih.

Posted with WordPress for BlackBerry.